Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Leltároztuk az önkormányzati képviselők vagyonát

Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt, ezért úgy döntöttünk, új sorozatunkban leltározzuk az öt Csongrád megyei nagyváros és Orosháza önkormányzati képviselőinek vagyonát. Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Most szentesi összeállításunkat közöljük – ebben a városban három Fidesz–KDNP-s képviselővel nem tudtunk beszélgetni.
Kérdések

A következő kérdésekre vártunk válaszokat az önkormányzati képviselőktől a vagyonnyilatkozatok és a személyes interjúk alapján:
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Becsülje meg, mennyit ér a vagyona!
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalko-
zásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy uniós pályázaton?
– Milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár? Ha nem autóval, mivel közlekedik?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?
– Milyen típusú mobiltelefont használ?

Antal Balázs Tibor (Fidesz–KDNP)

Antal Balázs Tibor (Fidesz– KDNP) Szentesen él, egy 37 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amelyet idén vásárolt. 2000-ben örökölt egy balatonfüredi, 75 négyzetméteres magánházat, amely egy 928 négyzetméteres telken áll – ennek az ingatlannak fele részben tulajdonosa. Két felnőtt, dolgozó lánya van. A szentesi önkormányzatnál a képviselői, a városfejlesztési bizottsági elnöki és egy bizottsági tagsági munkáért összesen bruttó 153 ezer forintot kap. A fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-nél dolgozik havi bruttó 132 ezer forint munkabérért, emellett képviselői alkalmazott, ezért az Országgyűlés hivatalától havonta bruttó 168 ezer forintot kap. Hobbija nincs, nyaralni a balatoni házban szoktak a családdal. Egy hagyományos, nyomógombos Nokia-telefont használ.

Bujdosó Tamás (Fidesz–KDNP)

Bujdosó Tamás (Fidesz–KDNP) hat éve vett egy szegedi lakást, amely 56 négyzetméteres, ennek egyedüli tulajdonosa. Három éve
vásárolt egy csongrádi, 313 négyzetméteres üdülőterületet. Két bizottságnak a tagja, összesen havi 119 ezer forintot kap a városért végzett munkájáért. Könyvelőként dolgozik egy Tüzép-telepen, a bére 125 ezer forint, technikai vezető a Hungerit csapatánál havi 200 ezer forintért. Életbiztosításai vannak hozzávetőleg 4 millió forint értékben, egy hiteltartozása 6 milliót tesz ki. Egy kft. számára végzett könyvelésért 32 ezer forintot kap havonta, illetve bérbe ad egy ingatlant havi 50 ezer forintért. Hobbija a MOL-Pick Szeged meccseinek látogatása, ez becslése szerint évente minden költséget összeszámolva legfeljebb 50 ezer forintot tesz ki. Az utóbbi két évben Boszniában járt egy-egy néhány napos kiránduláson, alkalmanként 30 ezer forintot költött. Üzemben tartója egy Peugeot Partnernek, azzal jár nap mint nap.

Chomiak Waldemar (Fidesz–KDNP)

Chomiak Waldemar (Fidesz– KDNP) minden ingatlanát vásárolta, mindegyiknek fele az övé. Szentesen 2001-ben egy 98 négyzetméteres lakóházat, 2004-ben egy 784 négyzetméteres beépítetlen telket, 2009-ben egy 80 négyzetméteres tárolóház ingatlant, Budapest IX. kerületében 2012- ben egy 53 és egy 18 négyzetméteres lakást vett. A testületben egy bizottság elnöke, onnan összesen 135 ezer forintot, háziorvosként havonta 280 ezer forintot kap.

