Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája két keréken

A szentesi Koszta József Múzeum idén már hetedszer csatlakozik ahhoz a több száz gyűjteményhez, melyek a Múzeumok éjszakáján országszerte széles kínálattal csábítják a látogatókat.
Június 22-én Szentesen a fő attrakció a kerékpáros kiállítás lesz, de az egész ingyenes, már délután elkezdődő program a bicajozást járja körbe. Megtekinthető lesz egy, a kerékpár ősének számító 19. századi velocipéd, Topolyáról pedig egy fából készült, szintén 1800-as évekből való kétkerekű érkezik.

A kiállítás egyik legérdekesebb darabja a velocipéd.
A kiállítás egyik legérdekesebb darabja a velocipéd.

A múzeum felhívására megjött az ajándékozó kedv a helyi lakosság körében, s jónéhányan adtak be régi kerékpárokat, fotókat, és biciklivel kapcsolatos kiegészítőket, valamint a közgyűjtemény anyagából egészül ki a bemutatandó anyag. Többen véglegesen felajánlották az intézménynek a járműveket, mások a kiállítás időtartamára, azaz év végéig adják kölcsön a család féltve őrzött kincsét. Ilyen érték egy szentesi família számára az a német háborús bicikli is, melyen a család egy férfitagja a második világháborúban a fogságból szökött haza.

A szombati program 16 órakor a Weöres Sándor-pályázat eredményhirdetésével veszi kezdetét a megyeházán. A Kossuth téren drótszamár-díszítésben, a szabályos közlekedésre nevelő ügyességi pályán és hátrafelé tekerhető, ún, fixi nyergében is kipróbálhatják a látogatók, mit tudnak, s lesz expressz ingyenes bringajavítás. 19 órakor a Szenex SE extrém biciklis bemutatója következik. 20 órától a múzeumban Cseuz László útibeszámolót tart olimpiai kerékpártúráiról, relikviáiból is összeállított egy anyagot. 21 órakor Takács László ny. testnevelő tanár nyitja meg a Két keréken című kiállítást. Utána lesz előadás a kerékpározás női divatra gyakorolt hatásáról, majd a zeneiskola gitárosai adnak koncertet. Éjfél előtt negyedórával kerékpáros felvonulás kezdődik a Kossuth téren a St. Jupát SE vezetésével, majd a hagyományos tűzgyújtást - nem hagyományos módon - a bicajos akrobatáktól láthatjuk.

16-18.30 között díjmentesen látogatható a Csallány Gábor Kiállítóhely, a Péter Pál Polgárház, a Fridrich fényírda, illetve ingyenes járatok indulnak a laktanya csapatmúzeumához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavezetnék a szenvedélybetegeket a társadalomba

Közel 72 millió forintból fejleszti pszichiátriai osztályát a szentesi kórház. A projekt eredményeként 10 ágyas addiktológiai rehabilitációs részleget különítenek el. Tovább olvasom