Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Négy nemzet katonái gyakorlatoztak együtt Szentesen

Szentes - Árvízi helyzetre készültek négy nemzet katonái tegnap a szentesi tiszai vízi gyakorlótéren. A Tisza zászlóalj ukrán, román, magyar és szerb katonái a gyakorlat végén felsorakoztak a város főterén. A magyar sereg altábornagya szerint az áradással szemben bármikor sikerrel bevethető a zászlóalj.
A Tisza menti országok hadseregeinek műszaki alakulatait tömöríti a 2002-ben alakult a hétszáz fős Tisza Zászlóalj. Az ukrán, román, magyar és szerb katonák körülbelül egyenlő arányban alkotják a zászlóaljat, amely kifejezetten az árvíz elleni védekezésre szerveződött.

– Az idei gyakorlatban Magyarország vezető szerepet vállalt – tájékoztatta lapunkat Tömböl László altábornagy. Az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka azt is elmondta, hogy a zászlóalj a műszakiak eredendő céljaihoz híven fegyverek és hadianyagok nélkül hajtja végre a feladatokat. Az altábornagy úgy véli, hogy a négy nemzet hadserege egyre inkább összekovácsolódik.

A Szőke Lavina 2007 elnevezésű gyakorlat statikus bemutatóján a Damjanich laktanyában az érdeklődők láthatták azokat az eszközöket, amelyekkel a magyar szakemberek az árvízi védekezésben dolgoznak, emellett a helyszínen voltak a szállító és harci helikopterek, valamint a vám-és pénzügyőrség. illetve a határőrség járművei is.

A dinamikus bemutatón a tiszai gáton a MI24-es és a MI8-as helikopterek segítségével nyúlgátat és a bordás megtámasztást építettek, ilyet a tavalyi árvízkor gyakran alkalmaztak a vízügyi szakemberek. Majd a parton rekedt emberek mentését demonstrálták különböző csónakokkal. Ezt követően megérkeztek a kétéltű lánctalpasok, amelyek a szárazföldön és a vízben is képesek a homokzsákok és a járművek szállítására. A gyakorlaton hídkompok is részt vettek, amelyek szintén alkalmasak járművek és személyek mentésére és szállítására a partról megközelíthetetlen helyeken.

A szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka, Nyers József ezredes elmondta: a számítógéppel támogatott gyakorlat a tavalyi tiszai árvíz elleni védekezés tapasztalatainak felhasználásával zajlott. Az eseményen több mint 240 katona vett részt, ebből harmincan a környező országokból érkeztek. A katonák a gyakorlat végén díszszemlére sorakoztak fel Szentes főterén. A Tisza zászlóalj parancsnoka idén Szabó Sándor volt, a következő évben egy román generális, Ioan Sorin vezeti a csapatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a szentesi drámai tagozat

Szentes - Az oktatási tárca tervei szerint a gimnáziumok a jövőben nem fogadhatnak az ország minden… Tovább olvasom