A feleségével közös betéti társaságban ő a kültag. Vagyonnyilatkozata szerint saját vállalkozásból származó eseti jövedelme 2 millió, gazdasági társaságból származó időszakos jövedelme 10 millió forint – ezeknek a rendszerességéről nincsenek információink. Ingatlant havonta 20 ezerért ad bérbe. Takarékban 30 milliót tart, készpénzben 12 milliót, pénzintézeti számlakövetelése 8 millió, magánszemélyeknek 20 millióval tartozik. Jelentős vagyontárgyként egy szántóföldet tüntetett fel, a terület nagyságát nem ismerjük. Tavaly vett egy VW Passatot. Személyes interjúra telefonon, elektronikus levélben és SMS-ben is felkértük. Az írásokra nem reagált, a szóban megbeszélt időben nem értük el.

Demeter Attila alpolgármester (MSZP–DK–Együtt-PM)

Demeter Attila (MSZP–DK– Együtt-PM) a város társadalmi megbízatású alpolgármestere, az ötödik ciklusát kezdte meg októberben. Tiszteletdíját bruttó 235 ezer 581, költségtérítését 35 ezer 337 forintban állapították meg. Tavaly óta nyugdíjas, a járandósága havonta 185 ezer 610 forint, emellett ügyvédként tevékenykedik, ebből hozzávetőleg 100 ezer forint jövedelme van. Felügyelőbizottsági tag a Szentes Energia Kft.-ben, ezért havonta 31 ezer 500 forintot kap. Két felnőtt lánya és négy unokája van, feleségével él egy 160 négyzetméteres szentesi családi házban, amelyben tulajdonrésze nincs, csak holtig tartó haszonélvezete.  Ugyanilyen a jogon használ irodaként egy 37 négyzetméteres szentesi lakást. Autó nincs a nevén, használati joga van egy Volvo XC 90-re. Takarékszövetkezetben 200 ezer forintért van részjegye, időskori biztosítása egymilliót ér, banki megtakarítása összesen mintegy 6 millió. A vagyoni értékű jogokat és a házassági közös vagyont is beleszámolva személyes vagyonát mintegy 18 millióra becsüli. Hobbija néhány éve a vitorlázórepülés, minden költséget összeszámolva erre havonta 12 ezret költ. Az elmúlt években nem voltak nyaralni, ehelyett inkább „a nagyszülői örömöknek hódolnak".

Infografika: DM
Infografika: DM

Dömsödi Mihályné (Pálmások Szövetsége)

Dömsödi Mihályné (Pálmások Szövetsége) édesanyjával él egy két kisebb lakrészből álló szentesi, 450 négyzetméteres portán álló, 150 négyzetméteres házban, amelyet 1995-ben örökölt, a fele van az ő tulajdonában. Egy 2596 négyzetméteres szántó minősítésű földet vásárolt, amelyet maga művel, szinte minden zöldségfélét, amire a családnak szüksége van, megtermel. A képviselő-testületben egy bizottság tagja, összesen bruttó 102 ezer forintot kap ezért a munkáért. Januárig még havi 58 ezer forintos rehabilitációs járulékban is részesül. Tartozása nincs, takarékban 424 ezer forintja van. A családban nincs autó, a városban minden intéznivalót kerékpárral old meg. Az elmúlt két évben nem volt nyaralni, régebben a pár napos kirándulásokat és a színházlátogatásokat kedvelte, ezekre azonban egyelőre nincs ideje. Samsung okostelefont használ, de a kis képernyő miatt csak telefonálásra. Több hobbija van, ezek nem kerülnek pénzbe, viszont remekül kikapcsolják: a kertészkedés, a varrás és a versírás. Az általa létrehozott egyesület 2002 óta kiadója a férjével közösen 1991-ben alapított ingyenes térségi havi újságnak. Megbecsülni nem tudja, mennyi lehet a személyes vagyona. A lap eszmei értékén még soha nem gondolkodott, az ingatlanok ára pedig szerinte manapság nem annyi, amennyit valójában érnek.

