Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Körzetesítés: ellentmondások

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter nemrégiben felvetette, hogy a gyermekeknek a lakóhelyük szerinti iskolába kellene járniuk. A lapunk által megkérdezett szakemberek között akadt, aki átgondolatlannak tartotta a miniszter ötletét, más pozitívan nyilatkozott az elképzelésről.
Átgondolatlan elképzelésnek tartja Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter ötletét a derekegyházi polgármester. A független Szabó István szerint káoszt eredményezne az oktatásban a körzetesítés. Szerinte a gyermekek megfelelő színvonalú oktatása érdekében tett eddigi önkormányzati erőfeszítések feleslegessé válnának.

A derekegyházi felsősök a szentesi Kosztába járnak, az alsósok – összesen harminchatan – viszont most is a településen tanulnak.

– A kormány folyamatosan csökkentette a finanszírozást, elvették a szakmai felügyeletet, a szabad iskolaválasztás kérdésében érződött a város hatása, ezért is karcsúsodott az iskola a faluban – mondta Szabó István. A szülők jelentős része az utóbbi években már Szentesre íratta a gyermekét, természetes folyamat eredménye a mai kistérségi együttműködés az iskola ügyében. Arra gondolni sem mernek a faluban, hogy ezt visszarendezik.

Az alsósok még Derekegyházon tanulnak, a felsősök már Szentesre járnak Fotó: Tésik Attila

Karikó-Tóth Tibor arra volna kíváncsi, hogy a koalíciós partner vajon mennyiben tartja összeegyeztethetőnek az esélyegyenlőség elvével a szocialista miniszter ötletét. A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója emlékeztetett arra, hogy a szabad iskolaválasztás alapján van joga a szülőnek dönteni arról, melyik intézménybe íratja gyermekét. Hozzátette: a jelenlegi szabály szerint az egyházi iskoláknak nincs is körzetük. A Kiss Bálintba a környező falvakból és a város különböző részeiből járnak diákok. Karikó szerint a fővárosban született ötlet arra utal arra, hogy a vidéki gyermekek elől el akarják venni a felemelkedés lehetőségét.

– A szabad iskolaválasztás nem feltétlenül jelent előnyt az intézmény életének hosszú távú tervezése szempontjából – véli Tóth Lászlóné. A szegvári Forray Máté Általános Iskola igazgatója azt mondta, egy-két diák távozása már veszélyt jelenthet egy kistelepülés iskolájának létére. Szerinte a fenntartó számára is nagyobb biztonságérzetet nyújthat a magas gyermeklétszám. A Forraynak most 339 tanulója van, körülbelül húsz-harminc falubeli gyerek jár naponta Szentesre. A szegvári iskolában egyébként három művészeti iskola is működik, egyedül az úszásoktatásért kell beutazni a városi fürdőbe, de ez a szülőknek nem jelent költséget.

Tóth Lászlóné úgy véli, a különböző szociális környezetből induló gyermekek elkülönülésére ellenkező módon hat a körzetesítés.

Olvasóink írták

 • 1. Varga Andrea 2008. június 11. 09:01
  „Kétségbeesetten, talán elkapkodva is írom ezt a levelet, mert családi elképzelésinkbe a lányom tehetséggondozásába szól bele a körzetesítés Hódmezővásárhelyen.
  Kissé erős lesz a megfogalmazásom-SZERINTEM ALKOTMÁNYOS JOGOKAT SÉRT, ha valakinek csak akkor van joga komolyabban zenével foglalkozni azaz a Liszt Ferenc Zenei Általános Iskolába járni, ha épp a körzetesítés szerint oda tartozik.Egy 4. osztályos kitűnő tanuló és zenét tanuló értelmes kislány vágya lenne, hogy ide járhasson, de a hivatalos út az, hogy jegyzőnek kell levelet írni, hogy megengedje ezt és amint a városban ezt példákból tudom, a jegyző szinte kivétel nélkül mindenkit elutasít, aki ilyen kéréssel fordul hozzá.
  Hallottam szülőktől, hogy testvéri hívatkozással sem kapták meg a jogot, hogy a két gyereket egy iskolába horhassák.Képzeljünk el egy dolgozó szülőt, aki nem rendelkezik autóval és munkába indulás előtt bejárja a fél várost, hogy mindkét gyerekét eljuttassa iskolába.
  Más.Én jelenleg kismama vagyok körzetem szerint a háziorvosom a gyerekorvos, itt van a házunktól 500 méterre, de a védőbe a város másik végébe kell gyalogolnom akármilyen időjárás van, nagy hassal és majd babakocsival is, mert busz innen oda pont nem jár és a védő is már csak 1 héten egyszer áll a kismamák rendelkezésére 8-10 óráig, azt hiszem ez éppen nem elegendő, de hát miért is szülne a magyar?
  Nagyon sokan kétségbe vannak esve életüket minden nap befolyásoló, meggondolatlan, logikátlan, ésszerűtlen, igazságtalan döntések miatt.Már ez megérne egy tüntetést, de senki nem mozdul.Fel vagyok háborodva és nagy hassal is én akár tüntetnék is ilyen buta rendelkezések ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset történt a 45-ös számú főút derekegyházi elágazásánál

Derekegyház - Többször mepördült, és az úttesten feje tetején állt meg egy Hódmezővásárhely felől… Tovább olvasom