Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Négy hónap múlva tizenegyen lesznek a szentesi Benkőék

Szentes - A szentesi Benkő házaspár jelenleg hét gyermeket nevel az egy plusz kettes panellakásban. A legidősebb tizennyolc, a legfiatalabb kétéves. Az anya most ikreket vár, s abban reménykedik, hogy lányok lesznek, mert velük kicsit könnyebb.

A szentesi Benkő házaspár jelenleg hét gyermeket nevel az egy plusz kettes panellakásban. A legidősebb tizennyolc, a legfiatalabb kétéves. Az anya most ikreket vár, s abban reménykedik, hogy lányok lesznek, mert velük kicsit könnyebb. A családot a civil szervezetek és az önkormányzat is segíti. A város tavaly kifizette helyettük az egymilliós adósságukat – ilyenre eddig Szentes történetében nem volt példa.

A legidősebb gyermek, Alexandra tizennyolc évvel ezelőtt született, testvérére négy évet vártak a szülei. Henrietta után érkeztek sorban a lurkók, a ma tizenegy éves Beatrix, a nyolcéves Adrienn, a négyéves Alex, a hároméves Krisztián és a kétéves Rajmund. Az ikrekkel öt hónapos terhes Erzsébet, aki párjával együtt eredetileg is nagy családot tervezett, bár nem egészen ekkorát – mondta mosolyogva. A szentesi Bocskai utcai panellakásban állandóan nagy a zsivaj, napközben a nagyobb gyerekek iskolában vagy óvodában vannak, a kisebbek viszont teljesen lekötik édesanyjukat. Beszélgetésünk alatt is gyakran elhangzott egy-egy kérlelhetetlennek tűnő kívánság a kisebbek részéről, a nagyobbak viszont jól nevelt fiatalokként viselkedtek.

Benkőék az idők folyamán beleszerettek a gyermekekbe, a nagy családba, és ma már el sem tudnák másként képzelni az életüket. Egy hétköznapi este náluk is olyan, mint máshol, vacsora, fürdés, tanulás szerepel a programban. Az egy plusz két szobás önkormányzati lakásban most éppen elférnek. A szülőkkel együtt a nagyszobában alszik a két kisfiú, a nagylányoknak van egy külön szobájuk kihúzható fotelágyakkal, a középső gyermekek kaptak még egy külön kis szobát. Hogy az érkező ikreknek hol sikerül majd helyet szorítani, még nem tudni, de vélhetően akad számukra is egy megfelelő rész a lakásban. Az apa tervezi, hogy felújítja az előszobát és újrafesti a mennyezetet.

Együtt a Benkő család. Alexandra, Henrietta, Beatrix, Rajmund, Krisztián, Erzsébet (az édesanya), Adrienn, Benkő Pál (az édesapa) és Alex. Az ikrek egyelőre Erzsébet szíve alatt. Fotó: Blahó Gabriella

Benkő Pál büszkén beszél a családjáról, számon tartja a lehetőségeiket. Mint mondja, a Hungeritnél minimálbérért dolgozik, e mellé kapnak családi pótlékot, igényelt fűtéstámogatást a kormánytól, a gyerekek ingyen étkezhetnek az oviban és az iskolában. A felesége – aki korábban szintén a baromfifeldolgozónál dolgozott – most gyesen van, huszonötezer forintot kap az államtól, egy hónapban így összejön körülbelül 160 ezer forint. Nyilvánvaló, hogy ebből a pénzből nem él meg egy ekkora család. Az apát arról kérdeztük, hogyan indítja majd útnak gyermekeit, válasza szerint ezt ma még nem tudja. Benkőéknek segít az önkormányzat, segítenek a civil szervezetek, kaptak támogatást a Hungerittől is. Amikor a családnál voltunk, éppen akkor csöngetett be hozzájuk Csengeri Piroska. A Máltai Szeretetszolgálat helyi aktivistája pelenkát hozott, és már az ajtóban üdvrivalgás fogadta.

