Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Lakos Józsefre emlékeztek

Lakos József túl sokat tudott a helyi kommunisták törvénybe ütköző cselekedeteiről, ezért kellett meghalnia 1946-ban – hangzott el a rendőrkapitány halálának hatvanadik évfordulóján rendezett megemlékezésen. A kapitányság épületénél elhelyezett emléktáblánál több tisztelője és családja emlékezett rá.
A bűn elkövetésében kilencen vettek részt, közülük négyen követték el magát a gyilkosságot: Lakos Józsefet kórházi ágyán verték agyon. A szovjet hadsereg megérkezése után az oroszoknak megfelelt a rend őreként Lakos József, ám a helyi vezetés elérte, hogy mellé társkapitányt nevezzenek ki, később távoznia kellett. A kommunisták törvénybe ütköző cselekedeteiről tudomása volt, talán ezért kellett meghalnia.

A bűnösök soha nem álltak bíróság előtt – közülük csak nagyon kevesen, súlyos betegen érték meg 1989-et. – Azt, hogy a Lakos-gyilkosság sokáig mennyire elhallgatott esemény volt a város életében, az is mutatja, hogy jómagam csak a rendszerváltás elején szereztem róla tudomást – fogalmazott Földvári N. István, a város jelenlegi rendőrkapitánya. A rendőrség épületén tábla emlékeztet rá, odabenn pedig őrzik posztumusz kitüntetését, a Magyar Köztársaság Csillagkeresztjét. A március 3-i megemlékezésen Dóczi Margit az ünneplők előtt felolvasta a Szentesi lapban megjelent gyászhírt, majd hozzátette: egy keresztény Magyarország esély arra, hogy ne kelljen újabb táblákat állítani. Lovag Imre Károly arról beszélt, az idei tizenhatodik megemlékezés újabb lehetőség arra, hogy a város tisztára mossa nevét, tisztelegjen a mártír előtt. Lakos Józsefnek, a háborúk és a terror áldozatainak akar emléket állítani az az alapítvány, mely emléktornyot kíván építtetni Szentesen.

Elmondta, hogy az adományoknak köszönhetően embermagasságig már fel lehet húzni a tornyot. A mártírhalált halt Lakos József testvére, Géza nem tudott eljönni a megemlékezésre. Felesége, idős Lakos Gézáné azt mondta: az internálás, a meghurcoltatások már mind a múlté. Lányával, Klárával együtt úgy nyilatkoztak, azt szeretnék, ha eljönne a megbékélés ideje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busók riogatták a telet

Csattogtak az ostorok, szóltak a kolompok a szentesi főutcán tegnap délután, amikor is kezdetét… Tovább olvasom