Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Nagytőkén segíthet a parlament

Nagytőke - Az ötszáz lakosú Nagytőke egyedül nem tud polgármesteri hivatalt fenntartani, ezért körjegyzőséget hozna létre Eperjessel és Árpádhalommal. A baj csak az, nincs közös közigazgatási határuk.
Nemrégiben tárgyalta a szentesi képviselő-testület a nagytőkei önkormányzat területcserére vonatkozó ajánlatát. Akkor a falubeliek szerették volna elérni, hogy a Nagytőkétől Fábiánsebestyénig vezető földutat Szentes adja át egy másik, hasonló méretű területért cserébe – Nagytőke így határos lett volna Fábiánsebestyénnel, és alakíthatott volna vele körjegyzőséget. A falu polgármestere azért is szorgalmazta ezt a megoldást, mert ebben egyik biztosítékát látta Nagytőke önállóságának. – Ha a falu közigazgatásilag a vele határos Szenteshez tartozik, önálló léte elveszett – indokolt akkor Staberecz Ferenc. A város nem fogadta el a község ajánlatát.

Ám várhatóan a jövő héten kerül az országgyűlés elé az a módosító javaslat, mely szerint egymással nem határos, de egymáshoz közel eső települések is alakíthatnak körjegyzőséget. Így Nagytőke számára a kistérség más települései is szóba jöhetnek. A faluban most helyettesítőként látja el a jegyzői feladatokat Danyi Katalin, aki Eperjes és Árpádhalom jegyzője is egyben.

Nagytőke lakosainak száma 476, Eperjesé 630, Árpádhalomé pedig 580, a jegyző fizetését a három település a lakosok számának arányában adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytőke bízik az országgyűlésben

Nagytőke - Az ötszáz lakosú Nagytőke egyedül nem tud polgármesteri hivatalt fenntartani,… Tovább olvasom