Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Még egyszer nem szabadul el a klór

Az áramszünetet nem tudják kivédeni, de a vízforgató berendezés átalakításával megelőzhető a baj – nyilatkozta lapunknak Tomcsányi Ferenc, a szentesi sportközpont igazgatója a múlt héten az uszodában történt klórgázmérgezés kapcsán. A direktor a Magyar Fürdőszövetségnek is a figyelmébe ajánlja: a legkorszerűbb berendezések is bármelyik strandon okozhatnak megbetegedést, ha nem alakítják át az elektromos rendszert.
A Szentesi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja alapján indított büntetőeljárást, mert a múlt héten kedden több mint húszan rosszul lettek a szentesi uszoda ötvenméteres medencéjében és annak közelében.

Mint arról beszámoltunk, aznap áramszünet volt, nem működött a vízforgató rendszer. A vegyszert adagoló szerkezet ellenben az áramkimaradás idején sem állt le. Amikor visszakapcsolták az áramot, az adagolóban felgyülemlett vegyszer egyszerre került a medence vizébe. Így keletkezett a klórgáz, amelynek beszippantása miatt mérgezéses tünetekkel kerültek a szentesi kórházba felnőttek és gyerekek is. Mint megírtuk: két kisgyermek töltött bent egy éjszakát, a többieket még a baleset napján hazaengedték. Másnap már a két kicsi is tünetmentesen távozhatott az egészségügyi intézményből. Az uszodában egyébként a múlt hét közepétől már az ötvenméteres medencénél is helyreállt a rend.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Tuczakov Szilvána elmondta, jelenleg a szakértők véleményét várják. A strandfürdőt is üzemeltető sportközpont igazgatóját is megkerestük a kérdéssel, milyen intézkedéseket hoztak a hasonló esetek elkerülésére. Tomcsányi Ferenc azt mondta: az áramkimaradást ők nem tudják kivédeni, viszont átalakították az elektromos rendszert. Ennek az a célja, hogy a vízforgató szivattyú nélkül ne működjön a vegyszeradagoló sem. Így áramszünet esetén a jövőben már nem gyülemlik fel a mérgezést okozó szer a rendszerben.

A sportközpont igazgatója azt is elmondta: még a legmodernebb vízforgató is úgy működik szerte az országban, mint ahogyan az átalakítás előtt a szentesi uszodában is üzemelt. Tomcsányi ezért tájékoztatta a Magyar Fürdőszövetséget az intézményükben történt eset tanulságairól, hogy máshol ne következhessen be hasonló hiba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább keresik Diána édesanyját

Diána emlékeire is kíváncsiak voltak a rendőrök, akik továbbra sem találják a kétéves szentesi… Tovább olvasom