Hevesi-Tulipán Edit (Fidesz–KDNP)

Hevesi-Tulipán Edit (Fidesz– KDNP) a testületben két bizottság tagja, összesen bruttó 119 ezer forintot kap a várostól. Könyvelőként dolgozik a kórházban, a nyilatkozatában nem találtuk meg, hogy mennyi a havi bére. Pénzintézetnek 3,3 millióval tartozik, egy lakáshitelt törleszt. 2000- ben vásárolt egy szentesi, 69 négyzetméteres lakást, idén pedig egy 99-es gyártású Opel Astra Caravant. Gondolkodási időt kért, amikor felkértük interjúra, azt ígérte, jelzi, hogyan döntött, nem tette, és a megbeszélt napon nem értük el telefonon.

Kiss Csaba István (MSZP–DK– Együtt-PM)

Kiss Csaba István (MSZP–DK– Együtt-PM) tagja a lakásügyi bizottságnak, ezért a munkáért bruttó 102 ezer forintot vesz fel. A megye 3. választókerületében a DK elnöke. Boltvezetőként dolgozik, a bére havi 108 ezer 800 forint. Egy általános és egy középiskolás gyermeke van, 38 éves. Albérletben él, értékesebb vagyontárgyai nincsenek. A gyermekek tanulásához, információszerzéséhez nélkülözhetetlen laptopokkal, tabletekkel rendelkeznek. Egy 14 éves Opel Astra kombit használnak, ez a felesége nevén van. Nyaralni nem szoktak, legfeljebb hosszú hétvégés belföldi családi kirándulásokat szerveznek. Okostelefont használ, amelyen naponta többször internetezik.

Kovács János (Fidesz–KDNP)

Kovács Jánosnak (Fidesz–KDNP) három önálló, felnőtt és egy egyéves gyermeke van. Az önkormányzattól havonta 135 ezer, a fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt. állattenyésztési igazgatójaként 252 ezer, ugyanott igazgatósági tagként 60 ezer, országgyűlési képviselői titkárként az Országgyűlés hivatalától 168 ezer forintot kap havonta. Földbérleti díjként évente 2,3 milliót vesz fel a Kinizsitől, amelyben 0,04 százalékos részesedése is van. Takarékbetétben 3 millió forintot tart, pénzintézetnek 6,4 millióval tartozik. Tavaly vásárolt egy szentesi, 100 négyzetméteres lakóházat, közel tíz éve egy 1320 aranykorona értékű termőföldet. Személyes vagyona mintegy 43 milliót tesz ki. Az elmúlt két évben a Balatonon és Erdélyben nyaralt, egyenként 100-100 ezer forintot költött. Saját telefonja egy Nokia C2-es, a céges egy Nokia C5-ös. Munkára céges autót használ, a nevén nincs gépjármű. A foci a hobbija, maga is űzi, az arra szánt költségeket elhanyagolhatónak ítéli.

Krausz Jánosné (MSZP–DK–Együtt-PM)

Krausz Jánosné (MSZP–DK– Együtt-PM) nyugdíjas, 63 éves, második ciklusát kezdte. Három felnőtt gyermeke, három unokája van. A nyugdíja havonta 162 ezer 550 forint, képviselői tiszteletdíja 85 ezer forint. A lakásügyi bizottság elnöke, ezért a munkáért hozzávetőleg bruttó 50 ezer forint jár. A belvároshoz közeli 53 négyzetméteres lakását idén vette a korábban a férjével közösen vett ház értékesítéséből. A gyermekei lemondtak a részükről, így ő az egyedüli tulajdonosa. Egy tízéves Citroën C3 típusú autót lízingel 2008 óta. Pénzintézetnek 2 millió forinttal tartozik. Nyaranta az USA-ban élő lányához szokott kiutazni, a repülőjegyet a gyerekek finanszírozzák. Egyetlen hobbija, hogy az unokáival van. Értékes műszaki tárgyakra nem költ, egy hagyományos Nokia telefont használ.

