Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Látogatási tilalom Szentesen és Vásárhelyen

Szentes - Az ÁNTSZ meg akarja védeni a szentesi és a vásárhelyi kórház betegeit a rohamosan terjedő influenzától, ezért nem mehetnek be a látogatók a fekvőbeteg-osztályokra.
A bentieknek szánt, és a portán leadott csomagok azonban eljutnak a címzetthez, és a járóbeteg-ellátás is folyamatos a rendelőkben. Vásárhelyen előfordult, hogy a látogatók mégis megpróbáltak beszökni az épületbe.

A szentesi Dr. Bugyi István kórház-Rendelőintézet összes bejáratánál az érkezőket tegnap felirat fogadta: a fekvőbeteg-osztályokon látogatási tilalom van. Az ÁNTSZ rendelte el ezt az influenzajárvány miatt, ahogyan ezt lapunk tegnapi számának első oldalán írtuk. Márton Jánosné ápolási igazgató elmondta: a megelőzés érdekében mindaddig fennmarad a tilalom, amíg a járványügyi szakemberek fel nem oldják. A fekvőbeteg-ellátást azonban ez a zárlat nem veszélyezteti. A páciensek felvétele és elbocsátása zavartalanul történik, A kórházi osztályokon lévő ambulanciákon is fogadják az ellátásra szorulókat, akárcsak a szakrendelőkben. Földesi Irén orvosigazgató-helyettes szerint már csak ezért sem lehet a karanténhoz hasonlítható teljes zárlatot elrendelni. Hozzátette: a kórházban egyébként még nem jelentkeztek járványszerű influenzás megbetegedések. Az intézmény vezetői kérik a hozzátartozók megértését.

A szentesi kórházban az osztályok bejáratánál is feltüntették, hogy nem szabad bemenni.
Fotó: Tésik Attila

A mindszenti Rideg Istvánné két társával jött ki a kapun, amikor megszólítottuk. Ellenőrzésen voltak az egyik osztályon, ahol úgy kellett csöngetniük, mert bezárták a bejárati ajtót. Az asszonyok szerint jó, hogy bevezették a látogatási tilalmat. A portaszolgálatnál érdeklődésünkre arról tájékoztatott Domonkos Mária: megértően fogadják az emberek, hogy nincs látogatás. Addig az időpontig mintegy tizenöt személyt kértek meg, hogy a betegek érdekében ne menjenek most be. Azt tanácsolták nekik: telefonon érdeklődjenek a hozzátartozójuk állapotáról. De beengedtek a kapun olyan személyeket, akik a betegellátáshoz szükséges tárgyakat vittek a rokonuknak.

– A tilalom valamennyi fekvőbeteg-osztályunkra, a kórház egész területére érvényes – mondta Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója. – Lehetnek egyedi, kivételes esetek, ezekről mindig az osztályvezető főorvos dönt. Ez az intézkedés egyértelműen betegeink érdekeit szolgálja, őket szeretnénk megvédeni a fertőzéstől. A legyengült immunrendszerű idősebbeknél komolyabb szövődményeket, akár tragédiát is okozhat a vírus.

A vásárhelyi kórházban influenza miatt tilos a látogatás. Meg akarják védeni a betegeket.
Fotó: Tésik Attila

A kórházban fekvő, lábadozó emberekkel nem szakad meg minden kapcsolat: a főportánál látogatási időben – hétfőtől szombatig 16.30-tól 17-ig, vasárnap 10-től 11 óráig, a gyerekosztályon mindennap 15-től 18 óráig – átveszik a nekik szánt csomagot, és eljuttatják részükre. Azt kérik, hogy a nevet és az osztályt, ahol a beteg fekszik, olvashatóan írják rá a küldeményre. Megtudtuk, bár a tiltással tisztában voltak, már tegnap délelőtt többen próbáltak ügyeskedni, bejutni szeretteikhez, arra hivatkozva, szakrendelésre mennek. A rendelés ugyanis folyamatosan működik.

– A nagyapámat most szállították át Szegedről az Erzsébet-kórházba – mondta a portánál várakozó Csányi Zsuzsanna –, nagyon aggódom, nem tudom, mi történt vele. Reggel hallottam, hogy az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el. Ezt megértem, mégis mindenképpen szeretnék bejutni hozzá. Ha ez nem lehetséges, legalább telefonon hadd tudjam meg, milyen állapotban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz új vezetőt választott Szentesen és környékén

Szentes - Halmai László személyében új választókerületi elnököt választott a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Szentesen, megbízatása 2009 tavaszáig szól. Tovább olvasom