Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Néha kicsi a szentesi uszoda

Szentes - A kánikula napjaiban a hűsölni vágyók nehezen férnek el a szentesi medencékben, a vízfelület felét ugyanis elfoglalják a vízilabdások. Hőségriadóra nincs terv a szentesi uszodában, de az edzők rugalmasak: nagy melegben akár le is mondanak a pályáról. Hivatalosan 2025 embernek van itt hely.
A forró nyári napokban időről időre gondot okoz a szentesi uszodában, hogy a strandolók nem férnek el a vízilabdásoktól. A profi sportolók rendszerint a nyár második felében kezdik meg a felkészülést a bajnoki szezonra, az úszók csak szeptembertől alapoznak. Július derekától azonban éles helyzetek is kialakulhatnak, ha nagy meleg van.

Az uszodalátogatók egyike, Dömsödi József szerint hőségriadóra akár tervet is lehetne készíteni, mely figyelembe veszi a sportolók és a strandolók érdekeit egyaránt. A legutóbbi forró napokban, amikor tartósan harmincöt fok felett volt a hőmérséklet, bizony sokan szóvá tették az uszodában, hogy nincs elég hely. A sportközpont igazgatója, Tomcsányi Ferenc azt mondta: hőségriadóra nincs terv. Régi megegyezés, hogy a pólósok a rendelkezésre álló vízfelület felét használják. Eszerint a 33-as medencét délelőtt és délután, valamint az 50 méteres medence mély részét. A 25-ös medence a látogatóké – ahogyan a „brűg" és a gyermekmedence is –, valamint az 50-es sekély része.
Ezekben lehet úszni, a másik két medence elsősorban a szórakozást szolgálja. Tomcsányi stílusosan azt mondta: ez van, ezzel kell beérni.

A vízilabdások a medencék felét elfoglalják – a strandolóknak a másik fele jut. Fotó: Tésik Attila
A vízilabdások a medencék felét elfoglalják – a strandolóknak a másik fele jut. Fotó: Tésik Attila

A látogatóknak talán kétszer ennyi medence is kevés volna. Szabvány szerint egyszerre elvileg 2025-en férnek el az uszoda medencéiben, ez az arány egy harmincezres városban akár megfelelő is lehet. Abban az esetben biztosan nem megfelelő, ha valaki egy sávban egyedül akar úszni, nagy melegben ez valószínűleg nem megoldható. Más fürdőkben akár négyen, öten is úsznak egy sávban, és figyelembe veszik mások érdekeit. Mivel az ifjabb korosztály főként labdázni, ugrálni szeret a 25-ös medencében, ott zsúfoltság esetén adódhatnak konfliktushelyzetek, amelyeket természetesen meg lehet oldani – mondta az igazgató.

A női pólósok trénere felkészült a témában. Tóth Gyula mesteredző érdeklődésünkre közölte: nagy melegben leszűkítik a pályát, és több felületet hagynak a fürdőzőknek – ahogyan tették augusztus 20-án is. Nagyon nagy melegben arra is hajlandóak, hogy néhány napig ne folytassák a felkészülést, ideális esetben ez valóban nem lehet több néhány napnál. A sportolóknak természetesen edzeniük kell, de figyelembe veszik a szentesiek érdekeit is.

Szirbik a hajnalt javasolja

A város polgármestere szerint elsősorban az uszoda vezetőinek feladata a helyzetet kezelni. Szirbik Imre elképzelhetőnek tartja, hogy kánikula idején, amikor valóban több ezren látogatják az uszodát, a férfi és női pólósok kora hajnalban és késő este eddzenek, a medencék körül fel lehet kapcsolni a lámpákat. A kistérségi tiszti főorvos, Tóth Gábor azt mondta: hivatalának csak javaslatai lehetnek az általuk meghirdetett hőségriadó idejére, a forró napokban érdemes figyelni a megfelelő közérzetre.