Erzsébet úgy fogalmazott: nagyon sokan vannak, akiknek köszönettel tartoznak. Nemrégiben például Antal Balázs Tibor szentesi önkormányzati képviselő vásárolt számukra tartós élelmiszert. Mint mondta, helyzetüket nem titkolja senki elől, így adta a sors, az asszony hálás mindenkinek. Jól viselt ennyi terhességet, most pedig csak azt kívánja, az ikrek lányok legyenek, velük egy kicsit könnyebb. Utánuk azonban nem szeretne több gyermeket.

A város kifizette Benkőék egymilliós adósságát

Az önkormányzat tavaly kifizette Benkőék adósságait, közel egymillió forintot, ilyenre eddig a város történetében nem volt példa – tájékoztatott Csányiné Bakró Nagy Vera. Az aljegyző elmondta, Benkőékhez hasonlóan nagyon sok szentesi családnak volna szüksége különböző támogatásokra, de a lehetőségek végesek. Szentesen jelenleg 450 család él szociális bérlakásban, kétszázan várnak hasonló lakhatásra, ötvenen szerepelnek az úgynevezett sürgősségi listán. Tavaly a város 120 százalékkal emelte meg a bérleti díjakat, ennek egyharmadát az érintettek segélyezésére fordítják. Gyenes Ágota, a lakásügyi bizottság elnöke közölte, a szociális bizottsággal közösen módosító javaslatot készítenek a témában. A következő ülésen napirend előtt kívánja elmondani, hogy a tervezet szerint a három- vagy többgyermekes családok számára kedvezményt nyújtana a bérleti díjakból az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 19. ideridas 2008. március 15. 19:13
  „Én is nagycsaládban ( 4-n vagyunk tesók) nőttem fel! Tanult vagyok jó állásom van, az öcsém most megy egyetemre a hugom is oda készül! Szegényen nőttünk fel, de nem kértünk senkitől! De mégis volt aki adott segítséget! Tehát vannak nem egoista és nem önző emberek is! És köszi jól neveltek vagyunk!”
 • 18. oliva 2008. február 21. 16:09
  „dodo
  Te eddig sem adtál egyetlen nagycsaládosnak sem, ezután sem fogsz.
  Gondolom, a kölykednek is nehéz szívvel adsz.
  Mellesleg honnan veszed, hogy a kisebbséghez tartoznak?
  valentin
  Nagyon tévedsz...A ti önző fajtátok tényleg nem szeret dolgozni, csak ügyeskedni és mások elől harácsolni.
  A rendesebb nagycsaládosok gyerekei sokkal megbízhatóbb munkaerők lesznek.
  A fenéket adtok ti másoknak, inkább elvesztek tőlük...
  Jól teszitek, hogyha ti nem szaporodtok.”
 • 17. valentin 2008. február 21. 11:07
  „Igazad van "dodo".
  Követelni azt tudnak, de semmi egyebet. Sok szentesi rászorult van akinek nincs hét gyermeke, annak miért nem segít az önkormányzat???
