Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megduplázódott a drogosok száma

Kulturált környezetben fogadják a betegeket a szentesi rendelőintézetben kialakított drogcentrumban, ahol a páciensek nyilvántartási lapját titkosítják. Egy nemrégiben készült felmérés adatait a jéghegy csúcsának nevezte Rideg Sándor főorvos, hozzátéve: nem szabad a problémát a szőnyeg alá söpörni.
Szalayné Péter Ildikó és Rideg Sándor naponta várja a betegeket. Fotó: Karnok Csaba
Hiányt pótol a szentesi rendelőintézetben megnyílt drogambulancia, amely a szenvedélybetegek gyógykezelését, a szertől való elterelését és nem utolsósorban a megelőzést szolgálja. Valós problémának említette ezt a kórt dr. Rideg Sándor ideg-elmegyógyász, addiktológus főorvos, a centrum vezetője, aki azt is hozzátette: éppen ezért nem szabad a szőnyeg alá söpörni a témát. A betegek egyik típusába az úgynevezett jól szocializáltak tartoznak, rajtuk még nem látszik, hogy élnek a szerrel. Ők iskolába, munkahelyre járnak, megtartják a konvenciókat azzal együtt is, hogy rendszeresen fogyasztanak drogot. A másik típusba tartozó személyeken a főorvos elmondása szerint a külső szemlélő is látja, hogy az illető szenvedélybeteg. Feltűnést kelt ugyanis, hogy megváltozik az egyén magatartása: elhanyagolja tanulmányait, munkáját, drogos csoportokkal jár szórakozni, vagy otthon furcsa anyagokat, növényeket találnak a hozzátartozók. Mindezek felhívják a figyelmet arra, hogy valami baj van.

Egy tavaly készült felmérés szerint Szentesen és környékén – az országos átlagnak megfelelően – duplájára emelkedett a drogot kipróbálók és fogyasztók száma. Dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns, a kórház ápolási igazgatóhelyettese a kimutatásból idézve mondta: az általános iskolások 4,4 százaléka, míg a középiskolákban a diákok 24,1 százaléka már kipróbálta a drogot. Az utóbbi korosztály 56 százalékát a fiúk teszik ki. A szerek közül a marihuána vezeti a sort, ezt követik a nyugtatók és az extasy. A szakemberek veszélyesnek tartják, hogy míg a felnőttek az italhoz nyúlnak, addig a fiatalok a droggal „indítanak". S hogy miért nyúlnak a szerhez? Ez részint a személyiségükből ered, másrészt divatos ez a szórakozási forma, ám Rideg Sándor főorvos még azt is hozzátette: a drogterjesztők hálózata egyre erőszakosabb.

A szentesi drogcentrum munkatársainak voltak olyan pácienseik, akiket sikerült kiszabadítaniuk a drog fogságából. Ám a gyógyulás nagyban függ az egyének hozzáállásától is. A főorvos ennek ellenére sem gondolja azt, hogy szélmalomharcot folytatnának az ambulancián. Már olyanra is akadt példa, hogy a szert fogyasztó fiatalok – mint fogalmazott – behozták egymást. Erőszakkal viszont senkit sem hívhatnak oda. Pedig attól nem kell tartaniuk, hogy az adataik nyilvánosságra kerülnek. A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis zárt szekrényben tárolják a nyilvántartási lapjaikat, és a centrum számítógépébe is csak a dolgozók juthatnak bele egyéni kódjukkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földvári Nagy István: Laktanyafogság Munkácsy miatt

Szentes rendőrkapitánya, Földvári Nagy István alezredes, rendőrségi főtanácsos Dallos Sándor A nap… Tovább olvasom