Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Lépj ki, mint egy rossz cipőből! - Pontgyűjtő túrázók a határban

Szentes - A hatvani Tóth Norbert és Tóth-Máté István az Országos Kéktúra útvonalat járják be. Félórát együtt bandukoltunk velük Ótompahát felé.
Mi örömet lelhet az ember abban, ha 15-20 kilogrammos hátizsákkal, sátrat cipelve, gyalogosan tesz meg napi 20-25 kilométert? Erre csak az igazán fanatikus túrázók adhatják meg a választ, főleg, ha érdemes természetjárókról van szó.

Ótompahát felé tart az októberi napsütésben két fiatalember - gyalogosan a földúton, körülöttük a szántók és tarlók végtelen messzesége. Nem lehet nem észrevenni őket, ember ritkán sétál erre, a mezőgazdasági utat a környék lakói vagy munkagépek használják. A hatvani Tóth Norbert és Tóth-Máté István az Országos Kéktúra útvonalat járják be. Félórát együtt bandukoltunk.

Lépj ki, mint egy rossz cipőből! - Pontgyűjtő túrázók a határban - GALÉRIA

Rutinos túrázónak számítanak mindketten: az Országos Kéktúra és a Dél- Dunántúli Kéktúra vonalát már teljesítették, már csak az Alföldi Kéktúra egy része van hátra, abból is jópár kilométer mögöttük. Így az egész Országos Kék Kört- mely hazánkat járja körül-, magukévá tudhatják majd.

Délelőtt 10 órakor indult Mindszentről a két férfi, a tervezett táv Szarvasig tart. A négynapos ünnep, a jóidő éppen kedvez. Igaz, az ivóvíz készletüket csak az imént a tompaháti közkútnál tudták pótolni. Egy probléma tehát megoldódott, de maradt egy másik: a helyi bolt és kocsma zárva volt, nem tudtak pecsétet szerezni. Mi lesz, ha az ótompaháti ivó is szünetel? Nem kis dilemma ez a kéktúrásoknak, hiszen menetelésük bizonyítéka a kis füzet, amelyben gyűlnek a bélyegzőnyomatok- általában a helyi boltokból, italkimérőkből.
Tóth Norbert kertész, először jár ezen a vidéken. Tóth- Máté István géplakatos, ő kerékpározott már erre. Mivel a legutóbb Mindszentig gyalogoltak a Szekszárd- Sátoraljaújhely közötti 844 kilométer hosszú távon, István úgy döntött, ideje folytatni az útvonalat, riasztotta barátját, hogy indulhatnak is Csongrád megyébe.

- Nem volt túl boldog a feleségem, de hát menni kell- teszi hozzá Norbert, aki olykor családját is magával viszi egy kis „sétára". Vonattal érkeztek Mindszentre - mivel legutóbb ott hagyták abba a túrázást-, még előző este, magukkal hoztak némi élelmet, hálózsákot, sátrat, jó túracipőt és zoknit. A két utolsó tényező a legfontosabb- világosítanak fel a túrázók-, legjobb, ha túraboltba megy az ember, ott kap megfelelő cipőt és zoknit is. Ugyanis a hétköznapi zokni itt nem válik be: felsérti az ember lábát a sok gyalogolástól és az egész napos bakancsviseléstől. Mindezek ellenére egyáltalán nem költséges sport ez, hiszen a gondos útvonaltervezés mellett szinte csak útiköltségre kell költeni, ennivalót otthonról is lehet hozni.

Lépj ki, mint egy rossz cipőből! - Pontgyűjtő túrázók a határban - GALÉRIA

István, aki a Magyar Természetjárók Szövetségének tagja, úgy véli, egyre többen választják a természetjárást a nyugalom, a szabadságérzés miatt. Bár ő gyermekkora óta túrázik, nem tudja megunni. Ez az igazi kikapcsolódás, a hétköznap gondjaiból kiszakadhat az ember, vagy éppen egy ideális útitárssal meg is beszélheti azokat- teszi hozzá Norbert. Alkalom ilyenkor bőven adódik, jobb híján egymást kell szórakoztatniuk, de az is előfordul, hogy órákig nem szólnak egy szót sem, és így is jó.
- Általában közvetlenek a helyiek, kérdezgetnek bennünket, honnan jöttünk, meddig megyünk. Össze sem hasonlítható ez a vidék az otthoni hegyvidéki tájjal- mondja Norbert, de nagyon szép itt, és egy cseppet sem unalmas végtelen síkságával. Ami a legjobban tetszik, azok a környék tanyái. Én is szeretnék majd otthon egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely egy egész közösség élelmezését oldaná meg.
- Nálunk otthon a tanyák inkább hétvégi házaknak tűnnek, itt látszik, hogy életvitel-szerűen élnek benne az emberek, persze sok a romos tanya is- teszi hozzá a jászsági vidékhez szokott Istvántól megtudom, minősítési rendszer működik a kéktúrásoknál is. A bronz-, ezüst-, aranyjelvény megszerzése után ő már az érdemes természetjáró címet viseli, de még hátravan a kiváló jelzés, ehhez 15 ezer pontot kell elérni. Merthogy pontokra megy a „játék": egy kilométer után jár másfél pont, 100 méter szintemelkedés után 2 pont. Többnapos túránál figyelembe veszik az éjszakák és a túranapok számát. Még a sátorcipelésért is jár pont. Minél egyszerűbb körülmények között túrázik valaki, annál könnyebben gyűlnek a pontok- tudom meg. Hotelben ritkán látni túrázót, esetleg az eső űzheti be őket szálláshelyre.

Az alárendelt utak, a kis falvakat összekötő utak minősége mindenütt nagyon rossz, nem jobb a helyzet Csongrád megyében sem- mondják a fiatalemberek, akiket ez nem gátol meg a hozzáértők szerint is legnehezebben teljesíthető kéktúra útvonal megtételében.

Norbert és István nem tűzött ki semmilyen határidőt az alföldi vonal teljesítésére, kedvük és idejük szabja meg, mikor húzzák újra fel a túrabakancsot. Ősszel és tavasszal van a csúcsszezon- de volt már, hogy télen is túráztak, bár akkor nehezen akaródzik kimászni reggelente a hálózsákból- árulják el.

Lépj ki, mint egy rossz cipőből! - Pontgyűjtő túrázók a határban - GALÉRIA

Időközben beértünk Ótompahátra, ahol a kifejezetten az Alföldi Kéktúra vonalra kiadott füzetüket is elővették a „kilométerfalók"- még fehéren virít a mára tervezett két bélyegző helye: a tompaháti már üres marad, de a nagymágocsira még van esély, a Kastélyotthonba irányítom őket.

Miután elköszönünk, kocsiba pattanok és kissé irígykedve nézem őket a visszapillantóból. Nem az érdemes természetjáró címre fáj a fogam, a sátorcipelés sem vonz. A túrázók azt mutatják meg, hogy a hétköznapokból olykor szó szerint ki kell kilépni, mint egy rossz cipőből - talán éppen egy túrabakancsba…

Olvasóink írták

  • 1. xenopus 2012. október 24. 18:45
    „Irigylem őket! Nagyon szép dolog a természetjárás és a vadkempingezés. Amikor 2 ember egymásra van utalva és együtt fékezik meg a rájuk rontó kutyákat, nincs is szebb annál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúztak Szentesen

Kedden délelőtt 10 órától a kopjafánál koszorúzott Szentes város önkormányzata, a pártok és a szervezetek. Tovább olvasom