Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Las vegasi kutyát műtenek

Szentes - Szentesre hozta műttetni megvakult kutyáját egy Las Vegasban élő házaspár, mert az amerikai állatorvosok nem vállalták a beavatkozást. Belzy ismét lát. A rendelő alapítója, Dobos András egy autóbaleset után, kényszerűségből kezdett szemészettel foglalkozni. Ma már Németországból is fogad beteg kutyákat.
– Amikor 3 évesen hozzánk került, Belzy nem értette a magyar utasításokat, viszont gyorsan tanult. Nagyon a szívünkhöz nőtt – meséli a Kiséri Állatorvosi Rendelő betegvárójában a Las Vegas-i motorkereskedő, Káposzta László Tibor. – Képzelheti, mennyire elkeseredtünk a feleségemmel, amikor egy vasárnap a parkban észrevettük, hogy keresgél minket, de nem lát.

– Belzy úgy talált oda hozzánk, hogy folyamatosan hívtuk. A második állatorvos, akinél jártunk, egy számítógépes vizsgálat után megmondta – 800 dollárért –, hogy a mopszoknál ez a betegség gyakori, genetikai probléma. A kutyánk megvakult – meséli Káposzta László Tibor.

A házaspár ebbe nem akart belenyugodni. László a neten keresgélve bukkant rá a dr. Dobos Andrással készített interjúra. Levelezni kezdett a szentesi állatorvossal, aki így elmagyarázta amerikai kollégájának, mit kellene tenni, de az nem vállalta a beavatkozást. – Nyilván azért, mert Amerikában nemzeti sport a pereskedés. Az állatorvosok is félnek a műhibapertől, így ami rizikós, abba bele se kezdenek – véli László. – Mi viszont döntöttünk: utazunk haza, édesanyámhoz, Hódmezővásárhelyre, hozzuk a kutyát Szentesre, és addig nem térünk vissza, amíg kezelni kell. Nem bántam meg, hogy így határoztam.

Kontrollvizsgálat a kiséri rendelőben. Dobos András oktat, Berényi Adrienn vizsgál, Belzy tűr, a gazdi segít. Fotó: Tésik Attila
Kontrollvizsgálat a kiséri rendelőben. Dobos András oktat, Berényi Adrienn vizsgál, Belzy tűr, a gazdi segít. Fotó: Tésik Attila

Belzynek glaukómája van. Kis híján szétszakadt mindkét szemgolyója, akkora volt már benne a nyomás. Az egyik oldalt már megműtötték a Kiséri Állatorvosi Rendelőben, a másikra hétfőn kerül sor. Nem lesz olyan éles a szeme, mint eredetileg, de máris lát, és ez az állapot még javítható. A rendelő fogadott már beteget Németországból, Ausztriából, a szegvári vak pár, Magyarék vezetőkutyáit is itt műtötték. A rendelő állatorvosa Czabarka János, Berényi Adrienn doktorandusz segíti a munkát. Az alapító és tulajdonos, Dobos András pedig oktatja azt a szakmát, amelynek rajtuk kívül még nincs sok képviselője.

András lelkesen mutat meg minden eszközt és speciális anyagot, amit használnak, a tűt és a cérnát mikroszkóp alatt lehet csak látni. Szeretné minél több kollégájának átadni tapasztalatát. Az állattartási kultúra nálunk is változik, erre a speciális szakmára lesz igény, és sok gazda ki tud fizetni egy szem műtétjéért 100 ezer forintot. – Fontos, hogy a kollégákkal ne történjen meg az, ami a fejlettebb világban már rég lejátszódott. Ahol sok a műszer, az állatorvos is hajlamos arra, hogy elfelejtse: az agya és a két keze a legfontosabb eszköz. Én alkotó gyógyászatot tanultam, ezt adom tovább. Az állatokat sokszor nehezebb meggyógyítani, mint az embert, a kutyák szemműtéte például négyemberes feladat. És persze vizsgálat közben nem is tudják elmagyarázni, mit éreznek. Viszont mindig őszinték. Ha az ember rászánja az időt, mindent megtud róluk, amit kell, szavak nélkül is.

Súlyos autóbalesete volt

Dobos András először kényszerűségből kezdett szemészettel foglalkozni. Volt egy súlyos autóbalesete. – Mégpedig 2003. július 13-án, pénteken – mondta András. – Sokáig eszméletlen voltam, kis híján le kellett vágni a lábam. Nehezen jöttem rendbe, és hosszú ideig most sem tudok állni. Csak ülve dolgozhattam. Dr. Gyenes Ágota szemész segített, azzal, hogy elkezdett tanítani, és biztatott. A vágóhídról hozott disznószemeken gyakoroltam, aztán apránként fölszereltük a rendelőt.

