Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Márciustól épül újjá a szentesi Petőfi Szálló

Szentes - Márciusban lát hozzá a szentesi Petőfi Szálló felújításához a beruházó cég, amely 2011 tavaszán nyitná meg az ötcsillagos, 90 férőhelyes hotelt. A koncepcionális tervrajzok elkészültek: a szálló vendéglátó helyiségeiben egyszerre 1500 embert fognak kiszolgálni.
Márciusban lát hozzá a szentesi Petőfi Szálló felújításához a beruházó cég, amely 2011 tavaszán nyitná meg az ötcsillagos, 90 férőhelyes hotelt. A koncepcionális tervrajzok elkészültek: a szálló vendéglátó helyiségeiben egyszerre 1500 embert fognak kiszolgálni. A színháztermet eredeti állapotába állítják vissza, a színpadtechnika kidolgozását pedig a városhoz kötődő Alföldi Róbertre bízta a beruházó társaság.

Ámulattal, hitetlenkedve csodálták a szentesiek a Petőfi Szálló kifüggesztett felújítási terveit a Kossuth téren. Ugyanakkor alig várják már a város lakói, hogy megkezdődjön a jobb sorsra érdemes épület rendbehozatala. Mint arról beszámoltunk, a budapesti Pendola Kft. befektetőként jelentkezett, a júniusi szerződéskötéskor pedig eldőlt, hogy a cég és a város közös vállalkozásban végzi majd a rekonstrukciót. Szentes az épületet viszi a társaságba, és a Pendola állja a hárommilliárdos felújítás költségeit.

– Befejeztük az épület statikai felmérését, a teljes vizsgálat érdekében már munkához láttak a freskók, a fém-, fa- és kőelemek restaurátorai, arra törekszünk, hogy a 107 éves szálló minden építészeti értéke eredeti formáját nyerje vissza 2011-ig – nyilatkozta lapunknak Zsohár Árpád. A befektető cég tulajdonosa hozzátette, mivel Komor Marcell évszázados rajzainak csak egy részét találták meg a levéltárban, szükség volt „falkutatásra" is, amellyel ki tudták deríteni, hogy a szálló mely részein falaztak be korábbi átjárókat, ajtókat az épület utolsó, 1960-as évekbeli átalakításakor.

Költözik a Rádió Szentes

Az építők útjában van a Rádió Szentes jelenlegi épülete, ezért a médiumnak november végéig el kell költöznie. Besenyei Gábor megbízott stúdióvezető lapunknak elmondta, a Fehér ház emeleti szintjén, a vám- és pénzügyőrség egykori irodái helyén alakítják ki az új stúdiót. A költözés több millió forintba kerül, a költségeket jórészt az önkormányzat állja, de ígéretet kaptak a Pendola Kft.-től is, hogy a szükséges gipszkartonmunkákat a cég térítésmentesen elvégzi.

A már bemutatott koncepcionális tervek szerint 49 szobában 90 férőhelyet biztosítana az ötcsillagos hotel, amelynek pinceszintjén kapna helyet a cukrászüzem. Ugyancsak az alagsorban lenne a kaszinó, mellette kártyaszobákat, játéktermet és borozókat alakítanának ki, illetve ide kerülnének a kiszolgáló személyzet szociális helyiségei. Az udvarra kerthelyiség, alá 120 férőhelyes mélygarázs épülne, az egykori lóistállókat pedig lebontanák, helyükre törökfürdőt képzeltek el a tervezők. A földszinten cukrászda, kávéház, étterem és söröző biztosítaná a vendégek teljes kiszolgálását, a szálló főbejárata pedig a mostani színházi bejáratnál lenne, ahol a belső teret is megnyitnák: ebben az impozáns aulában helyeznék el a recepciót. A beruházók úgy számolnak, a szálló vendéglátó-helyiségeiben egyszerre 1500 vendéget fognak tudni kiszolgálni.

A színháztermet is eredeti állapotába állítanák vissza, és olyan mobil nézőtérrel látnák el, hogy a színházi előadásokon túl bálok, kiállítások és konferenciák megrendezésére is alkalmas lenne. A színpadtechnika kidolgozására Alföldi Róbert színművész-rendezőt, a Bárka Színház Szenteshez is kötődő igazgatóját kérték föl a beruházók, akik azt szeretnék, hogy szabadtéri előadások megtartására is lehetőség legyen a szállóban. Ugyancsak a földszintre terveztek a szakemberek két medencét, illetve a művészetek háza és az egykori postaépület közötti üres telekre egy sportcentrum is épülne, hat fallabdapályával. Talán nem véletlen, hogy a szentesiek hitetlenkednek.

– Mi is érzékeljük a fokozott érdeklődést, ezért úgy döntöttünk, hogy november 29-én a lakosságot is meghívjuk egy épületbejárásra. Ugyanazon a napon, este hattól a színházteremben pedig beszámolunk az eddigi feltárásaink eredményéről és az elképzeléseinkről. A munkálatok az engedélyeztetést követően, várhatóan februárban vagy márciusban kezdődnek el, és 2011 tavaszára leszünk fogadóképesek – mondta Zsohár Árpád, aki, mint leendő üzemeltető, cseppet sem tart attól, hogy a következő évtizedben üresen fog állni a Petőfi Szálló. Szerinte a helyi sport- és konferenciaturizmusban rejlő lehetőségek, a természeti értékek, és a hotel adottságai garanciát nyújtanak arra, hogy nyereséggel tudjon majd működni a szálló, amely a szentesieket is vendégül szeretné majd látni, áraikat ugyanis nem ötcsillagosra tervezik.

Olvasóink írták

  • 1. Nem kaptam olyat 2008. február 01. 22:02
    „Szép élmény lessz a városiak és a városba látogatók számára több év után egy romosan is csdálatos épület megújult változatát látni szentes magjában.Bár az épület mindenigényt kielégítő lessz,de ha a város nem fejlődik ütemesebben,akkor a renoválással csak annyit fognak elérni,hogy lessz gy méregdrága épülete a városnak,de kihasználtsága pedig semmi sem lessz.És bár miondenbizonnyal megérdemelné az 5 csillagot ha elkészül,nem hiszem,h jogosan kaphatná meg,csak azért,hogy legyen neki olyanja is,hiszen a környéken sehol semmi turisztikai látványosság és soha nincs nagyszabású rendezvény ás mint tudjuk(máre aki tudja) egy szálló nem csak a belsejével,a kiszolgálással és a külsejével érdemli ki a csillagait!DE kívánom,h sikerrel vegye az akadályokat,hisz a város épületei közül a kedvenceim között szerepel és ennyi év romosodás után megérdemel egy kis kényeztetést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csuklyában támadtak a belga üzletemberre Szentesen

Húsz óra alatt elfogták a szentesi rendőrök azokat a tetteseket, akik egy közeli tanyán élő belga… Tovább olvasom