Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megyei életvitelversenyen mutatták meg tudásukat a gyerekek Szentesen - Fotó

A diákoknak ismerniük kellett a konyhakerti növényeket, az élelmiszer-termelést és -feldolgozást, de egy parasztház makettjét is meg kellett építeniük.
A névadó festőművész halálának 70. évfordulójára szervezett megyei versenyt a szentesi Koszta József Általános Iskola a Koszta József Múzeummal összefogva. Az életvitel- és gyakorlati versenyen Csongrád megye hat településének hét iskolájából összesen huszonegy, 7–8. osztályos diák vett részt. A vetélkedő témáját az élet mindennapjai adták A kerttől az asztalig mottóval.
 
Szentes - Elmélet és gyakorlat. A gyerekek egy parasztház makettjét is összeállították a versenyen. Fotó: Kárpáti Lajos
Szentes – Elmélet és gyakorlat. A gyerekek egy parasztház makettjét is összeállították a versenyen. Fotó: Kárpáti Lajos

A gyerekek számot adtak az élelmiszer-termelésről, -feldolgozásról, a konyhakerti növények ismeretéről, főzési, tartósítási eljárásokról, élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi szabályokról, de egy falusi parasztház makettjét is össze kellett állítaniuk.

A gyerekek meglátogatták a szentesi múzeumot is, ahol a kiállítás anyaga sokszínűen kapcsolódott a mezőgazdasági termeléshez, gazdálkodáshoz. A tárlat menetét követve a csapattagok közösen töltöttek ki feladatlapot, illetve hagyományos konyhai eszközöket is meg kellett nevezniük.

A versenyen végül hazai győzelem született: csapatban a szentesi kosztások, Dobos Jázmin, Szabó Zita és Vecseri Viktória lettek az elsők, a fábiánsebestyéni és a mindszenti iskola csapata előtt. Egyéniben szintén a kosztások voltak a legjobbak: Dobos Jázmin első, Szabó Zita harmadik lett, míg a szegedi Őrdőg Imola második.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolta, mint a lopott biciklit: padláson rejtegette a lopott kétkerekűeket - az Öné is közte van? - fotók

Tolta, mint a lopott biciklit: padláson rejtegette a lopott kétkerekűeket - az Öné is közte van? - fotók
A szentesi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy csépai férfit, aki több alkalommal lopott el… Tovább olvasom