  Nem hiszem, hogy ilyen mértékű szegénységben normális mentalis segítséget kapnak a gyermekek a fejlődésükhöz. Azt látják otthon, hogy nem kell dolgozni, mert az állam majd segít. Apuka sem régóta dolgozik. Az előző önkormányzati lakásukban amikor laktak akkor még apuka nem dolgozott, ült egész nap az ablakban, várta biztos a jó szerencsét.
  Az újságírónő is lehetne körültekintőbb, amikor valótlan dolgokat állít, az anyuka nem is vár ikreket. Vagy ez is arra ment ki, hogy még több segítséget könyörögjenek ki????”
 • 16. dodo 2008. február 19. 21:13
  „Egyetlen "nagycsaládossal" sem találkoztam, aki akkor kért segítséget, amikor nemzette gyermekeit! Megcsinálom, oszt majd csak lesz valahogy! És lesz is! Emlékezzetek a kisteleki 4-es ikrekre: Családi házat, főállású ápolónőt kaptak,(adtunk nekik) fél év múlva már mikrobuszt követeltek. Sajnos meg is kapták.
  Az előző hozzászólóknak: Az ún. kisebbségek igenis a pénz miatt gyártják a purgyékat! Hét gyerek után, és enny akár 20 éves korára összejön, több mint 200ezer a "járandósága"!”
 • 15. műkedvelő 2008. február 16. 15:13
  „Valentinnak üzenem: a te anyád is fordíthatott volna magára több időt, ahelyett, hogy téged nemzett.”
 • 14. 345 2008. február 16. 14:59
  „Valentin
  A te tartozásodat fizesd ki, te nem sokat nyujtasz a társadalomnak.
  Vén korodban lehet, hogy a Benkő gyerekek egyike fog ápolni téged egy szociális otthonban.
  A saját kölyköd (ha tudtál egyáltalán nemzeni) valószínűleg a hasonmásod, tehát messziről letoj téged, ha megvénülsz.
  Te melyik kisebbséghez tartozol? Ki lehet találni...”
 • 13. Valentin 2008. február 16. 13:01
  „A Lineárisnak üzenem, hogy az összes kissebbséget a te adódból kellene finanszírozni.
  Matildka, hogy értetted a klinikán való szülést, mi történik ott?
  Egyébként, mint hozzászólás ... Nekem ki fizetné ki a tartozásom, ha volna??? Az anyukának üzenem, hogy magára is kellene fordítania egy kis időt, nem csak az utódnemzésre!!!”
 • 12. Zsu 2008. február 14. 22:19
  „Teljes mértékben igazad van Marcsika.”
 • 11. Marcsika 2008. február 14. 20:26
  „Mi köze ide, Bulgáriának a kőgazdagnak és a köszönésnek. Valószinü nem azért nem köszönt, mert megjárta Bulgáriát és kőgazdag volt az apuka, hanem mert nem tanitották meg. Lehet itt 7 gyerek is meg 2 is. Semmi köze a köszönéshez a gyerekek számának.”
 • 10. pityesz 2008. február 13. 23:06
  „emberek savanyu a szölö?

