Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Május végén költözhetnek az első lakók

Szentes - Kész a szentesi parkerdőben épült száz férőhelyes idősek otthona, melynek most folyik a műszaki átadása. Az 1,1 milliárd forintos beruházás eredményeként létesült intézménybe leghamarabb május végén költözhetnek be az első lakók.
A 2006 decemberében kezdődött építkezésnek hamarosan vége: a szentesi parkerdőben emelt idősek otthona elkészült, most zajlik a műszaki átadás – tájékoztatott Szirbik Imre. A polgármester szerint ez a folyamat várhatóan a hónap végéig tart, ezután az építők elvégzik a javításokat, pótolják a hiányosságokat, s csak ezt követően kaphatják meg a használatba vételi engedélyt.

Az első lakók leghamarabb május végén, június elején költözhetnek be az otthonba, addig még beszerzik a használati tárgyakat is: konyhai eszközöket, bútorokat. Szirbik abban bízik, hogy pályázatokon nyert pénzek eredményeként a parkerdőbe vezető utak is megépülnek a nyár végére vagy az ősz elejére – az Ilona-part felől ma is kényelmesen meg lehet közelíteni az idősek otthonát.

Még nem tudni, mennyit kell fizetni a szentesi idősek otthonában az ellátásért. Fotó: Tésik Attila
Még nem tudni, mennyit kell fizetni a szentesi idősek otthonában az ellátásért.
Fotó: Tésik Attila

A képviselő-testület legutóbbi ülésén nevezte ki az otthon vezetőjének Bolyánné Szamosközi Gabriellát. Az igazgató elmondta: azt szeretné, ha az idősek otthona valóban otthona lenne az időseknek. Kérdésünkre válaszolva közölte, még nem derült ki, pontosan mennyit kell majd fizetni az ellátásért. A szociális törvény szerint ugyanis az állami normatíva és az intézmény előző évi kiadásainak különbözete a térítési díj. A parkerdőbeli otthon esetében ezt természetesen így nem lehet meghatározni, hiszen tavaly még nem működött az intézmény. Ezért viszonyításként várhatóan a csongrádi Kisréti Otthon kiadásait veszik majd figyelembe.

Bolyánné Szamosközi Gabriellát a legutóbbi testületi ülésen nevezték ki az otthon vezetőjének. Fotó: Tésik Attila
Bolyánné Szamosközi Gabriellát a legutóbbi testületi ülésen nevezték ki az otthon vezetőjének. Fotó: Tésik Attila

A száz férőhelyre eddig 136-an jelentkeztek. Számukra a városházáról a napokban postázzák a kérelmeket, amelyeket helyesen kitöltve kell visszaküldeni – így lehet beszélni tényleges jelentkezésről. Agócs Lászlóné, a polgármesteri hivatal egészségügyi referense elmondta: az iraton szerepelnie kell például az egészségi állapotra vonatkozó adatoknak, a jelentkezőnek nyilatkoznia kell a jövedelméről, vagyonáról. A jogszabályok szerint a leendő lakóknak igazolniuk kell, hogy naponta négy órában már gondozzák őket, ezután nyerhetnek felvételt a bentlakásra. Ötvenen nappali ellátást kaphatnak az otthonban.

Az új intézmény különböző álláshelyeire összesen kétszázötvenen jelentkeztek, de közülük mindössze ötvenet tudnak majd felvenni az otthonba.

A több mint egymilliárd forintból emelt épületbe leghamarabb május végén költözhetnek be az első lakók. Fotó: Tésik Attila
A több mint egymilliárd forintból emelt épületbe leghamarabb május végén költözhetnek be az első lakók. Fotó: Tésik Attila

Lezárták a Frei-dossziét

– Az otthon közelében lévő csaknem száz kutyát a gazdájával együtt elköltözteti az önkormányzat a Bánomháti temető mögötti bereklaposi tanyára, melyet a képviselő-testület döntésének értelmében megvásárol a város – közölte Szirbik Imre. A polgármester elmondta: a kutyatelep jelenleg belterületen van, s ha szigorúan érvényt szereznének az állattartásra vonatkozó rendeletnek, mindössze két kutya maradhatna a portán. Állatbarát szempontokat figyelembe véve azonban Frei Henrik és kutyái a város által számukra megvásárolt bereklaposi ingatlanra költözhetnek, így a számtalan eb csaholása nem zavarja majd a parkerdőben az idősek nyugalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Western lovaspálya épül Szentes határában

Szentes - Lovakat képeznek ki versenyzésre és munkára amerikai stílusban Szentesen. Az egyesület tagjai szerint a quarter túltesz a hazai tradicionális fajtákon, könnyen tanul és szelíden viselkedik. Tovább olvasom