Móra József Antal (MSZP–DK–Együtt-PM)

Móra József Antal (MSZP–DK–Együtt-PM) képviselői, bizottsági elnöki és bizottsági tagsági munkájáért valamivel több mint 107 ezer forintot vesz fel. Őstermelőként 150 ezer, a Szentes Városi Szolgáltató Kft.-ben felügyelőbizottsági munkájáért 30 ezer forintot kap, kültagként 50 százalékos tulajdonrésze van a feleségével közös betéti társaságban. Felnőtt gyermekei vannak, feleségével él egy olyan, összesen 400 négyzetméteres, többlakásos társasházban, amelyben négy lakás van, és az egyiknek a fele, azaz az egész ingatlannak a nyolcada van a nevén. Ezt 1980-ban vásárolták. Szegeden egy 55 négyzetméteres társasházi lakást vásároltak 12 éve, a fele az ő tulajdona. Nyolc éve vett Szentes külterületén egy több mint 4 hektáros területen álló 565 négyzetméteres irodaépületet. Vásárlás és juttatás útján a felét birtokolja egy több mint 58 hektáros gyep, szántó, kert, erdő besorolású területnek. Három éve vette Ford Focus 1,8 TDCI típusú autóját. Részvénye, kötvénye van 6,5 millió értékben, pénzintézetnek 10 millióval tartozik. Nyaralni nem szoktak.

Rébeli Szabó Tamás (Fidesz–KDNP)

Rébeli Szabó Tamás (Fidesz–KDNP) egyéni ügyvédként dolgozik, az ebből származó bevétele havi 450 ezer forint. A testületben egy bizottság elnöke, ezért és a képviselői munkáért összesen bruttó 135 ezer forintot kap. Családjával Szentesen él egy 120 négyzetméteres kertvárosi házban, a telket 1988- ban vásárolta, majd később építette fel a házat. Egyedüli tulajdonosa egy 75 négyzetméteres társasházi lakásnak, amelyet 1992-ben vásárolt. 2011-ben több ingatlant örökölt. Felerészben tulajdonosa egy 54 és egy 25 négyzetméteres lakásnak. Egyedüli tulajdonosa egy 16 ezer 71 négyzetméteres és egy 5358 négyzetméteres rétnek. Tulajdonában van még egy 3,2 hektáros erdő másfél százaléka, és egy 1,5 hektáros szántónak a 2 százaléka, illetve egy út megnevezésű ingatlan csekély hányada is az övé. 2007-ben vásárolt egy Renault Lagunát. Jelentősebb vagyontárgyként egy Samsung hűtőt, egy Samsung tévét és egy bőr ülőgarnitúrát tüntetett fel a nyilatkozatban. Egy 2 éves HTC okostelefont használ. Pénzintézetnek mintegy 10 millió forinttal tartozik. Személyes vagyonának értékét nem szerette volna felbecsülni. Két iskolás, egy dolgozó és egy felsőoktatásban tanuló gyermeke van, akiről annyit elárult: külföl-
dön tanul és vízilabdázik. Hobbija a horgászás, de ritkán jut ki a vízpartra. Az utóbbi két évben nem voltak nyaralni, a családtagok különböző elfoglaltságai miatt nem tudták összeegyeztetni.

Sipos Antal (Fidesz–KDNP)

Sipos Antal (Fidesz–KDNP) a testületben két bizottság tagja, havonta összesen bruttó 119 ezer forintot kap ezért a munkáért. Bérbe ad egy üzlethelyiséget havi 30 ezer forintért, őstermelőként havonta hozzávetőleg 50 ezer forint a jövedelme. Felnőtt, önálló életet élő gyermekei vannak. Négy évtizede tulajdonosa egy 40 négyzetméteres üzlethelyiségnek, ugyanennyi ideje övé egy 90 négyzetméteres szentesi családi ház. Egy 3095 négyzetméteres teleknek, amelyen fóliasátrak és egy 220 négyzetméteres ház áll, harmadát birtokolja. Egy pénzintézetnek 8 millióval tartozik. Nyaralni utoljára öt éve volt, hobbijára, a horgászatra jelenleg nincs ideje. Nincs saját gépjárműve, egy közös családi autót használnak a párjával. Nyomógombos Nokia telefonja van.

