Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mindkét szemével lát a műtött kutya

Szentes - A jelek szerint a második szemműtét is sikerült a szentesi állatorvosi rendelőben: mindkét szemére lát a Belzy névre hallgató kutya, amelyet Las Vegasban élő gazdája végső elkeseredésében hozott Magyarországra.
Egy hónapja számolt be lapunk nyomán több újság is arról, hogy egy Las Vegas-i motorkereskedő a szentesi Kiséri Állatorvosi Rendelőben műttette meg a kutyáját. A vásárhelyi születésű Káposzta László Tibor Belzy nevű mopsza majdnem teljesen megvakult. Glaukómája van, ami komoly fájdalmakkal is jár. Ez ennél a kutyafajtánál sajnos előfordul, az állat teljesen meg fog vakulni – ezt mondták az amerikai állatorvosok. A diagnózis több száz dollárba került, de a gazda hiába kérte, műtsék meg a kutyáját, nem vállalták a rizikós beavatkozást, nyilvánvalóan azért, mert ha nem sikerül, komoly kártérítésért perelhet a gazdi. Ő azonban nem fogadta el ezt a helyzetet, és végül az interneten kutatva rábukkant a kiséri rendelő címére. Itt előbb az egyik szemet műtötték meg, majd néhány nappal később a másikat is.

A rendelő tulajdonosa, Dobos András állatorvos egy komoly autóbalesetben szerzett sérüléseiből felépülve kezdett szemészettel foglalkozni, majd ez a hivatásává, szenvedélyévé vált. Alkotó gyógyászatnak nevezi azt, amit ő és munkatársai művelnek. Kiderült, a humán szemészetben alkalmazott eszközök, módszerek zöme az állatgyógyászatban is beválik – és egyre több az olyan kutyatulajdonos, aki hajlandó megfizetni a műtét árát.

Dobos András, Berényi Adrienn, Káposzta László – és Belzy. Az eb nem hiába utazott több ezer kilométert. Fotó: Tésik Attila
Dobos András, Berényi Adrienn, Káposzta László – és Belzy. Az eb nem hiába utazott több ezer kilométert. Fotó: Tésik Attila

Belzynek, amikor Szentesre került, már majdnem szétszakadtak a szemgolyói, olyan nagy volt bennük a nyomás. Az első műtét után már látszott, hogy az a szeme rendbe jött, a második után pedig bebizonyosodott, hogy mindkét szemével lát. Ezt hogyan lehet megállapítani? Az állat kikerüli az útjába eső tárgyakat, és nem megy neki az autónak, ajtónak, mint azelőtt. – Pénteken lesz két hete, hogy nálam jártak, Belzy játszott az udvarban az én kiskutyámmal. Káposztáék ezután elmentek nyaralni, de folyamatosan kapcsolatban vagyunk, eddig nincs panasz – mondta Dobos András. A rendelő tulajdonosa azt mondta, a Las Vegas-i kutyának nem lesz olyan éles a szeme, mint fiatalabb korában, de mégis lát, és így teljes értékű társa lesz a családnak.

Olvasóink írták

 • 5. Johns 2009. szeptember 10. 19:54
  „Gratulálok Dobos szomszédéknak:D”
 • 4. Szipor 2009. augusztus 22. 14:19
  „Ez igen! Gratula Bandi!”
 • 3. KovácsPistike 2009. augusztus 21. 00:12
  „Szép a kutya! :)”
 • 2. mber 2009. augusztus 20. 17:26
  „Kedves Doktor Úr, gratulálok a műtéthez, gondolom nagyon lefoglalta az idejét. Remélem egy kicsit ki tud kapcsolódni ezután!”
 • 1. niemand 2009. augusztus 19. 14:44
  „Gratulálok az operáló teamnek! Kívánom sok gazdit tudjanak boldoggá tenni a sikeres műtétekkel, visszaadva kedvencek látását!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a szentesi tragédia vizsgálata

Szentes - A lapunkban megfogalmazott javaslatok egy részét megfogadta a szentesi Tisza-híd felújítását végző cég, de továbbra is veszélyes kerékpáron vagy gyalog átkelni a hídon. Tovább olvasom