Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megérkeztek Szentesre a Mednyánszky-képek

Már Szentesen vannak Mednyánszky László festőművész képei, amelyekből pénteken nyílik kiállítás a volt megyeházán lévő Koszta József Múzeumban. A Kurca-parti településen évtizedek óta nem láthatott a nagyközönség ilyen rangos tárlatot.
Már minden készen áll a kiállítás megnyitásához Fotó: Vidovics Ferenc
Megérkeztek Szentesre tegnap délelőtt Mednyánszky László festőművész alkotásai, amelyeket eddig a szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthattak a művészetkedvelők. A Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó alkotásokat zárt teherautóval szállították a volt megyeháza udvarába, ahonnan a szegedi múzeum képzőművészeti osztálya gyűjteménykezelőjének, Magyar Andrásnak az irányításával vitték fel azokat az emeletre, a Koszta József Múzeum elegáns kiállítótermébe. A légpárnás fóliába csomagolt alkotások sértetlenül kerültek a helyiségbe, ahol a Szlovák Nemzeti Galéria művészettörténésze, Alexandra Homo'lová és Katarina Benová rendezi a tárlatot. Ilyen rangos bemutatót egyébként évtizedek óta nem láttak a szentesiek.

A tárlaton a közönség Mednyánszky László húsz olajfestményét és nyolc grafikáját láthatja, amely a művész századforduló előtti munkásságának izgalmas keresztmetszetét adja.

Megcsodálhatja a tárlatlátogató az alkotó tájképfestészetének erényeit és
Érkeznek Mednyánszky László légpárnás fóliába csomagolt képei Fotó: Vidovics Ferenc
emberábrázolásának karakterességét. A művek többsége egyébként a festő szülőföldjén, nagyőri tartózkodása idején készült. A kisebb vázlatok mellett nagyobb méretű festményekkel is találkoznak a nézők, ilyen például a Szerencsétlenség című alkotás, amely az 1880-as évek első felében készült.

Az Alkonynak pedig külön története van. Ez a kép annak idején egy amerikai aukción került kalapács alá mint ismeretlen szerző alkotása. Ám aki megvette a művet, felismerte, hogy az bizony Mednyánszky festménye. Később került valamilyen módon a Szlovák Nemzeti Galéria tulajdonába. A Koszta József Múzeumban pénteken délután 3 órakor nyíló kiállításon felsorakoztatott képek értékét csak növeli: sok esetben a szerencsének és a véletlennek köszönhető, hogy egy-egy Mednyánszky-mű megmaradt. A mester ugyanis nem ragaszkodott a munkáihoz, sokat elajándékozott közülük. Éppen ezért lesz a szentesi közönségnek is ajándék a Mednyánszky a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből című kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzi a hálapénzt az SZDSZ

Az SZDSZ egészségügyi programjának nem központi témája a privatizáció – mondta a szentesi… Tovább olvasom