Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Megmentettek egy műemléket Szentesen

Megmenekült egy teljesen lepusztult műemlék a szentesi Petőfi utcában, ahol tegnap felavatták a művészetek házát.
Nagy sikerük volt az újszentesi táncosoknak a klasszicista stílusú műemlék udvarán rendezett ünnepségen. Fotó: Vidovics Ferenc
Megmenekült egy teljesen lepusztult műemlék a szentesi Petőfi utcában, ahol tegnap felavatták a művészetek házát. Az épület felújításához szükséges forrás előteremtése érdekében együtt pályázott a város a Temesvártól két kilométerre fekvő testvértelepülésével, Újszentessel a Phare–CBC alapjára, melyből 75 millió forintot nyertek. Ezt kiegészítette az önrésszel a Kurca-parti település, és mintegy százmillió forintból rendbe hozták a 163 éves, klasszicista stílusú egykori polgárházat. Juhász Márta városi főépítész tervei alapján készült a kivitelezés, és számára örömöt jelent, hogy élet lesz a művészetek házában.

A főépítész mindenesetre elárulta: ő nemezelni szeretne ott. Több kézművesműhelyt is kialakítottak az épületben, amelynek udvarát ékesíti Börönte László helybeli keramikusművész térplasztikája. A kézműiparnak állít emléket az alkotás: az alján egy régi céhláda látható, a rajta lévő oszlopon pedig különböző szerszámok szimbolizálják a népi mesterségeket.

A művészetek házát a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működteti. Az épület kulcsát Szirbik Imre polgármester tegnap adta át az iskola igazgatójának, Kálmánné Szabó Erzsébetnek. Újszentes polgármestere, Szilágyi Géza a közös uniós pályázatra utalva azt mondta: örülnek annak, hogy szép lett a kismesterek háza, amelynek felújításához ők is hozzájárultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatokat kínoznak a szentesi Kertvárosban

Naponta viszi az állatorvoshoz Borosné Kőrösi Valéria a macskáját, amelyet a szentesi Kertváros… Tovább olvasom