Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Meteorológiai radar épül Szentes mellett

Szentes-Lapistó - A jövő év végére felépülő meteorológiai radartoronnyal teljessé válik az ország időjárás-figyelése. Komoly károkat lehet azzal megelőzni, ha felkészülünk a közeledő viharra.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
757 millió forintból épül a Szentes melletti Lapistótól néhány kilométerre, egy katonai területből leválasztott telekrészen egy új meteorológiai radartorony. Az ünnepélyes alapkőletételen az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke, dr. Dunkel Zoltán úgy fogalmazott: a projekt eredményeként jelentősen javul a délkelet-magyarországi csapadékfelderítés. Molnár Gyula, az OMSZ megfigyelési osztályvezetője elmondta: az elmúlt években egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, az ezek által okozott kár ellentételezése egy évtized alatt 150 milliárd forintot tett ki. – A dunántúli Pogányváron, Budapesten, illetve a Szabolcs megyei Napkor községben volt egy-egy hasonló, mintegy 120 kilométer hatósugarú radar. A lapistói beruházással a dél-alföldi régióból is megbízható adatokat kapunk majd a várható időjárási jelenségekről – jelentette ki.

Illés Zoltán környezetért felelős államtitkár tette le a radartorony alapkövét. Fotó: Králik Emese
Illés Zoltán környezetért felelős államtitkár tette le a radartorony alapkövét.
A szerző felvétele

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára kifejtette: a kormánynak kötelessége segíteni abban, hogy a szélsőséges időjárás okozta vészhelyzeteket időben felmérjék és megelőzzék. – A fejlesztés így tehát közös érdekünk, hiszen egy egész országot lefedő hálózat jön létre – fogalmazott a politikus.

A 31,5 méteres torony 2014 végére készül el, az azt követő évben helyezik üzembe. Az építés költségének 85 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt a magyar állam fizeti. A radar által közvetített adatokat a szolgálat honlapján bárki láthatja majd, amely így a katasztrófavédelmi szervek, a vízügyi szervezetek, az önkormányzatok, a lakosság, a közlekedők és a gazdálkodók számára is fontos információkat nyújthat. A rendszer a képeket negyedóránként frissíti, segítségével időben lehet majd észlelni a jégesőt, a heves zivatarokat vagy az olykor jéggel, rendkívül erős széllel kísért úgynevezett szupercellákat.

Olvasóink írták

  • 2. boros56 2013. március 18. 18:26
    „Biztos szuper lesz, mert ha félórával hamarébb megtudod, hogy jön a jég legalább lesz időd a félérésben lévő 100 ha búzádat learatni nehogy kicsépelje a jég. Vagy netán csak a ruhákat beszedni a szárítóról? Minden esetre arra jó lesz, hogy hamarébb tudod milyen csapás fog érni.”
  • 1. Kézbesítő 2013. március 13. 17:47
    „Nevetséges, hogy majdnem másfél év kell ehhez hogy felépítsék :) Nem kell annyi idő csak huzzák az időt :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfényben a volt klubelnök

330 kisbefektetőnek összesen egymilliárd forint kárt okozott egy álbrókercég, amelynek egyik alapítója szentesi kötődésű. Tovább olvasom