Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Magdolna lakásra vár gyermekeivel

Három lányát neveli egyedül a szentesi Téglás Magdolna, aki havonta harmincezer forintot fizet az albérletért. Abban reménykedik, hogy a következő körben kaphat önkormányzati bérlakást. A szakbizottság elnöke kiemelten támogatja igényét, a lehetőségek azonban korlátozottak.
Fotó: Blahó Gabriella
Szentesen az önkormányzat nemrég adott át huszonkét új bérlakást a Petőfi utcában. A korszerű kivitelű és kifejezetten szép otthonokba olyanok költöztek, akik szerepeltek a sürgősségi listán. Téglás Magdolna is azok között van, akiknek a testület lakásügyi bizottsága szerint mihamarabb lakáshoz kellene jutniuk.

Az anya egyedül neveli a három gyermekét, a legkisebb lánya még nincs kétesztendős – Magdolna most nem dolgozik, gyeden van. Mint mondja, ha a közeljövőben visszamenne a Hungerit darabolóüzemébe reggel hattól estig dolgozni, anyagilag akkor sem jönne ki sokkal jobban, miközben a kisgyermekeket el kell látni. Most havonta 110 ezer forint körül van a jövedelme, ebből a téli időszakban 55-60 ezer forintot költ el az albérletre és a rezsire. Nyáron valamivel könnyebb, de a valódi megoldást számukra egy önkormányzati bérlakás jelentené.

A városközpontban egy kertes ház hátsó udvarában bérlik most az otthonukat, amely ugyan kellemes környezet, ugyanakkor a bérletért kifizetett összeg alaposan csökkenti a megélhetésükre költhető pénzt. A három gyermekkel járó otthoni teendők, a nevelés és a háztartás tölti ki Magdi idejét, aki ha el akar menni otthonról hivatalos ügyeket intézni, viszi magával mind a három lányát. A legidősebb Zsanett Réka tizenegy, a középső Rebeka Dominika négy, a legkisebb Laura Blanka alig kétesztendős – nem hagyhatja őket magukra.

Amikor a fiatalasszony magára maradt, nem látott más megoldást, minthogy önkormányzati bérlakást igényeljen – nagycsaládos egyedülállóként fel is került a sürgősségi listára. Reménykedett benne, hogy a Petőfi utcai kiutalásoknál ő is előnyt élvez, vagy a megüresedő otthonok bármelyikébe beköltözhet, ez azonban nem így történt. Az anya azt mondja, nyilvánvalóan nem azt bánja, hogy mások kaptak lakást, hiszen mindannyian rászorulók, amiatt szomorú csak, hogy neki ebben a körben már nem jutott hely. Álláspontját levélben is megfogalmazta, melyet eljuttatott a városházára.

A lakásügyi bizottság elnöke válaszában leírta, hogy igényüket kiemelten támogatja, és figyelemmel kíséri a család sorsának alakulását. Gyenes Ágota képviselő lapunknak elmondta, hogy a lakásigények mindegyike jogos, 99 százalékukat azonnal ki kellene elégíteni – az önkormányzat lehetőségei eközben korlátozottak. Hozzátette: tud olyan idős házaspárról, akinek havi jövedelme ötvenezer forint, és harminc- ezret fizet az albérletért – a lakások odaítélésénél pedig éppen amiatt, mert nincs kisgyermekük, hátrányt szenvednek a nagycsaládosokkal szemben.
Téglás Magdolna három lányával reménykedik, s vár egy jobb időszak beköszöntére. Arra esélye sincs, hogy hitelt vegyen fel és lakást vásároljon, faluban élő szülei nem tudnak neki segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új év első csongrádi babája, Levente Szentesen született

A szentesi kórházban az új év első napján egy csongrádi baba született elsőként: Levente hosszú… Tovább olvasom