Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kulcs helyi értékeinkhez: templomok (2. rész)

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk a nem állandó nyitva tartással működő szakmai múzeumokba, illetve a templomokba.
Sorozatunkban utánajárunk, hol mit érdemes megnézni, és hogyan lehet ezt megtenni – az információk a helybeliek számára is hasznosak lehetnek.

Először a frekventált helyen lévő, négy különböző felekezethez tartozó templomokat látogattuk meg, a Szent Anna római katolikus templommal és a görögkeleti ortodox templommal folytatjuk a sorozatot. Az Erzsébet tér és a Szent Anna utca találkozásánál lévő római katolikus templom 1768-ban épült, de a középkori templom alapjaira épült kisméretű és rossz állagú templomot a váci püspök 1842-ben bezáratta, s 1844 tavaszán a ma is álló háromszintes barokk toronytest kivételével lebontották.

A szentesi római katolikus templom.
A szentesi római katolikus templom.

Az újjáépített templom jelenlegi klasszicizáló formáját 1847-ben nyerte el. A bejárati oldalon, falfülkében elhelyezett két barokk stílusú szobor (Szent Józsefet és Szent Pétert ábrázolják) korábbi építési időszakból származhat. A templom szentélyében Szent Anna tiszteletére készült főoltár látható. A szentély boltozatát az Angyali üdvözletet ábrázoló szecessziós stílusú falkép, Endre Béla alkotása díszíti. A templomhajót a szentélytől elválasztó diadalív boltívén Terney Béla seccója, azaz falképe látható, mely a magyar szentek hódolatát ábrázolja. A diadalív két oldalán egy-egy mellékoltár áll, a bal oldali a Szentháromságot, míg a másik Szűz Mária és Szent József eljegyzését jeleníti meg. A templomhajó boltívekkel osztott menyezetének falképeit Rudnay Gyula festette 1910-ben, jeleneteit ovális mezőkben helyezte el. A templom figyelemre méltó alkotása a bejárattól balra, a karzat alatt elhelyezett Fájdalmas mária oltár.

Az oltár menzáján (oltárlap) az oszlophoz kötözött Krisztus festett faszobra áll. Az oltár alsó részének levehető előlapja a Szent sírt fedi, a halott Krisztus közel életnagyságú szobrával. Mindkét szobor szuggesztív erővel ható alkotás– olvasható a szenteskincsei.gportal.hu ismeretterjesztő portálon. Az épület szomszédságában lévő szoborparkban Mindszenty József, Wass Albert és a Szent József tiszteletére készült alkotások tekinthetők meg. A templom bejárati ajtaja napközben nyitva áll, egészen a rácsig be lehet menni, s betekintést nyerni a gyönyörű belső térbe.

A templom istentiszteletek idején és hangversenyek alkalmával is látogatható, de bejelentkező csoportok számára kalauzolást nyújt Szilágyi László kántor. Az érdeklődők a plébánián 8 és 12 óra között a 63/400 259-es, illetve a 06 20/823 41 72-es mobilszámon egyeztethetnek időpontot.

A Szentesre látogató csoportok másik kedvelt célpontja a belvárosban, a Szent Miklós téren található, piros falú görögkeleti ortodox templom, mely a város legrégebbi műemléke. A 18. század elején a háborús viszonyok miatt számos görög kereskedő család Magyarországra menekült, közülük többen Szentesen telepedtek le. II. József 1781-ben kiadott türelmi rendelete a görögkeletieknek is szavatolta a szabad vallásgyakorlást, megengedve a templomépítést is. A Szent Miklós tiszteletére 1786-ban, a szokások szerint még torony nélküli, egy udvar belsejében fölszentelt copf stílusú templom az 1900-as évek elején favázas harangtoronnyal egészült ki, amit 1927-ben követett a ma is álló 22 méteres kőtorony, Piti János szentesi kőműves- és ácsmester tervei alapján.

A szentesi ortodox templom.
A szentesi ortodox templom.

A templom belseje a szakrális szabályok szerint három részre tagolódik: előcsarnokra, templomhajóra és oltárra. Az előcsarnokban finom kivitelű márvány kereztelőmedence áll. A templomhajó oltár előti részén látható az ún. solea (magasított alapzat) s azon az énekesek könyvtartó pulpitusai, előtte pedig az ikontartó állványok. A déli oldalon helyezkedik el a püspöki trónus. A belső tér ékessége, a stilizált, aranyozott levéldíszekkel és rózsafejekkel díszített ikonosztázion 39 képből áll a királyi és a két diakónusi ajtón. A templom déli homlokzatának falfülkéjében Szent Miklóst ábrázoló freskó látható.

Minden vasárnap 10 órától tart Szent Liturgiát a Szent Miklós Görögkeleti Egyházközség, melyre várják a hívőket és az érdeklődőket, de a templom bejáratán is olvasható 06 20/9169935-ös számon csoportokat is fogadnak, mondta Horeftosz Konstantin, az egyházközség gondnoka.

Kulcs helyi értékeinkhez: templomok (1. rész)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fedett uszodával egy álom válik valóra

Jövő nyárra elkészül Szentesen a már régóta várt fedett uszoda, amelyet a strand területén épít fel a szegedi Ferroép Zrt. Tovább olvasom