Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Milliós adomány a Szent György-kápolnára

Szentes - A Lakos József Baráti Társaság még várja az adományokat a Szent György-kápolna felépítéséhez. A szentesi születésű Kossuth-díjas építész, Csete György tervezte meg a civil szervezetnek az ökumenikus emléktornyot, amelynek az alapozása már elkészült a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál.
Nehezen jutnak egyről a kettőre az áldozatok emlékének adózó szentesi kápolna ügyének felkarolói. A döcögős kezdet után csak reménykedni lehet abban, hogy annál szebb lesz a végeredmény. Megírtuk korábban: az 1946-ban meggyilkolt rendőrkapitány, Lakos József nevét viselő baráti társaságnak megígérte a szentesi születésű Kossuth-díjas építész, hogy tervez egy kultikus helyet a terror áldozatainak tiszteletére. Csete György állta is szavát: a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál lévő kis térre megálmodott egy 12 méter magas kápolnát.

A Lakos József Baráti Társaság ügyvivője, Imre Károly sokat hadakozott azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő területre megkapják az építési engedélyt. Az előzményekhez tartozik: ezen a helyen pár évvel ezelőtt leraktak egy fából készült keresztet, amelyet felszenteltek az egyházak képviselői. Nem sokkal az ökumenikus szertartás után ismeretlen tettesek összetörték a feszületet, és gyalázkodó szöveget is írtak rá.

Mindez azonban nem vette a kedvét Lakos kapitány tisztelőinek. Imre Ká-
roly gyűjtést hirdetett a Szent György-kápolna megvalósításához szükséges anyagiak előteremtésére. Az alapozás már el is készült, a helyi Autark Kft. végezte el a munkát, amelyre 600 ezer forintot költöttek. Az adományokból még maradt valamennyi pénz az építkezés folytatásához.

Azonban még várják a felajánlásokat, mert az emlékhely építési költsége 5-6 millió forintba kerül. Imre Károly tájékoztatása szerint a szentesiek addig mintegy 200 ezer forintot adtak. Akadt ellenben egy dunántúli illető, aki egymillió forintot küldött Csete György tervének megvalósítására. A baráti társaság ügyvivője mindenesetre bízik abban, hogy érkeznek majd adományok a Szent György-kápolna nevű alapítvány (57200031-10052015 számú) számlájára. Még annak is örülne, ha ötszáz-ezer forintonként szaporodna a pénz, mint ahogyan a sok kicsi sokra megy szólás tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesről a Kanári-szigetek felé

Szentes - A portugáliai Sagrestől délre, Lagos kikötőjében tették vízre a Tűzhangya nevű evezőshajót… Tovább olvasom