Szabó Andrea (Fidesz–KDNP)

Szabó Andrea (Fidesz–KDNP) benyújtott vagyonnyilatkozatából kiderül: a Széchenyi Programirodában dolgozik fejlesztési tanácsadóként, havonta 260 ezer forintot kap. A képviselő-testületben két bizottság tagja, összesen bruttó 119 ezer forint a juttatása. Takarékbetétben 7 millió forintja van. 1995-ben vett egy 58 négyzetméteres társasházi lakást és egy 21 négyzetméteres garázs-udvar megnevezésű ingatlant. Az autóját, egy Opel Corsát tavaly vette. Amikor felkértük interjúra, azt mondta, a vagyonnyilatkozatokkal való foglalkozás szerinte csak arra jó, hogy „rúgjanak egyet rajtuk". Azt is közölte, először konzultálni szeretne valakivel arról, hogy válaszoljon-e a további kérdéseinkre, ezután azonban sem telefonon, sem e-mailben nem értük el.

Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik)

Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) kertépítőként, illetve nyárig biztonságtechnikai referensként dolgozott, a választások miatt ezeket a megbízatásait visszaadta. Ma a szentesi, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzatnál végzett képviselői munkáért összesen 140 ezer forintot kap, 520 ezer forint megtakarítással rendelkezik. Egy 60 négyzetméteres, belvároshoz közeli lakóházra hat éve egy 45 éves bérletre szóló szerződést kötött. Négy éve egynegyedét örökölte egy szentesi, 2131 négyzetméteres udvarnak. Három éve egy 1028 négyzetméteres kertet és egy 1359 négyzetméteres zártkertet vásárolt, ezeknek felét birtokolja. Ugyanekkora tulajdonrésze van egy Tisza-parti, 60 négyzetméteres üdülőben Szentesen. Egy 16 éves VW kisteherautó van a nevén. Személyes vagyonát 5 millió forintra becsüli. Feleségével egy óvodás kisfiuk van, néhány napos belföldi kirándulásokat szoktak tenni. Hobbija a horgászat, erre évente becslése szerint 100 ezer forintot költ. Két okostelefont használ, egyet magán-, egyet pártcélokra.

Szirbik Imre polgármester (MSZP–DK–Együtt-PM)

Szentes polgármestere, Szirbik Imre (MSZP–DK–Együtt-PM) 1986- ban feleségével közösen vásárolta azt a belvároshoz közeli, 160 négyzetméteres családi házat, amelyben ma ketten élnek. Egyéb ingatlanjai nincsenek. Polgármesterként a havi jövedelme bruttó 523 ezer 500 forint, a költségtérítés ennek 15 százaléka, azaz 78 ezer 500 forint. A megyei közgyűlésnek is tagja, ott képviselőként és nemzetiségi tanácsnokként dolgozik, összesen havi bruttó 190 ezer 931 forint juttatásban részesül. Négy felnőtt gyermeke van, már mindannyian önálló életet élnek. A polgármester nevén egy Ford Focus van, nyolc éve vette részletre, még 600 ezer forintot kell visszafizetnie. A pénzintézeti megtakarításai mintegy 3,2 milliót tesznek ki. Beszélgetésekre hagyományos, egyszerű nyomógombos telefont használ, egy másik, okostelefont főként a GPS-alkalmazás miatt. Az elmúlt években a bővebb családdal Szigligetre és a Mátrába jártak nyaralni, a feleségével kettesben hosszabb külföldi felfedezőutakra is vállalkoznak, legutóbb Norvégiában jártak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 millió a múzeumra

Szentes - Életre kelt történelem címmel zajlott ebben az évben egy projekt a szentesi Koszta József… Tovább olvasom