Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Megváltozott a szentesi polgárház arculata

Nem rendez már tárlatokat a polgárház pincéjében Rózsa Gábor mérnök-muzeológus. A múzeum és vendégház mostanában keresztelők utáni ünnepségek színhelye, a zenebarátoknak ad koncertezési lehetőséget – és barátokra számít. Az épület bejáratánál ez olvasható: vendégház és kőtár, valamint kutyamenhely és cicapadlás.
Rózsa Gábor, rózsával a polgárház kertjében. Fotó: Blahó Gabriella
Rózsa Gábor szerint annyi kiállítóhely nyílt a városban a közelmúltban, hogy kiderült: mások nála sokkal jobban csinálják a tárlatrendezést. Bár talán Szentes leglátogatottabb kiállításait rendezte a pincében, Gábor felhagyott az efféle elfoglaltságokkal, és most már a keresztelőkre helyezi a hangsúlyt. Mint kiderült, a templomokból nagyon sokan egyenesen a polgárházba térnek be, hogy az egyházi szertartást és a gyermekeket tovább ünnepeljék, s tehetik ezt egészen polgári körülmények között. A kert ugyanis egyszerre nagyszerű játszótér, szabadidő eltöltésére alkalmas szabad terület, a ház belseje pedig romantikus filmbe illő képet mutat. Rózsa Gábor dobozkataszterekben tartja az eleddig feldolgozatlan helytörténeti dokumentumokat, köztük páratlan jelentőségű fényképeket, leveleket. Szentes gazdag közelmúltját mutatja a gyűjtemény.

A kiállításokról lemondott, de a társaságszervezésről nem mondhat le Rózsa Gábor, aki a zenebarátokat most is várja, a külön számukra kialakított fedett kerti koncerthelyen. A város minden iskolájából eljönnek legalább egyszer az első osztályosok, akik rendszerint jól érzik itt magukat. A pince most tizenkét, huszonnégy vagy annál sokkal több vendég fogadására alkalmas – tudtuk meg Szécsényiné Csergő Judittól, aki tárlatvezetőként és szervezőként otthon van a polgárházban. A pincében található és használatba vett muzeális értékű polgári bútorok kényelmesek, a klíma pedig télen kifejezetten kellemes a szint alatt: a felette működő fűtés forró légáramai szellőztetik a teret.

A Petőfi utcai vendégházban van egy lányszoba és egy fiúszoba, de Gábor szerint a nemek határait nem kell mindig komolyan venni. Azt viszont határozottan eldöntötte, hogy a nemzeti színű lobogót többé nem tűzi ki a homlokzatra, egy szabadságharcos zászló ugyanis már eltűnt. A kissé eklektikus szellemi közegből, amit a polgárház jelent, a vendégek mindegyike nagy élményekkel távozik, különösen, ha útban elfelé még visszafordul, és elolvassa, mi van az ajtóra írva: vendégház és kőtár, valamint kutyamenhely és cicapadlás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy napig nem volt tej Szentesen

Kedden kimaradt az iskolatej a szentesi oktatási intézmények életéből. A gyerekek már annyira… Tovább olvasom