Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Napházvita Szentesen: máshol jobban festene

Szentes - Máshol szívesebben látnák a szentesiek a napháznak keresztelt üvegpalotát, mint ahová tervezője megálmodta: legtöbben a Somogyi Béla utcai plázatelekre szavaztak. Ezért a területért azonban az önkormányzat perben áll.
Eddig 1357-en szavaztak a szentesi Rózsa Gábor térre tervezett, napháznak keresztelt üvegpalotáról az interneten. A hivatalosan Megújuló Energia Kompetencia Központnak (MEKK) nevezett épület látványterve a városházi döntéshozókhoz hasonlóan a városlakókat is megosztotta: 459 voksoló szerint tetszetős az elképzelés, és jó helyen lenne a földhivatal szomszédságában a MEKK, a legtöbb szavazat (490) viszont arra futott be, hogy a Somogyi Béla utcai plázatelken mutatna jól az érdekes formájú napház. 246 voks szól amellett, hogy a Kurca partján kellene neki helyet találni, 56-an pedig arra a változatra kattintottak, hogy a városközpontban, de máshol kellene felhúzni a tudásközpontot, amelynek építését túlnyomórészt uniós forrásból fedezné a város.

– A napházat erre a helyszínre tervezték. A Rózsa Gábor tér körüli épített környezet határozta meg a formáját, ezért nem lehet máshol ugyanezt az elképzelést megvalósítani – nyilatkozta lapunknak Wittek Krisztina. A település főépítésze hozzátette: nem vizsgálták, hogy Szentesen belül van-e más frekventált terület, amely alkalmas lenne ilyen fejlesztésre, hiszen a döntéshozók ezt a sarokfoghíjtelket jelölték ki erre a célra. A Kurca partján csak a zöldségkutató körüli telkek hasznosíthatók, de az az üdülőközpont későbbi bővítésére szolgál.

A szentesiek többsége ezen a Somogyi Béla utcai telken látná legszívesebben a tudásközpontot. Itt üzletközpontnak kellett volna épülnie - most perel a város. A szerző felvétele
A szentesiek többsége ezen a Somogyi Béla utcai telken látná legszívesebben a tudásközpontot. Itt üzletközpontnak kellett volna épülnie - most perel a város.
A szerző felvétele

Ahol legszívesebben látnák a napházat a szentesiek, ott egy darabig semmi sem épülhet. A Somogyi Béla és az Új utca sarkán található, évtizedek óta beépítetlen telekért jelenleg az önkormányzat perben áll. Az 5000 négyzetméteres területet 81 millió forintért vásárolta meg egy olasz üzletember, Piero Pini. A várossal kötött szerződés szerint 2009 végéig egy üzletközpontot kellett volna itt építenie, de mivel nem teljesítette vállalásait, az önkormányzat kötbérigénnyel bírósághoz fordult. Úgy tudjuk, egyelőre követeléseinek csak egy részét kapta meg Szentes, amely most már vissza szeretné szerezni az értékes területet.

A büfét és a lépcsőt bontanák

A MEKK látványtervével kapcsolatban meg kell jegyezni, lehet még finomítani, de úgy, hogy az épület karaktere megmaradna. A napház miatt a környezetet is át kellene alakítani. Így például lebontanák a büfés buszmegállót, amely városi telken épült, de magántulajdonban van. Eltűnne a galériához vezető lépcsősor, helyére csigalépcső kerülne.

Olvasóink írták

 • 15. jtozso 2010. február 11. 21:01
  „gerbera!
  Magadat minősítetted a 14.beírásoddal.”
 • 14. gerbera 2010. február 11. 11:34
  „Ahova tervezve van, oda abszolút nem illik!!! Sportcsarnokkal szemben levő nagy területen sokkal jobban el tudnám képzelni. Sőt "Sportpálya" alkalmasabb,ami nem elhanyagolható FÖRMEDVÉNNYEL "jtozso" portályát beépíteni.”
 • 13. jtozso 2010. február 09. 21:12
  „gerbera
  A gondolataidat leírhatod,de a förmedvényeidre engedd meg hogy reagáljak.
  A kapkodó mondataid-tudom,nem tudom?sportpálya nem építési terület!”
 • 12. gerbera 2010. február 09. 19:19
  „9. hozzászólás jtozso 2010.02.08. 21:21
  Figyi , bárki leírhatja gondolatait ,neked itt nincs jogod parancsolgatni.

