Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Minden tizedik lányt Hannának kereszteltek

Szentes - A szentesi szülők is követik a hazai névadási divatot: a női utónevek közül a Hanna, a férfi keresztnevek közül pedig a Dominik lett a legnépszerűbb 2012-ben. Hiába nagy a választék, főleg a lányok elkeresztelésénél szűkült a névadók fantáziája.
Egyetlen Évát sem anyakönyveztek tavaly Szentesen, Ádámból is csak kettőt. Pedig az Éva évtizedeken keresztül, egészen a 1980-as évek végéig a legnépszerűbb női név volt a magyar szülők körében. Aztán, ahogy változott a világ körülöttünk, a választható keresztnevek is megszaporodtak: már közel 3000 név közül csemegézhetnek, akik fellapozzák a legfrissebb utónévkönyvet. Azonban hiába a bőséges választék, valójában legtöbbször a divat határozza meg, hogyan is nevezzük el az utódokat, s kevésbé gondoljuk végig, mit is jelent számunkra a választott név, mit sugall, milyen kép kapcsolódik hozzá, milyen képzettársításokat ébreszt a hangzása, dallama.

A szentesi szülők is követik a hazai névadási divatot: a női utónevek közül a Hanna, a férfi keresztnevek közül pedig a Dominik lett a legnépszerűbb 2012-ben.
A szentesi szülők is követik a hazai névadási divatot: a női utónevek közül a Hanna, a férfi keresztnevek közül pedig a Dominik lett a legnépszerűbb 2012-ben.

A családi híreket visszalapozva kikristályosodik, hogy az ilyen kisvárosi közösségben is az országos trendek érvényesülnek. 2005-ben például Szentesen a legnépszerűbb férfinevek listáját magasan a Dávid vezette, megelőzve a Mátékat, a Balázsokat, a Dánieleket és a Gergőket. Az országos összevetésben ezek ugyancsak a tíz legkedveltebb utónév között szerepeltek. A hölgyek esetében a Réka, Hanna, Dóra, Viktória, Petra és Jázmin volt a szentesi népszerűségi sorrend 8 évvel ezelőtt, s nem meglepő módon utóbbiak szintén befértek a 2005-ös esztendő húsz legfelkapottabb magyar női keresztneve közé. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy míg az előző évtized derekán több mint 100 féle női utónév került be a szentesi polgármesteri hivatal anyakönyveibe, addig ez a szám tavaly 72-re csökkent, holott nem született annyival kevesebb gyermek.

2012-ben a Hanna volt a legnépszerűbb női utónév a szentesi szülők körében. Ha abból indulunk ki, hogy az utóbbi időszakban évente mintegy száz újszülött kislányt anyakönyveznek a városban, a tavaly születettek közül szinte minden tizedik erre a héber eredetű névre hallgat majd. A kedvencek 2012-es listáján a Lilla lett a második, őt a Dorkák, a Zsófiák, a Maják és a Fannik követik a sorban. Említést érdemel még, hogy olyan gyöngyszemet is találtunk gyűjtésünk során, mint a legendás Sándor Mátyás filmsorozatból ismert Száva, vagy a kun eredetű Édua. Az olyan, korábban közkedvelt neveket, mint az Anna, Ágnes, Katalin, csak egy-egy újszülött esetében választották a szülők, Juditra, Erzsébetre vagy Margitra pedig egyáltalán nem gondoltak.

A fiú keresztnevek közül a Dominik lett a befutó tavaly Szentesen: hatan kapták ezt az utónevet. Második helyre a Máték és a Gergők kerültek, őket pedig a Zoltánok, a Bencék és a Milánok követik. Különlegesnek – bár a londoni olimpiai után már nem is annyira – tekinthető a Vid, a Noel vagy a Benett. Fura mód, Dávidból, Péterből, Ferencből, Sándorból, Mihályból és Tamásból egyet-egyet anyakönyveztek 2012-ben, de Pálból, Tiborból és Mátyásból egyet sem.

Olvasóink írták

 • 3. randika 2013. február 04. 09:19
  „az én fiam Dávid lett :)igaz 2010-es születésű,a kisbarátnője meg persze Hanna :D:D én azt hittem a Dávid névből több lesz,legalábbis 2010-ben többször olvastam ezt a nevet....nekem a kedvencem amitől a hajam égnek áll a ZION.és még becézik is a bölcsiben...ááááá Zionka ....csak tippelni tudok,hogy fiúnév......leendő felesége meg xy Zionné lesz,amikor meg öreg bácsika lesz akkor úgy hívják majd Zion bácsi :):)katasztrófa....
  2.! érdekes ez a Tifani név is mert többféleképp írhatják,szerintem többféle is van engedélyezve belőle hazánkban.”
 • 2. csillogás 2013. január 12. 18:03
  „Hatalmas tévedésben vagy, kedves 1.! Tavaly barátainknál (anya orvos, apa ügyvéd) a kislány Tifani lett. Pedig közelében sincsenek az általad említett IQ kategóriáknak. Tehát ne általánosíts. Köszi.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. január 09. 11:08
  „Örvendetes dolog, hogy az idétlen tv-sorozatokból előrángatott - igencsak idétlenül magyarított - "sztár"nevek
  csak az alsóbb IQ-kategóriákban (hogy nemzetiséget ne említsek) népszerűek .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális üzletben tanulnak a szentesi fiatalok

Azoknak a fiataloknak, akiknek nem vág a szakmájába a gazdaság, egy pályázati lehetőséget megragadva igyekeznek a szentesi Zsoldos-középiskolában. Tovább olvasom