  nem kérnek ők semmit,csak egy jo példát mutattak be...
  én is nagy családban nöttem fel 7en vagyunk tessok,nem fürdünk tejben-vajban,de megtanultunk egymáson segiteni és szüleim sem kértek sose segitséget de mindig megkapták,ami jár
  sokszor volt csak vajas kenyér a vacsi,de nem adnám semmiét azt amit a nagy CSALÁD ad...
  van nem egy gyerekkori haver aki akkor is azt hitte kőgazdag mert apuci elvitte bulgáriába,közben meg köszönni se tudott
  unatkozni sose tudsz és az alapvető szabályokt is megtanulod könnyebben

  NEM MINDENKI a segélyért szül...”
 • 9. Mária 2008. február 13. 21:44
  „Hive vagyok a nagycsaládnak, de ekkorának már nem, főleg ha anyagi gondokkal küzdök, és lehetőségem sincs önerőből a panelból tovább lépni, mert nem szerencsés a gyerekeknek sem, hogy 4-en élnek 1 szobában.”
 • 8. Beth 2008. február 13. 16:15
  „Kedves Tavaszváró és Lineáris!
  Én 3 gyermekes családból származom. Én tudom mi az, hogy lyukas cipő, csak levetett ruhát kaptam, újat soha. Nem voltunk nyaralni, nem tudtak a szülők különórát fizetni nekem. Mégis van egy diplomám. ÉN tudom, mi az hogy nincstelenség. Köszi azért a bizalmat.
  Szoktam a hajléktalanoknak olyan dolgokat adni, ami nálunk már fölösleges (bútor, szőnyeg, ágynemű stb.), és ha tehetem az egy százalékot is jó helyre irányítom.
  Abban igazatok van, hogy tényleg megtanultunk valamit a nagycsaládban.
  Talán azt látom, hogy egy kicsit könnyebb az egygyerekes családoknak elindítani az életben a csemetéjüket. Nem mindegy, hogy hitelből, vagy család segítségével lesz lakásod, vagy csak és kizárólag az önkormányzati bérlakás jelentheti a fedelet biztonságban a fejed fölött .”
 • 7. lineáris 2008. február 13. 13:51
  „Bizonyos előttem szólók (1. 2. 4.) lelkileg szegények.
  Örülni kellene, hogy vannak nagycsaládok is a magyarok között.
  Nem kell őket összekeverni a kisebbségekkel...
  Ismerem a családot, becsületes,tiszta, rendes, igyekvő gyerekek. Az én adómból támogassák csak nyugodtan őket.”
 • 6. tanítónő 2008. február 13. 13:33
  „Sokkal kevesebb gondot okoznak egy rendezett nagycsalád gyermekei a társadalomnak, mint az önző, irígy, egyke-szemléletűek.
  Ezek a gyerekek megtanulnak alkalmazkodni, dolgozni, spórolni. Nem közülük kerülnek ki a nagy harácsolók.
  Gratulálok, és kívánok sok erőt a felnevelésükhöz.”
 • 5. tavaszváró 2008. február 13. 13:24
  „VIVAcsávó, cseles és Beth
  Szerencse, hogy ti nem akartok ennyi gyereket. Jobb is, ha ezzel a szemlélettel nem szaporodtok...
  Valószínű, nem a ti pénzetekből kapnak ők, ti annál önzőbb, egoistább, fukarabb lények vagytok.
  A Máltaisok éppen miattuk működnek, helyes...”
 • 4. Beth 2008. február 13. 12:09
  „Ennyi erővel minden kisebbségi, akinek több van, mint 3 gyereke, az könyöröghetne az államnál, hogy csinálom az állampolgárokat, ti pedig fizessétek ki az adósságomat!!!!! Juhééé, talán. Ha tanult ember lenne, akkor megérteném, hpgy segítik, de minimálbérből meg egyebekből nem csinálnám.
  Én tanultam azért, hogy... ők pedig nem!!! Pont.”
 • 3. matildka 2008. február 13. 10:53
  „Ha a szegedi klinikára megy majd szülni, akkor nem biztos, hogy két gyerekkel többen lesznek!!!”
 • 2. cseles. 2008. február 13. 10:51
  „Véleményem egyezik, gyereket csinálni könnyű, de felnevelni azt már nem semmi. De ácsingózni mindig más segítségéért az nem szép. Van egy érzésem, miért is készült ez a cikk, nem tán azért, hogy hátha valaki nagyobb lakást, tanyát tud felajánlani. Szegény anyuka olyan öreges a férjéhez képest. Szép a nagy család, de ésszel.”
 • 1. VIVAcsávó 2008. február 13. 09:47
  „Fére értés ne essék! Nem a nagycsaládosok ellen vagyok! De!
  Nembánnám ha valaki megmagyarázná, hogy miért az olyan embereknek van sok gyermeke, aki még a keveset se tudja normálisan eltartani. Gyereket csinálni, mint tudjuk, nem egy fáradságos munka. Ráadásul olyan asszonynak aki a ránézéstöl is teherbe esik. Felnevelni viszont már sokkal nehezebb. Nembeszélve arrol, hogy más @-val verik a csalánt.Nekem ne "csináljon" senki gyereket, elég a sajátomat felnevelni.
  Ha Valakit megbántottam volna elnézést kérek.Én így látom a dolgot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügyi reform ellen tüntettek Szentesen

Szentes - A szentesi ifjúsági ház elé szervezett tüntetést kedd este a Fidesz helyi csoportja. Tovább olvasom