  Tervezett förmedvény semilyen célra nem alkalmas...szoci-uri passzió.....”
 • 11. pecásolvasó 2010. február 09. 08:40
  „Újra dühöng a Szocreál??? Egyenesen pocsék ami a maketten látszik , és egyáltalán miért van nekünk erre szükségünk , Nagyon sok fontosabb dolog van eben a városban mire jobban kellene a pénz . Néhány ember foglalkoztatására ennyit költeni , ennyi pénzböl sokkal nagyob kaliberü munka hely teremtés lehetöségét látom!! Másik, valóban az a monstrum nem illik oda . Ha minden áron be akarnak zsufolni valamit arra a térre , Hát jobban gondolják át mi az ! A Kossuth utca átépitése során Zöld övezetet akarnak ki alakitani , akkör ezt a kedves kis teret miért akarják ilyen létesitményel el venni el rontani?”
 • 10. hb 2010. február 08. 22:17
  „már csak ez a sz@r hiányzott...”
 • 9. jtozso 2010. február 08. 21:21
  „gerbera!
  Próbálj lenyugodni,ne kapkodj össze-vissza,szedd össze a gondolataidat nyugodtan és utána írd le.
  Amit leírsz ne legyen valótlan,amennyiben nem tudod biztosan,nézz utána,vagy ne foglalkozz a témával.
  A Sportpályát meg ne ajánlgasd más célra,megvan annak a rendeltetése és szükség is van rá,inkább fejleszteni kellene.”
 • 8. gerbera 2010. február 07. 23:30
  „8. hozzászólás valakiiii 2010.02.07. 22:57
  Kimaradt,kiegészítem.
  -mert a repülőteret eladták 880 millió forintért ,vissza vásárolták pontosan nem tudom ,bocs ha nem az ,2 milliárd forintért ,vagy 4 milliárd forintért”
 • 7. medvejanos 2010. február 07. 21:36
  „kifogások kifogások hátán
  A perről pedig röviden megcsináltátok köszönjük kedves politikusok. Az összes aki a 20 év alatt kormányzott ugyanis mind végig ilyen rossz volt a jogi döntések nagy része és a gyorsasága.

  Szerintem a jelenlegi sport telepet se kéne zaklatni. Anno spart akartak oda, de nem adták ha az lett volna felháborodás lett volna most meg ezért föláldoznád?

  Egyáltalán ez, hogy még is hogy lehet itt? Műemlék stb ? vagy meg van kenve a dolog.”
 • 6. gerbera 2010. február 07. 21:16
  „Minél többe kerüljön .többször tervezni ,több pénz lelehet húzni ugyanazért a rajzért ,nem tudom mire valók a város vezetői ,körmére nézni a tervezőnek , ,egyáltalán a városban törödnek valamivel a millios fizetések felszedésén kívűl.”
 • 5. gerbera 2010. február 07. 21:12
  „Na itt a baj , miért nem vizsgálták,kinek lett volna feladata?Település főépítészét nem érdekli a város ,kitalálnak valamit ,csak zsozsó járjon érte ,
  A település főépítésze hozzátette: nem vizsgálták, hogy Szentesen belül van-e más frekventált terület,”
 • 4. gerbera 2010. február 07. 21:06
  „Szocikra jellemző nincs szépérzékük, pártutasítást végre hajtani,”
 • 3. gerbera 2010. február 07. 21:03
  „Csak oda ahova tervezték ,más hely is van mint Somogyi B utca ,nem kifogásokat keresni.Sportcsarnokkal szemben, központban van,ligettel szemben sportpályai rész.”
 • 2. csillagpor 2010. február 06. 13:40
  „"a döntéshozók ezt a sarokfoghíjtelket jelölték ki erre a célra"- és tessék mondani a döntéshozók nem tudják megváltoztatni a döntésüket, melyet a lakosság nevében, érdekében hoztak???? Újra kellene tárgyalni és körülbelül ennyi lenne csak.”
 • 1. Pinochet 2010. február 06. 13:06
  „Hofi régen megmondta: jó szélvédett hely ez a medence, de a büdös is tovább megmarad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs engedélye, mégis működik a csirketelep

Fábiánsebestyén - Csak a bíróságtól kérhetnek jogorvoslatot azok a fábiánsebestyéniek, akik a… Tovább olvasom