Olvasóink írták

 • 18. víz 2008. augusztus 31. 23:23
  „Mi folyna, hát víz!”
 • 17. csokszi 2008. augusztus 31. 10:33
  „ugyan ti mit tudtok arról h mi folyik astrandon fogadjunk egyikőtök sem jár le naponta 2x2 és fél óra edzésre!!!”
 • 16. welur 2008. augusztus 27. 23:02
  „Nem tud lázba hozni a szentesi strand, ezért inkább a mórahalmi mellett maradok.”
 • 15. gerence 2008. augusztus 26. 14:34
  „Hát építeni kell még 1-2-3 medencét! Nincs pénz?? Dehogy nincs! Erre kell, hogy legyen az 5 milliárdos kötvénykibocsátásból!”
 • 14. TIMÓÓÓ2 2008. augusztus 26. 13:34
  „Nah végra valaki aki jól látja a helyzetet,mert hááát.. valjuk be elég érdekes lenne a parton pólózni.XD Ennyit erről megoldást kell találni és a szentesi csodákat +a többi pólóst békén hagyni:)


  Köszönöm kedves DDD az egyetértést !!!+ Raven is a jó oldalon áll.”
 • 13. DDD 2008. augusztus 26. 13:27
  „Kedves TIMÓÓÓ2!!Mélységesen egyetértek veled!!Sztem se a pólósokat kell emiatt hibáztatni,hiszen nem tehetnek rólla,hogy valahol edzeniük kell és hát csak a medencékben edzhetnek....”
 • 12. TIMÓÓÓ2 2008. augusztus 26. 09:50
  „Mint a megszólításban is látszik ez az úszni szerető embereknek szólt, nem a pancsolni vágyóknak.
  Tény,hogy kevés a medence,de "ez van".Nem pólósokat kell hibáztatani ŐK a dolgukat teszik..Az éremnek két oldala van.A vendégeket semmiképpen nem kellett elüldözni,mert mint említettem nem voltak.+amúgysem tettem volna;)

  Hmmm...a bolhából elefántot csinálni...az megy ...a pólósokat hibáztatni az is megy...csak az emberek nem gondolkoznak,ez elsősorba sportuszoda.persze ha csinálnának egy-két medencét a "kedves" vendégeknek, minden megoldódna.és akkor még Szentes büszkeségeit sem kellene szidni a "kedves" vendégeknek”
 • 11. Fáztak szegények 2008. augusztus 26. 00:15
  „Azé kedves TIMÓÓÓÓ2, mert a hétfő a normális embereknek MUNKANAP, meg azé is, mert elég hideg volt ma, de semmiképpen sem strandidő! Meg azé is, mert elüldözted a vendégeket!”
 • 10. TIMÓÓÓ2 2008. augusztus 25. 20:46
  „EMBEREK(kedves úszni szeretők) !!!!

  Most értem haza az uszodából a mai napon lett volna lehetősége mindenkinek úszni,ugyanis teljesen kihalt a strand.
  Miért nem használták ki most az üres medencéket ???
  Csak a pólósaink csinálták a dolgukat(akiknek mellesleg van intelligenciájuk:)Aki nem így gondolja biztos ismeretség nélkül itélkezik.

  Ennyit erről...”
 • 9. mégezis 2008. augusztus 25. 17:30
  „Az is elszomorít, hogy néhány fiatal sportoló kiordítja a gyerekeket a vízből, türhetetlen hangnemmel.A sport mellett némi intelligenciát sem ártana tanítani velük.Esetleg tudatosítani, nem az övék az uszoda.Biztosan nem mindannyian unintelligensek, csak azt még nem tapasztaltam.
  Több medencével minden megoldódhatna!Miért nincs még több medence?? Valaki biztos tudja a választ!”
 • 8. Raven 2008. augusztus 25. 16:32
  „Tiszteletem a hozzá szolóknak.

