Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Közösségformáló munka: kiskertet gondoznak a kamaszok Eperjesen

Egy szolgálati ház kertjében alakított ki konyhakertet az eperjesi önkormányzat. A kertben a helyi gyerekek veteményeznek. A termés a kamaszoké lesz.
– A célunk az, hogy ne csak a telefont nyomkodják a gyerekek, mint ahogy ez a kamasz korosztályra jellemző, hanem a szabadban legyenek, találkozzanak egymással és hasznosan töltsék el az időt. Így jött a kertészkedés ötlete – tudtuk meg Kabainé Tóth Andreától, az eperjesi önkormányzat művelődésszervezőjétől.

– Az eperjesi önkormányzat egyik volt szolgálati lakása mögött alakítottuk ki a kis konyhakertet. A talaj-előkészítésben hozzáértő felnőttek segítettek. Az Agro-Gárda Zrt. egyik munkatársa felszántotta, az önkormányzat dolgozója pedig megrotálta a kertet.

A vetőmagokat az Eperjesi Gyermekekért Alapítvány segítségével szereztük be.
Az eperjesi gyerekek lelkesen vetették bele magukat a munkába. Amit megtermelnek, az az övék lesz. Fotó: Kabainé Tóth Andrea
Az eperjesi gyerekek lelkesen vetették bele magukat a munkába. Amit megtermelnek, az az övék lesz. Fotó: Kabainé Tóth Andrea
A kertészkedő kamaszok túlnyomó többsége lány, a csapatban egyelőre mindössze egy fiú van. Az ifjak főként a 14–15 éves korosztályhoz tartoznak, de csatlakoztak kisebbek is. Retket, hagymát, borsót, salátát vetettek. Később babot, tökféléket, uborkát is nevelnek. A kis kertészeknek nem újdonság a mezőgazdasági munka. Többségük az otthoni kertben is szokott segíteni a szüleinek.

– A gyerekek már nagyon várják, hogy a hagyma és a retek „beérjen". Azt tervezik, hogy munkájuk zöldségeit egy közös szalonnasütésen kóstolják meg – mondta Kabainé Tóth Andrea. A kis kertészcsapathoz bármikor csatlakozhat a többi eperjesi gyermek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvidéken jártak a református iskola hetedik osztályosai

Szepes és Gömör legszebb tájait barangolták be a Kiss Bálint iskola diákjai. A pályázati forrásból… Tovább olvasom