Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Légimentő-bázis – csak jövőre!

Szentes - Minden eddigi ígérettel szemben csak jövőre épül meg a légimentő-bázis Szentesen. Erről tegnap beszélt a Kurca-parti városban lapunknak Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.
– Nincs elbizonytalanodás, tudjuk, hogy mit akarunk – mondta tegnap Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a Szentesre tervezett légi bázissal kapcsolatban a Kurca-parti városban. Állítása szerint ma olyan a gazdasági helyzet, hogy bűnnek számít forintot uniós forrás lehívása nélkül felhasználni. Hozzátette: nem a tárca dönti el, hogy mikor kezdődik a szentesi beruházás. Jakabszállás legfeljebb ideiglenes megoldásként jöhet szóba. Kincses úgy véli: attól nem kell tartaniuk a szentesieknek, hogy ők „beleszeretnek Jakabszállásba", és véglegesen ott marad a központ.

Horváth Ágnes miniszter a napokban úgy nyilatkozott a jakabszállási reptérrel kapcsolatban, hogy semmi sincs ingyen. Kincsestől megkérdeztük, most akkor pénzért vagy ingyen bocsátják rendelkezésre a jakabszállásiak a repterüket. Az államtitkár elmondta: a reptérért nem kérnek pénzt, de vannak járulékos költségek. Az épületek átalakításáért, a személyzet elhelyezésért viszont fizetni kell. Kérdésünkre, elkészült-e már a pályázat a szentesi légimentő-bázis uniós forrásának lehívására, azt válaszolta Kincses: több tétel szerepel a brüsszeli listán, amelyen ott van egy sorban a szentesi mentőhelikopter-központ is. Elmondta: 2009 első felében valósulhat meg a légimentő-bázis Szentesen. Felvetésünkre, hogy az uniós forrás megérkezéséig a kormány nem tudná-e megelőlegezni a 90 millió forintot a szentesi központ felépítésére, azt válaszolta: megvizsgálták, hogy valamilyen más forrásból vagy maradványzpénzből lehetne-e fedezetet találni, de nem volt rá lehetőség.

Kincses a vizitdíj mellett

A vizitdíj és a kórházi napidíj megtartása mellett foglalt állást tegnap Szegeden és Szentesen Kincses Gyula. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint a díjak eltörlése a reformot ugyan nem akasztja meg, a bevételük 25-35 százalékát ebből szerző háziorvosoknak azonban érdemi kárt okoz. Szerinte a megyei kórházaknak is fejlesztésekről, jutalomosztásról kell lemondaniuk a megszüntetésével. Közölte: a kormány még háttértanulmányok szintjén sem foglalkozik az ezerforintos vizitdíj bevezetésével.

Csúszás kronológia

2007. január 26.: A képviselő-testület ülésén Szirbik Imre polgármester bejelentette, hogy július 1-jétől már a szentesi bázisról szállíthatják a betegeket a mentőhelikopterek. 2007 tavasza: megvan az építési engedély a légi bázis kialakítására a vásárhelyi út menti repülőtér mellett 2007. augusztus vége: a kormány döntött, hogy Szentesen épül fel a dél-alföldi régió légimentő-bázisa 2008. január 7.: Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályáról Popovics Andrea arról tájékoztatta lapunkat, hogy várhatóan 2008 második felében szállnak fel az első mentőhelikopterek Szentesről. 2008. február 29.: Kincses Gyula, a tárca államtitkára azt nyilatkozta, hogy 2009 első felében épülhet fel a szentesi légi bázis.

Olvasóink írták

 • 5. Rászorulók 2008. március 08. 10:14
  „Elbasszátok ezt is, mint mindent!!! Köszönjük szépen!”
 • 4. másik János. 2008. március 03. 07:48
  „Kedves János!

  Azt bizonyára,ön se tudja,hogy a jakabszállási reptér egyik tulajdonosa-Vass Géza-magára vállalta a költségeket,amit Dr Túri főorvos kért,a működésükhöz.(helységek kialakitása)..ez kb 600e forintba kerül.
  Csik Imre továbbá-tekintve,hogy a LMKHT a szemle során mindig szakhatóságokra hivatkozott-felajánlott-természetesen ezt is ingyen-más tankolási lehetőséget.(tartályautó elhelyezését,közvetlen a hangárhoz.)
  Bizton állithatom,ez önnek,egyetlen adóforintjába sem kerül!

  De ha nagyon szeretné,és szépen megkéri Dr Túri főorvossal kézenfogva Csik Urat,még-saját nyugdijából-még tankolja is,az ön esetleges balesetéhez kivonuló helikoptert-mert tudom,titkon ebben is reménykedik....((((”
 • 3. Segítés helyett sarcolás 2008. március 02. 10:03
  „Fizetős parkolásra elment 30 milla. Milyen jól jött volna most a mentőhelikopter-bázisra?! A lakosság sarcolása azonban fontosabb volt.”
 • 2. foglalt nevű Márti 2008. március 02. 07:20
  „Sohanapján, kiskedden..Hogy is szólt a jan. 5-i cikk részlete:

  "A dél-alföldi régió légimentési bázisának Szentesre telepítését sikerként élte meg Szirbik, kudarc viszont, hogy karácsonyra tervezték a mentőhelikopter-bázis átadását, ám még az építkezés sem kezdődött el. Bízik abban, hogy féléves csúszással felépül a mentési központ."

  Bízni lehet, szirbik et. (direkt a kisbetű...), meg a vita elől elmenekülni is... Bátor ember!!!!”
 • 1. jános vagyok 2008. március 01. 16:02
  „Elszomorító. Egy dolog vigasztal: az emberek jelentős része nem felejt. Az ígérgetés, a töketlenkedés nem marad következmények nélkül. Megfeszülhetnek a légimentők, szarnak a szakmára a nagyfejűek. Inkább kapjon a jakabi olajos brigád hónapok alatt milliókat, a beruházáshoz nem lesz itt pénz soha. Szemesnek áll a világ, hajrá, akinek van egy kis földje, ajánlja fel ingyen, aztán a minisztérium úgyis fizet a ki/átalakításért, a tartózkodásért, szerencse fel, Magyarország, banánköztársaság!... :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartják a drámais találkozót Szentesen

Szentes - A szentesi gimnázium tantestülete és igazgatója közötti viták ellenére megrendezik a… Tovább olvasom