Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyartésnek mindig az jut, hogy majd

Szentes-Magyartés - Saját irányítószáma és egy boltja van, de egyebe nincs Magyartésnek, az 1977-ben Szenteshez csatolt kistelepülésnek. A 120 lelkes faluban úgy tartják, nekik mindig az jut, hogy majd.
Magyartésen fejben tartják, ha új lakó költözik az egykor önálló, először egy 1327-es oklevélben Teesként említett, ma alig 120 lelkes faluba. Évtizedekkel ezelőtt 300-an laktak a Hármas-Körös bal partján épült, Szentestől 13 kilométerre lévő településen, ahol orvosi rendelő, könyvtár és alsó tagozatos iskola is működött. Mára csak a könyvtár maradt – Antal Balázs Tibor önkormányzati képviselő közbenjárására egy hónapja pénteken és szombaton kinyitják a családoknak, hogy legyen hol pingpongozni, zenét hallgatni. Az épületet fel kellene újítani, de Szentes idei költségvetésében az szerepel, hogy a munka indokolt, ám fedezet híján halasztani kell.

– Nekünk mindig az jut, hogy majd – mondja Katalin, aki férjével egy 13 és egy 3 éves kislányt nevel Magyartésen. Az anyuka szerint 4 éve érkeztek új lakók a 4 utcás faluba, ahol víz és villany van ugyan, de azonkívül nem sok minden. A bolt, ami egyben kocsma is, csütörtökönként zárva tart. A temetőt is használják, de esősebb időben csak traktorral lehet megközelíteni a sírkertet. Nyaranta szúnyoginvázió keseríti meg az életüket, mert nem irtják a vérszívókat. – Bár Szenteshez tartozunk, elveszettnek érezzük magunkat. Mintha már lemondtak volna Magyartésről. Pedig kommunális adót mi is fizetünk – panaszolja Katalin, aki Nagytőkére hordja át kislányát óvodába. Munkalehetőség helyben egyáltalán nincs, mindenki bejár Szentesre dolgozni. Mindezek ellenére Katalin szeret itt lakni, mert nyugalmas.

Zsáktelepülés – szokták mondani, hiszen innen út csak a Körös árterébe vagy visszafelé vezet. Szórólapokkal sincs gondjuk a magyartésieknek, mert oda senki nem visz ki reklámanyagot. Lapunkból viszont napi 3 tucat érkezik falu- és környékbeli, tanyán élő előfizetőinknek.

Hogy több törődést érdemelnének az anyavárostól, mindenki tudja, mégsem változik évek óta semmi. Nem véletlen, hogy 2008-ban felmerült, a szomszédos Nagytőkével társuljanak Szentes helyett, de a kezdeményezés idő előtt elhalt. Annak ellenére, hogy a jövő bizonytalan, érkeznek jövevények, hamarosan négy 3 év alatti gyermeke lesz Magyartésnek.

Évi 6–700 turista

A rendszerváltás óta a régi faluházban a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség nyári gyerektábort üzemeltet. Évente 6–700 vendéget fogadnak: tavasszal és ősszel osztálykirándulásokat, óvodai foglalkozásokat, tantestületi összejöveteleket szerveznek ide, nyaranta pedig tematikus táborokba várják a fiatalokat Magyartésre. Idén 9 ilyen tábort szerveznek a faluba.

Olvasóink írták

  • 2. Csincs 2010. május 20. 18:01
    „Csatlakozom az előttem szólóhoz!
    MAGYARTÉS! Csupa nagy betűvel!!! MAGYARTÉS!”
  • 1. pecásolvasó 2010. május 12. 12:37
    „MAGYARTÉS Nekem tetszik kár volna hagyni hogy tönkre menjen a falu!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bertók Róbert: a ringtől az izgalmas kalandtúráig

Szentes - A szentesi Bertók Róbert ökölvívásban magyar, kick-boxban világbajnoki címet szerzett,… Tovább olvasom