Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Középiskolái visszavételéről tárgyal Szentes

Szentes - Törvényi kötelezettségének megfelelően csak a Horváth Mihály gimnáziumot és tagintézményét adná át a megyei önkormányzat Szentesnek, de azt is csak jövőre – derült ki a közelmúltban kezdődött egyeztetéseken. A Kurca-parti település azonban ragaszkodik mind a négy, megyei fenntartású középiskolájának visszavételéhez, amelyek működtetésére a város anyagilag felkészült.
Megkezdődtek Szentes megyei fenntartású középiskoláinak visszavételével kapcsolatos tárgyalások. A megyei önkormányzat azonban – törvényi kötelezettségének megfelelően – a négy intézményből csupán kettőt: a Horváth Mihály gimnáziumot és annak tagintézményét, a Boros Sámuel szakközépiskolát adná vissza a Kurca-parti településnek, de azt is csak jövőre. Mint ismeretes, Szentes képviselő-testülete tavaly májusban határozott úgy, hogy visszavenné 1999-ben pénzügyi gondok miatt a megyének átadott négy középiskoláját. A jogszabály előírja: ha az elmúlt négy év átlagában a településen élők közül került ki az intézményben tanulók több mint a fele, akkor a megyének kötelessége azt az oktatási intézményt átadnia. Az átlag tekintetében a Horváth Mihály gimnázium és Boros Sámuel tagintézménye összesen 57,4 százalékot, míg a Zsoldos Ferenc középiskola és tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 47,3 százalékot mutat.

– Két egyeztetésen vagyunk túl, a legutóbbi csütörtökön volt – halljuk Szűcs Lajostól, Szentes alpolgármesterétől. – A megye a Zsoldos- és a Pollák-iskolákról egyáltalán nem akar tárgyalni, arra hivatkozva, hogy a két intézményben tanuló helyi diákok száma az elmúlt négy év átlagában nem haladja meg a törvényben előírt 50 százalékot. A Horváth Mihály gimnáziumot, illetve a Boros Sámuel szakközépiskolákat pedig jövőre, tehát a 2010–2011-es tanévtől akarják csak visszaadni.

A szentesi Horváth Mihály gimnáziumot és tagintézményét visszaadná a megye, de csak a 2010–2011-es tanévtől. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Horváth Mihály gimnáziumot és tagintézményét visszaadná a megye, de csak a 2010–2011-es tanévtől.
Fotó: Tésik Attila

A megyei önkormányzat ezt azzal indokolja, hogy a középiskolák fenntartásáról annak idején 10 évre szóló szerződést kötöttek, amely júniusban jár majd le – a visszaadásról ezután kellene egyeztetni. Az intézmények átvételére viszont egy évben csak egyszer van lehetőség. Az ehhez szükséges egyeztetéseket pedig március 31-éig le kell folytatni. Közben a megye új igazgatót keres a Horváth Mihály gimnázium élére. Szűcs Lajos elmondta, a tárgyalások a jövő héten folytatódnak, céljuk, hogy az intézményeket a jövő tanévtől már a város üzemeltesse. Hozzátette: Szentes anyagilag felkészült mind a négy oktatási intézmény zavartalan működtetésének biztosítására.

Mit mondanak a megyeházán?

Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke lapunknak elmondta: az iskolák visszaadásának lehetőségéről folyamatosan zajlanak az egyeztetések Szentes vezetőivel, ugyan jelentősek a véleménykülönbségek, de látnak esélyt a megegyezésre. A Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola élére meghirdetet igazgatói pályázattal kapcsolatban pedig megtudtuk, az intézmény jelenlegi vezetőjének egy évre szól a megbízatása, amely augusztusban lejár. Mivel az iskola fenntartója még a megyei önkormányzat, törvényi kötelessége volt kiírni ezt a pályázatot.

Olvasóink írták

  • 1. dragboyz 2009. január 25. 12:43
    „Akármit is csinálnak remélem nem a gyerekek kárára! Politikával ne tegyék tönkre Szentest!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges népi hangszerek Szentesen

Szentes - Ötven népi hangszert láthatnak
az érdeklődők azon a vándorkiállításon, amely a magyar… Tovább olvasom