Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Kulcs helyi értékeinkhez: templomok

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk a nem állandó nyitva tartással működő szakmai múzeumokba, illetve a templomokba. Sorozatunkban utánajárunk, hol mit érdemes megnézni, és hogyan lehet ezt megtenni – az információk a helybeliek számára is hasznosak lehetnek.
Először a frekventált helyen lévő, négy különböző felekezethez tartozó templomokat látogattuk meg, azon belül is elsőként a Református Nagytemplomot és az evangélikus templomot. A Kossuth tér egyik ékessége nappal és éjszakai díszkivilágításban is a Református Nagytemplom. Az 1771-76 között épült téglatemplom eredeti tornyán látható a Mária Teréziát és fiát, II. Józsefet dicsőítő, 1774-ben felhelyezett vörösmészkő táblája a bejárat felett, ennek meghagyásával építtetett új templomot 1808-1826 során a református egyház – írja a szentes.hu.

A Református Nagytemplom. A szerző felvételei
A Református Nagytemplom.
A szerző felvételei

A Fischer Ágoston tervei alapján készült épület a legnagyobb magyarországi templomok sorába tartozik, a 40 métert meghaladó torony klasszicista, a többi része késő barokk (copf) stílusú. Jelenlegi nagyharangja 1000 kilogramm súlyú (öntötte: Szlezák László, 1947). A ma is üzemelő orgona Angster József és fia, pécsi mesterek munkája. A második emeleti karzaton Templomi Galériát alakítottak ki, ahol kiállítás tekinthető meg a szentesi reformátusság történetéből. Az épület kiváló akusztikájának köszönhetően hangversenyek kedvelt helyszíne is.
­
Templombelső
Templombelső

A nagytemplomban ottjártunkkor egyáltalán nem szokványos módon kaptunk idegenvezetést: a karzatot, a szószéket, az orgonát nagy biztonsággal tudta bemutatni apja karjában a Földi Kristóf nevű csöppség, bár beszélni még nemigen tud. Mint kiderült, szinte napi vendég a templomban a kisfiú, de másokat is becsalogat a harangszó, vagy az orgona hangja. – Rendszeresen fogadunk látogatókat, és szívesen megmutatjuk nekik a templomunkat – mondta dr. Szabó János József. A gyülekezet gondnokától megtudtuk, a tanév vége felé, osztálykirándulások idején fordulnak elő inkább a csoportos látogatások. Egyedül a templomtorony nem látogatható még jó ideig, lehet, hogy évekig, pedig az egyik legvonzóbb esemény volt városi rendezvényeken, körsétákon a toronyséta. Statikailag azonban meg kell erősíteni a lépcsőt, melyet nem tömeges terhelésre terveztek. Látogatókat (és adományokat) a 63/314-024-es és 06/30 364 1093-as telefonszámon fogadnak, a lelkipásztori hivatal a Kiss Bálint utcai Református Idősek Otthonában található.

Evangélikus templom
Evangélikus templom

A Kossuth utca és a József Attila utca sarkán, a Luther téren található az evangélikus templom. A belváros egyik megragadó épülete vöröstégla burkolatával, kecses, égbenyúló tornyával, csúcsíves ablakaival hívja fel magára a figyelmet, de környezete is folyamatosan csinosodik a városrehabilitációs programnak köszönhetően. Az 1905-ben, Francsek Imre tervei alapján neogótikus stílusban emelt templom harangházának ikerablakai fölött látható toronyórát (Hermann Pál szentesi órás munkája) a város adományozta, és világítja ki esténként. A templom belsejében is érdemes szétnézni: a karzaton áll ma is özv. Sulcz Endréné Francisti Mária által férje emlékére adományozott orgona, amelyet 1905-ben Országh Sándor készített. A négy ólomüveg ablak Jézus életének néhány jelenetét vetíti elénk. Hegedűs László szentesi művész (1870-1911) festette a templom legnagyobb látványosságát, a szószékoltár festményét, mely Jézust ábrázolja a samariai asszonnyal. A fából készült oltárépítmény mellett áll a keresztelőmedence. Az I. világháborúban elhunyt 22 szentesi evangélikus emlékére 1925-ben díszes, szecessziós faragványokkal keretezett emléktáblát állítottak. 200 kilós harangját Hőnig Frigyes öntötte 1924-ben Aradon – olvasható a város hivatalos portálján.

Templombelső
Templombelső

Lehetőség bőven kínálkozik arra, hogy az érdeklődők szétnézhessenek a templomban, tudtuk meg Veres-Ravai Réka evangélikus lelkésztől. A vasárnapi istentiszteleteket 9 órától tartják. ­ Amikor itt vagyunk, szinte mindig bejönnek az emberek, de városi rendezvények idején, például a népzenei sokadalomnál is kinyitottuk a templomot, voltak is nálunk legalább ötszázan – mondta a lelkészasszony. Mostantól egy hónapig biztosan betekintést lehet nyerni az épületbe, hiszen a templom foglalkoztató szobájában megnyílt Kiss Gabriella nemezfestő kiállítása, amelyet hétfőtől péntekig 10-11 és 15-17, szombaton 16-18 óra között lehet megtekinteni. A Szentesi Evangélikus Egyházközség (Páva u. 7.) kérésre is szívesen kinyitja az épületet, a 63/311-398-as, illetve a 20/824-64-38-as telefonszámokon lehet érdeklődni a lelkészasszonynál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sinka Zsolt: Airbus után komp foggal

Sinka "Popey" Zsolt legutóbb egy 50 tonnás Airbust húzott el foggal 39,2 méterre, ez Guinness-rekord-kísérlet, a hitelesítésre még várni kell. Tovább olvasom