Olvasóink írták

 • 9. jucinéni 2009. augusztus 12. 13:50
  „Kedves wzsuzsa51, az emailcimem: tompika17@gmail.com
  Varom jelentkezeset. Koszonom, Juci neni.”
 • 8. wzsuzsa51 2009. augusztus 10. 17:27
  „Kedves Juci néni!
  Ha megírja az e-mail címét, bővebben is beszámolok a kálváriánkról. Egyébként a műtét előtt szürkehályogot mondott az orvos, és azonnal nekiállt, kivette a szemlencsét, és mű szemlencsét ültetett be. Azt javaslom, hogy nagyon gondolják meg (!), és ha kérnek is tőle diagnózist, előbb mutassák meg egy másik orvosnak is, mielőtt megengedik a műtétet. Ne hagyja megtéveszteni Önöket a megnyerő, bűbájos viselkedése!!! És az ígérgetése sem! Mi sajnos bedőltünk neki, és nagyon-nagyon megbántuk. Műtét előtt ( tavaly május) ugyan vak volt a kutyánk, már éppen hozzá is szokott, de nem szorult állandó kezelésre. Azóta viszont állandó gyulladásban van a szeme, már túl több antibiotikum kúrán, állandó szemcseppezés, de egy másik orvos szerint csak a szemgolyó kivételével szűnnének meg a problémák. De már nem akarjuk egy újabb műtétnek kitenni, nagyon-nagyon szeretjük.”
 • 7. jucinéni 2009. augusztus 08. 21:27
  „Kedves WZsuzsa51!
  Szeretnénk megkérdezni hogy zöldhályoggal műtötték az ön kutyáját? Vagy mi volt a probléma?
  Mi is szeretnénk megcsináltatni a műtétet de még hezitálunk..
  Minden infó hasznos számunkra mert sajnos sürget az idő..
  Köszönöm”
 • 6. wzsuzsa51 2009. augusztus 02. 10:18
  „Kedves mber! Talán igaza is lehetne, ha én nem tényekről írtam volna. Sorjában: öten vagyunk kapcsolatban (az ország különböző vidékeiről), akiknek a kutyáin végrehajtotta a doktor úr a cikkben említett szemműtétet. Ennek már jóval több, mint 1 éve, és mindannyiunk kutyája vak maradt, sőt nagyobb probléma is lett a szemükkel. Még senki nem tudott beszámolni olyan kutyáról, amely visszanyerte volna a látását. (Természetesen a doktor urat kivéve.) Ez azért nem lehet véletlen!!! Meg az se, hogy egy másik szemspecialista világosan megmondta, hogy olyan szemkárosodása van a kutyánknak, ami eleve kizárta, hogy valaha is visszanyerje a látását. Ezt kellett volna felismernie a szentesi orvosnak, és közölni velünk! Vajon miért nem tette??!!”
 • 5. mber 2009. július 27. 20:35
  „wzsuzsa51 Kedves, van úgy hogy 2 orvos is ugyanazt mondja, mégsem sikerül a műtét, vagy a gyógykezelés. (Embereknél is.) Élő szervezetről van szó, nem egy gépről amiben kicseréljük a hibás alkatrészt és működik. Miért egyből a rosszindulat szól magából? Ha az eddigi munkáját értékeli a Doktor úrnak, biztos ezt érdemli?”
 • 4. niemand 2009. július 19. 20:21
  „Aki az állatot szereti, rossz ember nem lehet! Bár az eredeti mondást kicsit átalakítottam, a lényeg benne van. Dobos doktor úrnak gratulálok,munkatársainak is! Az állat öszinte szeretetet ad, s nem koldul adományt, mint egyesek. Öszintén kívánom a kiséri rendelőben dolgozóknak, sok állaton tudjanak segíteni, szerezve igy örömet, sok családnak, sok magányosnak. Isten áldása legyen munkájukon és életükön!”
 • 3. wzsuzsa51 2009. július 19. 20:19
  „Sajnos volt szerencsénk többünknek a doktor úrhoz, és a kutyáink a drága műtét ellenére is vakok maradtak. Azt javasoljuk mindenkinek, hogy legyen óvatos, és mielőtt a műtét mellett dönt, egy másik szakembertől kérjen szakvéleményt a kutya szemének állapotáról. Ugyanis gyakran olyan károsodás áll fenn, melynek esetében már hiába a műtét. Sajnos a doktor úr erre nem hívta fel a figyelmünket (azt nem tudni, hogy szándékosan vagy gondatlanságból, uram bocsá´ szakmai hibából), hanem garantálta, hogy a kutyák látni fognak. Rettentő nagy tortúra volt az állatoknak, a gazdiknak, a költségekről nem is beszélve, és sajnos hiába.”
 • 2. Power 2009. július 19. 19:28
  „Gyerekről, vagy gyerekekről semmit nem halottunk...maradt a kutya.”
 • 1. KisVilma 2009. július 19. 18:01
  „Dicséretes dolog hogy igy törödik a kutyájával!végül is a kutya az ember legjobb,leghűségesebb társa,barátja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvíz-kezelőt építhetnek

Derekegyház - Közel félmilliárd forintos uniós támogatással építenek természetbarát szennyvízkezelő… Tovább olvasom