Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Konferencia a felújított megyeházán

Megtartották tegnap az első konferenciát a január 20-án felavatott szentesi volt megyeházán, ahol román vendégek is részt vettek a csongrádiak mellett.
Ennek az volt az előzménye, hogy európai uniós forrást nyert Szentes és a romániai Faget az úgynevezett határon átnyúló kapcsolatok kiépítésére. A mostani találkozó valójában azt szolgálta, hogy az uniós támogatást kapott két település és a hozzájuk közeli helységek bemutassák egymásnak turisztikai és kulturális értékeiket. E program keretében újítják fel egyébként a szentesi Petőfi utcában a teljesen lepusztult „gólyásházat", amely a kézműveseknek ad majd otthont. Ott nemcsak a szentesi mesterek termékeit mutatják be, hanem a fageti népművészek remekeivel is megismerkedhetnek a helybeliek és a turisták.

A konferencia nyelve román és magyar volt, s a résztvevők most felavathatták a tolmácsgépeket a kongresszusi központban. Szirbik Imre polgármester a város múltjáról és az utóbbi idők jelentős beruházásairól szólt, de nem hallgatta el, hogy a Petőfi Szálló még felújításra vár. A Temes megyében lévő, 10 ezer lelket számláló Faget polgármestere, Dorel Covaci elmondta, hogy a településükön vallásos emberek élnek. Ezért megelégedéssel nyugtázta, hogy Szentesen az önkormányzat és a református egyház közel egymilliárd forint központi támogatást nyert a főtéri nagytemplom és környéke helyreállítására. A tanácskozástól a romániai és a magyar települések vezetői azt várják, hogy a kulturális és turisztikai kapcsolatokon kívül gazdasági együttműködés is kialakuljon az uniós projekt eredményeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesco-nyitás Szentesen

Sokan már karácsonyra várták a Tesco nyitását Szentesen – a nagyáruház végül tegnap reggel… Tovább olvasom