Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kulcs helyi értékeinkhez: postatörténeti kiállítás

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk a nem állandó nyitva tartással működő szakmai múzeumokba, illetve a templomokba. Sorozatunkban utánajárunk, hol mit érdemes megnézni, és hogyan lehet ezt megtenni – az információk a helybeliek számára is hasznosak lehetnek.
A szentesi Kossuth utcai 1. számú postahivatal emeleti részét a vezetőségi irodák mellett a postatörténeti kiállításoknak szentelték. Most már hat emlékszoba található itt, köszönhetően a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítványnak.

Az emlékszobát Tóth Lászlóval alapította Verók István, a hivatal korábbi igazgatója, aki pár éve vonult nyugdíjba. 2003 októberében, a postai világnapon avatták fel egy múlt század elejéről való kisposta berendezésével, azóta bővült, s folyamatosan várja az érdeklődőket. Ahogy szűkült a postai szolgáltatás, úgy szabadultak fel sorra a helyiségek, így ezeket az emléktárgyaknak szentelhették. Az ország minden pontjáról vannak itt emlékek postás dolgozók személyes tárgyaiból, felajánlásaiból, s persze, a szentesi postahivatal múltjából is.

A Turizmus Világnapján a Szentesi Vendégszeretet Egyesület csoportja is felkereste a kiállítást.
A Turizmus Világnapján a Szentesi Vendégszeretet Egyesület csoportja is felkereste a kiállítást.
A szerző felvételei

Az emlékszobába lépve egykori felvevő munkahelyet láthatunk, abból az időből, amikor itatós papírt használtak a postáskisaszszonyok. Mellette valamikori postásbácsi tolja elnyűtt biciklijét, bábu formájában. A gyerekek ki is próbálhatják, hogyan zajlott egykor a szentesi telefonközpontban a kézi kapcsolás a „dugdosós" módszerrel, mivel a szerkezet ma is működőképes. Katona Imre helybeli festő képein szintén a postásélet jelenik meg.

Bejelentkezés

Előzetes bejelentkezés szükséges a szentesi postahivatalban, a 63/314-366-os számon, s hétfőtől péntekig 8-16 óra között lehet tervezni a látogatást, szombaton pedig csak csoportokat fogadnak 8-12 óráig.  

Előadásokat is tartanak időnként egy másik kiállítási szobában, a valamikori oktatóteremben, ahol egy vitrinsorban bankjegyek és pénzérmék láthatók a Kossuth-bankótól a közelmúlt fizetőeszközeivel bezárólag. A terem túlsó oldalán abban a korszakban találhatjuk magunkat, amikor telexgépeken működött a távíró szolgáltatás. Nem is volt olyan régen, amikor az ékezetes betűket az jelentette, ha duplán leírtak egy-egy magánhangzót, vagy ilyenformán jelezték: oe = ö. Itt látható a csőposta egy része, amit 1989-ben, a postaépület átadásakor még használtak. A harmadik kiállítótérben a Kossuth-díjas Kass János írása és rajza fogadja a látogatót: a művész pár évvel ezelőtti bélyegkiállítása kapcsán azt vetette papírra, milyen nehéz nagy dolgokat kicsiben bemutatni. Képeslapok között nézelődhetünk, majd a legbelső helyiségben muzeális, már-már megmosolyogtató néprádiók, tévékészülékek, valamint távíró berendezések sorakoznak.


További helyiségekben képeslap-gyűjtemény, régi postás egyenruhák, postás sporttörténeti emlékek is megtekinthetők, sőt már a termeket összekötő folyosó is benépesült a Postaforgalmi Technikum és Szakközépiskola érettségi tablóival, postás amatőr festők műveivel.

Verók István örömmel meséli, hogy 1867 óta hiánytalanul megvannak a gyűjteményükben a M. kir. Postai és Távirdai Rendeletek Tára című hivatalos közlöny példányai. Egyébként a szentesi posta 225 éves fennállásáról is ebben a kiállítóhelyen emlékeztek meg tavaly, de egyéb rendezvényeiket is ide szervezik. Főleg iskolás csoportok látogatják a kiállítást, de egyre jobban híre megy. A nagyobb létszámú csoportokat megosztják, s forgószínpadszerűen járják végig a termeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló számlák a szentesi társasházban

Idén is horribilis gázszámlákat kaptak Szentesen az Apponyi téri tízemeletes házban élők, akik keresik a lehetőséget, hogyan tudnának szolgáltatót váltani. Tovább olvasom