Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Meggyógyította a vak kutyát

Vak kutyákat is képes meggyógyítani a szentesi állatorvos, dr. Dobos András, aki az első sikeres műtét után már önállóan ültet be szemlencsét. A mikrosebészetet a hivatása csúcsának nevezi, amelyet egyelőre csak a fővárosban művelnek. Nem véletlenül hozzák a Sáfrán Mihály utcai ambulanciájára a beteg kuncsaftokat.
Dobos András állatorvos (balról) a hivatása csúcsának tartja a mikrosebészetet. Fotó: Tésik Attila
A szentesi dr. Dobos András 1988 óta praktizál, s az állatorvoslásban egy speciális területtel is foglalkozik. A Sáfrán Mihály utcai ambulanciáján kapta vissza egy vak kutya a szeme világát. Ilyen műtéteket csak az állatorvos-tudományi egyetemen végeznek, mert speciális eszközök kellenek hozzá. A szentesi doktort mindig is érdekelte a mikrosebészet, amellyel azért kezdett behatóbban foglalkoztatni, mert az utóbbi 6-8 évben a kutyáknál is egyre gyakrabban jelentkeznek a daganatos betegségek és a szemproblémák. Egy szegvári világtalan házaspár vakvezető kutyáinak is gyakran begyulladt a szeme. A hatévesnél idősebb ebeknél ez nem kirívó, s ha nem avatkoznak be, az életminőségében következik be romlás. Dobos András abból indult ki, hogyan vezeti később a károsodott látású kutya a vak embert. Ebből akár még tragédia is lehet.

E problematikát megosztotta az utcájukban lakó barátjával, az ország egyik vezető szemsebészével. Dr. Gyenes Ágota, az orosházi kórház osztályvezető főorvosa közvetítésével sikerült Dobos doktornak megvásárolnia egy szemészeti mikroszkópot és mikrosebészeti eszközöket, miután a szakirodalomba már alaposan beleásta magát. Azt mondta, hogy eleinte sertésszemen kezdte gyakorolni a mikrosebészeti beavatkozást. Éppen egy hete végezték az első műtétet egy nyolcéves kecskeméti uszkáron, amely egyedüli társa a gazdájának. A kutya mindkét szemére megvakult. A vezető operatőr Gyenes Ágota volt, és a műtét közel két óra hosszáig tartott. Az állatgyógyászati operációs technikák között újdonságnak nevezte Dobos az eljárásukat, amelynek az a lényege, hogy az eredeti szemlencse hátsó részét bennhagyták, és arra ültették rá a szemlencsét. A műtétet követő negyedik napon aztán eltávolították a varratokat. Az állatorvos álma valósult meg, amikor a kuncsaft, miután hozzászokott a fényhez, rögtön a gazdájához szaladt. Az uszkár másik szemét különben egy hónap múlva operálja Dobos András.

A szentesi állatorvos főleg az úgynevezett munkakutyákon akar segíteni a jövőben. Az ilyen ebek szeme tudnillik könnyebben sérül, mint a családok kedvenceié. Bevallása szerint azért vállalkozik az ilyen beavatkozásokra, hogy gyógyulásuk után ismét az embert szolgálják még hosszú ideig ezek az okos jószágok. Megkérdeztük persze: őt sohasem harapta meg kutya? Nem tagadta, egyszer bizony előfordult. A városszerte ismert diszkós, Rákász Béla elvitte hozzá az orosz juhászkutyáját, amelyet meg kellett operálni. Később meglátogatta az állatorvos a páciensét, amely „hálája jeleként" megharapta.

Olvasóink írták

 • 5. kathy75 2010. március 21. 11:54
  „Kedves Doktor úr,nekem egy leonbergi kutyám van .Szinte napok alatt elvesztette a látását,kb 8 éves.Szeretném megkérdezni hogy lehet -e rajra segíteni,és mennyibe ketülne a műtét? Tisztelettel Beregszásziné”
 • 4. M.Laura 2008. november 07. 11:48
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Én is érdeklődöm a doktor úr eredményeit illetően...! Nagy szívességet tennének, ha megkaphatnám a doktor úr elérhetőségeit! Köszönettel: egy világtalan kiskutya gazdija.”
 • 3. Haris Tímea 2008. július 01. 15:07
  „Tisztelt szerkesztőség! Tisztelt delmagyar.hu!

  Én azt szeretném megtudni hogy lehet-e segíteni 1 olyan kis kutyuson aki már születése óta vak!?? És azt szeretném még megtudni h ez a kiskutya vajon ha megnő vissza fordul-e ránk???? Ez 1 rotweiller kiskutya,14 hetes!! Én nem hiszem róla de a szüleim kételkednek kérem segítsenek!! Apukám elakarja altatni de én nagyon megszerettem és nem szertném h ez történyen!! Köszönöm!!”
 • 2. Weigert Beata 2008. április 23. 17:07
  „Tisztelt delmagyar.hu!Tisztelt Szerkesztoseg!
  En is erdeklodem a doktor ur eredmenyeit illetoen,mivel kedvencem egy 8eves cocker spaniel mindket szeme vilagat elvesztette.Sok allatorvos azt valaszolta,hogy nem lehet rajta segiteni,mert ez a koraval jar,de en ebbe nem tudok belenyugodni,hiszen egeszsegugyileg nagyon jol van a kuytusom,es ha akar meg csak 1 vagy 2 evet van kozottunk,akkor is szeretnem neki megadni a legjobbat,iiletve a latasat visszaszerezni.
  Sokat segitenenek,ha megkaphatnam a dr.ur hozzaferesi lehetoseget,tisztelettel,
  Weigert Beata”
 • 1. Mészáros Mihály 2008. január 09. 23:38
  „Tisztelt delmagyar.hu! Tisztelt Szerkesztőség! A "Meggyógyította a vak kutyát" c. cikkük felkeltette érdelkődésemet, mivel hasonló probléával küzdök egy kis tacskó esetében. Nagy szívességet tennének, ha a doktor úr hozzáférési lehetőségét számomra megküldenék. Előre is köszönöm magam, és Morzsi kutyám nevében! Tisztelettel: Mészáros Mihály Békéscsaba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyágocson nem épül új otthon

Február végéig kellene benyújtani az új szociális otthon jogerős építési engedélyét a megyei… Tovább olvasom