Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Március 15. Szentesen, Makón és Csongrádon

Szentes, Makó, Csongrád - Méltóságteljesen, békében emlékeztek az ünneplők az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára a megyében.
Szentes

Szirbik Imre polgármester köszöntőjében a magyarság legszebb ünnepének nevezte március 15-ét, és azt kérte a jelenlévőktől: legyenek kinyújtott karok, együtt gondolkodó elmék, hogy a népnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Gyuricza Csaba docens, a Szent István Egyetem dékánhelyettese ünnepi beszédét azzal kezdte: 160 esztendeje a szabadságharc példát adott arra, mit jelent a közös akarat, az egység, a zászló és a nyelv. A szentesi Bartha János szakképző iskola egykori diákja elmondta: e településen közfelkiáltással választották meg Kossuth Lajost országgyűlési képviselőnek, és az itteni főtéren mondott gyújtó hangú szónoklatot toborzókörútja során. – Szeretjük március 15-ét, mert egyet jelent a szabadsággal – mondta Gyuricza. Csak az a baj – tette hozzá –, hogy megfeledkezünk az összefogás szükségességéről, széthúzással pedig nem lehet hazát építeni. A konfrontáció pusztulásra ítél.

Kőrösi Csaba színművész 48-as röplapokat osztogatott az ünneplőknek Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc

Makó


Buzás Péter polgármester köszöntötte a mintegy ötszáz egybegyűltet, kiemelve, hogy a forradalom és szabadságharc emléknapja mindenekelőtt az ifjúság ünnepe. Marosvári Attila történész, alpolgármester ünnepi beszédében a 48-as eszmék reformértékét és újszerűségét hangsúlyozta. A forradalmi gondolkodók szellemiségét a hallgatóság elé példaként állítva rámutatott: a nemzeti összefogás, a bátorság és a vállalkozó szellem előtérbe állítása az egyetlen esély nemzetünknek, hogy újra felemelkedhessen, és ne legyen térségünk „mintanemzetéből mintha-nemzet." Nemcsák Károly színművész és Szabó Gyula gitárművész a reformkor költőinek verseit szavalta, énekelte. Koszorút elsőként Becsey Zsolt EP-képviselő helyezett el a Kossuth-szobor talapzatán.

Csongrád


A megemlékezés a városi fúvószenekar műsorával kezdődött a Kossuth téren. Több százan gyűltek össze, hogy együtt idézzék fel a 160 évvel ezelőtt történt forradalmi eseményeket. Az eredeti programtervben az szerepelt, hogy Bedő Tamás polgármester köszönti az egybegyűlteket. Bár a város első embere ott volt az ünnepségen, nem mondott köszöntőt. Cseri Gábor, az általános iskolák igazgatója arra emlékeztetett ünnepi beszédében, hogy a nemzetbe mindannyian beletartozunk, nincs miért a másik magyarságát, jó szándékát kétségbe vonni, ez az 1848-as összefogás üzenete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevonják a művelődési intézményeket Szentesen

Szentes - Április elsejével összevonják Szentesen a művelődési központot a volt megyeházi konferencia- és kulturális centrummal. Június 30-ával megszüntetik a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. Tovább olvasom