Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Messziről jöttek – de itthon vannak

Szentes - Húsz határon túli gyermeket lát vendégül a Szentes–Csongrád Rotary Club a héten a Kurca-parti városban. A gyermekek a szombati Kurca-parti Koktél Partyn is fellépnek.
Második alkalommal szervezett tábort a Szentes–Csongrád Rotary Club a határon túlról érkezett magyar gyermekeknek. Tavaly a Tisza-parti városban szálltak meg a gyerekek, idén egy hétig a szentesi Jövendő utcai kollégiumban laknak. A diákoknak nem kerül pénzbe a nyaralás: a szükséges összeget ugyanis a klubtagok adták össze, illetve a jótékony célú árusításokból befolyt pénzből fedezik a vakációt.

– Hazánkban mintegy 40 hasonló klub működik, abban azonban egyedülállók vagyunk, hogy két város fogott össze – mondta a soros elnök, Mészáros Zoltán. – A legfontosabb projektünknek tartjuk, hogy a határon túli magyar gyerekek megismerkedjenek a környékkel. Tavaly a képzőművészet köré szerveződött az itt eltöltött egy hét, most a zene áll a középpontban. Esténként együtt muzsikálnak, sőt szombat délután a Kurca-parti Koktél Partyn fel is lépnek. Külföldi klubok ajánlása alapján hívtunk meg tehetséges, rászoruló gyermekeket. Húszan érkeztek a határon túlról, illetve néhányan csatlakoztak hozzájuk Csongrádról és Szentesről. Gazdag programot szerveztünk a számukra: a helyi nevezetességek megismertetése mellett Ópusztaszert sem hagyjuk ki – mondta Mészáros Zoltán.

A táborozók hétfőn ellátogattak a szentesi Táncoló székely szoborhoz. Fotó: Králik Emese
A táborozók hétfőn ellátogattak a szentesi Táncoló székely szoborhoz.
Fotó: Králik Emese

A klub elnöke hangsúlyozta: a szűkebb pátria ifjú tehetségeit is támogatják, de más téren is akad tennivalójuk. A közeljövőben mindkét városban egy-egy úgynevezett „tapintható térkép" létrejöttének anyagi hátterét is meg szeretnék teremteni. Ez a belvárosról nyújtana a vakoknak – szó szerint – kézzel fogható információkat.

A kolozsvári Bagaméri Lilla az első táborban is részt vett. A 14 éves lány elmondta, azért jött vissza, mert nagyon tetszenek neki a programok. A 11 éves, újszentesi Kozma Anita tavaly nem volt ott Csongrádon. Hangsúlyozta, nagyon jól érzi magát Szentesen, s már nagyon várja a strandolást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt a rekord Derekegyházon

Új magyarországi csúcsot állítottak fel abban a derekegyházi rekordkísérletben, amely kedden kezdődött és szombat este ért véget. Tovább olvasom