Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lidércfény Szentesen, élőhalottak Simagöröngyösön

Szentes – Egy szovjet műhold csapódik be Simagöröngyös határában, majd a falut elözönlik az élőhalottak – magyar viszonyokra alkalmazott, klasszikus zombifilm-motívummal kezdődik a Lidércfény alkotói közösség első novelláskötete.
A történetek füzérét a szentesi csapat szerkesztette. A netes és fantasy irodalomban megszokott módon nem anonimitásba, csupán írói álnevek mögé rejtőző Bognár Zsolt, alias Jimmy Cartwright, Török Viktor, mint Kapitány és Túri András, vagyis Homoergaster egy saját internetes magazinban publikálnak, egyszersmind lehetőséget adnak sok fiatalnak, hogy kibontakozhassanak. A hatodik évfolyamánál tartó Lidércfény magazin ezeknek az írásoknak egy szűrt fóruma, amelyeket az internetről bárki letölthet. A szerkesztők közös ismérve, hogy érett felnőttként is megmaradt gyermeki énjük, egyébként felelős munkát végeznek: Kapitány vezető programozó, Jimmy kiadványokat szerkeszt, Homoergaster iskolai mindenes.

A most megjelent Zombi apokalipszis című kötet összesen 11 szerző munkájából jött létre. Előzménye tulajdonképpen egy bábfilm, amelyet az alkotók még évekkel ezelőtt elkezdtek tervezni, s bár a próbafelvételek jól sikerültek, végül vakvágányra futott. A későbbiekben azonban volt egy sikeres ötletük: arra gondoltak, hasonlóan grafomán lelkek számára pályázatot hirdetnek, hogy együtt szőjék tovább a már meglévő irodalmi alaphelyzetet. Sok írás érkezett, a most olvasható kötet ezeknek a novelláknak az egymásutánjából állt össze.

Fotó: Koszta József Múzeum
Ahány szerző, annyi „szokás": a megadott témát ugyanis sokan talán túlzottan is szabadon értelmezték, így a sokszínűség – lövöldözés, humor, s a szereplők között a KGB-ügynöktől a seriffen keresztül a nindzsákig mindenféle karakter – jellemző a kötet írásaira. A woodoo kultuszból származó zombik rémtörténetei Európában is gyökeret vertek, mert – ahogy Kapitány fogalmaz – az emberek szeretnek rettegni. A történetekben van katarzis is, ami segít feloldani a félelmeket, teszi hozzá Homoergaster. Jimmy pedig elárulja: inkább a szórakoztatásra törekedtek, így a humor markánsabban jelenik meg a lapokon, mint a borzongás. A szentesi bemutatót is egy „elmebeteg performance-szal" vezették fel: zombiként szaladgáltak a könyvtár körül.

A magát amatőrnek nevező közösség könyvére felfigyelt a budapesti Fapadoskönyv.hu kiadó vezetője, s a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már meg is jelentette. A nagy nyilvánosság már egy fővárosi rádió műsorában is megismerkedhetett az írásokkal, ahol ráadásul hungarikumnak titulálták a zombi-könyvet, hiszen az amerikai klisék mellett benne van az ízes magyar valóság is.

Fotó: Koszta József Múzeum

Jimmy elkészítette a könyv internetes ajánlóját, amihez egy amerikai rajongó kedvéért még angol nyelvű verzió is készült. A netes magazinnak egyébként sok alkotó-olvasója van határainkon túl is, Erdélyből, a Felvidékről, de az USÁ-ból is küldenek írásokat. A könyv letölthető a www.fapadoskonyv.hu oldalról is.

A nem mindennapi történet folytatódik, de a hazai helyszíneket egy Atlanti-óceáni szigettel is kibővíti a társaság. Szeretnék, ha karácsonyra összeállna a kötet anyaga. (Elképzelni sem lehet jobb ajándékot a fa alá egy zombis könyvnél.)

Olvasóink írták

  • 2. westwood 2012. május 25. 16:56
    „1: Ne tessék olyasmit bírálni, amihez nem tetszik érteni.
    Másképpen szólva: Ne macerájjon olyasmit amihö nem ért.”
  • 1. nádiposzáta 2012. május 22. 08:27
    „Ki a fene kíváncsi az ilyen ízléstelen figurákra ,,mi ebben a művészet vagy figyelem felkeltő ,Rtl klub tv szintjére süllyedtek , a jó ízlés határát meghaladja.Kultúra romboló!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 millió csirke a Faragó-tanyáról

A Hungerit Zrt. új baromfitelepét Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ország egyik legjelentősebb beruházásának nevezte. Tovább olvasom