Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Lyukas a szentesi nagytemplom teteje

Szentes - Máig tehetnek ajánlatot az építőipari cégek a szentesi református nagytemplom felújításának befejezésére. Az előző kivitelező szeptemberben levonult a területről, és a tetőn lyuk maradt.
Máig tehetnek ajánlatot az építőipari cégek a szentesi református nagytemplom felújításának befejezésére. Az előző kivitelező szeptemberben levonult a területről, és a tetőn lyuk maradt. Ha a közbeszerzési eljárás eredményes lesz, akkor 2008 júniusára elkészülhet a mintegy 300 millió forintos renoválás.

A kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. még 2006 tavaszán nyerte el a szentesi református nagytemplom felújításának kivitelezési jogát. Az egyházközség közösen pályázott az önkormányzattal, és nyert is 318 millió forintot a rossz állagú épület rendbetételére. Az eredeti szerződés szerint az építőipari cégnek az elmúlt év október végére be kellett volna fejeznie a munkát, de különböző okokra hivatkozva többször is kérte az átadási határidő módosítását. Korábban azt beszélték a városban, hogy az első istentiszteletet tavaly karácsonykor tartják a kívül-belül felújított templomban. Később arról szóltak a hírek: az idén húsvétkor már ott lesz az ünnepi szertatás. Az utóbbi időkben azonban kiderült, hogy a mostani karácsonyra sem fejeződik be Isten házának renoválása.

November végén folytatódhat a református nagytemplom felújítása.
Fotó: Tésik Attila

Korábban foglalkoztunk azzal, hogy az alvállalkozók levonultak az építkezésről, mert a Polydom nem fizette ki az elvégzett munkájuk ellenértékét. Az egyházközség Szirbik Imre polgármesterrel többször is egyeztetett a kivitelezőkkel a mielőbbi befejezés érdekében, és ennek eredményeként folytatták a felújítást az építők. Mindez nem tartott sokáig, mert közben felszámolási eljárás indult a Polydom Zrt. ellen. Az építők aztán szeptember közepén végleg levonultak a területről.

A református nagytemplomi egyházközség októberben új közbeszerzési kiírást tett közzé. A felhívásra máig tehetnek ajánlatot a cégek. Kovách Péter lelkipásztor azt is elmondta lapunknak: ha lesz jelentkező, szerdán délután lefolytatják a tárgyalást az ajánlattevőkkel. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén november végéig meg is kötik a kivitelezési szerződést, amelynek értelmében a nyertes június 30-áig köteles végezni a templom felújításával. Lapunk kérdésére, miszerint jelenleg hol tart a beruházás, azt felelte a lelkész: hozzávetőlegesen hatvanszázalékos a készültség, és a befejezéshez szükséges 150 millió forint a rendelkezésre áll. Érdeklődésünkre, hogy a Polydom Zrt.-vel szemben van-e követelése az egyházközségnek, azt mondta Kovách Péter: a kötbér összege meghaladja a százmillió forintot.

A helybelieket manapság az a kérdés is foglalkoztatja, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatásáig csapadékos időjárás esetén nem károsodik-e az épület. A lelkipásztor arról tájékoztatott: a toronynak azon a részén kell még a cserepeket felrakni, ahol az állványzat volt. Erre a munkára ők nem kérhetnek meg senkit, hiszen pályázati pénzből készül a felújítás. Ha lesz kivitelező, akkor fóliafallal lezárják majd a nyílászárókat is, így a templom belsejében télen is dolgozhatnak a munkások.

Olvasóink írták

  • 1. olvasó 2008. február 13. 20:51
    „Az Úr kilyukasztotta,az Úr majd befoltozza,ideje elkezdeni a csináld magad mogalmat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány segít a szentesi Rácznénak

Szentes - Végső elkeseredésében osztotta meg bánatát özvegy Rácz Istvánné Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a szentesi megyeházi fórumon. Tovább olvasom