Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lengyelországban nyaraltak a szegvári diákok

Szegvár - Egy boldog hetet töltött 36 szegvári iskolás a község lengyel testvértelepülésén Lewin Brzseskiben. A kapcsolatok 1997-re nyúlnak vissza.
Remekül nyaralt az a 36, zömében felső tagozatos szegvári általános iskolás, akik augusztus első hetében látogattak el Szegvár lengyel testvértelepülésére Lewin Brzseskibe. Őket 12 felnőtt, pedagógusok és a község önkormányzatának képviselői kísérték el. A szegvári delegációt Gémes László polgármester vezette. – A két település kapcsolatai 1997-re nyúlnak vissza, amikor is Lewin Brzseski hetven százalékát elpusztította a települést átszelő folyó. Egy szegvári hölgy odakinn lakik a város közelében, tőle tudtuk meg, hogy mi történt, és hogy gyűjtés folyik a város újjáépítésére. A kezdeményezést mi is felkaroltuk, Szegváron szintén folyt gyűjtés, illetve jótékonysági bált rendeztünk, és a bevételt eljutattuk Lewin Brzseski-be – vázolta a történteket Gémes László. A két település a mindkét népben élő barátság nevében mélyítette el kapcsolatait, amely 1998-ban a testvérvárosi szerződés aláírásában csúcsosodott ki. Ennek 15. évfordulóját jövőre ünneplik. – Sokáig leginkább a két iskola tartotta egymással a kapcsolatot, 2007-től a két önkormányzat is szorosabbra fonta együttműködését, abban az évben rendezték meg a két polgármester első találkozóját – tette hozzá Gémes László, aki első ízben még települési képviselőként látogatott a lengyelekhez.

Focimeccsen mérték össze ügyességüket a vendégek és vendéglátóik. Fotó: DM/DV
Focimeccsen mérték össze ügyességüket a vendégek és vendéglátóik.
Fotó: DM/DV

A gyerekek számára hatalmas élményt jelentett az egyhetes program. A testvérvárosban épp olyan tó partján működik strand, mint amilyen tava Szegvárnak is van, de míg a Kórógy-tavon csak most tervezik a strand és pihenőpark kialakítását, addig Lewin Brzseskiben már működik ilyen. Itt rendeztek motoros találkozót, a gyerekek magyar–lengyel sportversenyeken vehettek részt. Nagy élményt jelentett a közeli Júra parkba tett kirándulás, ahol életnagyságú dinoszauruszok láthatók.

– Van olyan szegvári gyerek, akinek ez volt a nyaralása, hiszen az idén a szüleivel nem tudott elmenni. A gyerekek, ahogy a kétévente nálunk vendégeskedő lengyel diákok, családoknál szálltak meg, ezzel is elmélyítve a baráti kapcsolatokat. A diákok év közben interneten tartják egymással a kapcsolatot – tette hozzá Szegvár polgármestere.

Olvasóink írták

  • 1. Zander55 2011. augusztus 18. 06:04
    „A fotót nézve, a csapatban van két szentesi diák is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi a püspök szentesi jobbkeze

Szentes - Németh László vásárhelyi plébános látja el a kerületi esperesi feladatokat augusztus… Tovább olvasom