  De és hagy kezdjem egy DE-vel nézzenek már szét a megyében a Hódmezővásárhelyi a legdrágább, Csongrádi be van zárva nos akkor miről is beszélnek????? A Szentesi vízilabda messze földön híres és volt szerencsém közéjük tartozni. Nem őket kellene szidni talán a város vezetését mivel ez a gond nem az idén nyáron kezdődött hanem év tizedekkel ezelőtt, csak most jött a felszínre, ez a gond már a 80-as években is megvolt akkor is kicsi volt a STRAND már, az árak szerintem emberibbek mint máshol. Na ja szidni mocskolni lehet bármit és bárkit de előbb szét kellene nézni szerintem. Nos Mórahalom nem sok vízi sport van szerintem a többi mag igen alacsony szintű Szeged mindig is pénzesebb város volt, tehát akkor nem szidni hanem segíteni kéne nem???
  Szerintem.”
 • 7. TIMÓÓÓ2 2008. augusztus 25. 14:32
  „A legkönyebb a körmünket aggatni ugye ugye ????
  Ha valaki tényleg elszánt akkor úgyis tud úszni,(bár tényleg kevés a hely).
  De nem a pólósokat kellene hibáztatni.
  ja és még annyit ,hogy Szentes igenis megállja a helyét,mint nemzeti sportváros.Ennyit erről.

  Ja és sok sikert a pólósainknak !!!!!!!!!!!!!:):)”
 • 6. GUBÁS 2008. augusztus 24. 21:53
  „Bocsánatot kérek,de az nem lenne logikus,hogy úszásra is alkalmas medencéket kellene építeni?
  Tudom,ez is pénzbe kerül, de próbáljuk meg.
  Makón, Mórahalmon,Hódmezővásárhelyen ,ahol gyakorlatilag komoly vizisport nem létezik ott csodákat műveltek, nekünk erre 20-év kevés volt. Öltözőkben, csúszdán, brűgben,úszni, úszást oktatni vagy vizilabdázni nem lehet ezt bisztosan tudom ,mert már próbáltam,de nem sikerült.”
 • 5. szentesi 2008. augusztus 23. 23:13
  „Na ezért nem járok én a szentesi fürdőbe! Mórahalom sokkal jobb!”
 • 4. miszi 2008. augusztus 23. 19:51
  „Én úgy érzem, Szentes antisport város, ami strandot illeti, mert:
  - drága a belépő a becsületesen dolgozó és csak fizetésből élőknek
  - nem igazán van olyan időpont, amikor csak úszni lehet és az öltöző valamit a ruhamegörzés megoldott lenne, pl. hajnalban.
  Egyetértek! Irány a Tisza, a Tisza vize egyenlőre nem tesz különbséget ember és ember közt!!”
 • 3. zombor 2008. augusztus 23. 15:52
  „Jónapot! 2x voltam az idén a strandon, úsznom nem sikerült! Soha többet ide!!! Nemzeti sportváros és nincs lehetőség Szentesen az adófizetőnek akármilyen szabadidő eltöltéshez! Szomoru h csak itt nem megoldott ez a probléma, mert a megye többi városában természetes ami itt nem !!! Gyertek a Tiszára a természet lágy ölére!”
 • 2. Eü.dolgozó 2008. augusztus 23. 10:58
  „T. Tomcsányi úr!

  Ha "ez van" akkor miért kell ennyit fizetni a belépőért? Miért nem a pólóstársadalom fizeti az uszodabelépőmet? Mert normálisan strandolni nem lehet, csak alkalmanként, amikor a vizilabda nem uralja a medencét.
  Szerencsére van bérletem, így nem vagyok teljesen időhöz kötve. De számtalanszor bosszankodtam már azon, hogy nincs hely: nemhogy úszni, de pancsolni sem, mert vagy úszásoktatás, vagy pólózás folyik az egész medencében.
  Hozzátenném: nem a pólózás ellen vagyok! Hanem a helyhiány ellen!”
 • 1. flagg 2008. augusztus 23. 06:59
  „Az,hogy a pályák felét szabadon hagyják az egyszerűen nem igaz!!! Számtalanszor fordult elő,hogy lementem úszni,de nem sikerült.Olyan is előfordult, hogy szinte kizavartak a medencéből,hogy edzés van..
  Nem a sport ellen vagyok,persze edzenek csak,de kell megoldás,mert ez igy nem jóóó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futás a 24. emeletre, 3 perc alatt?

Szentes - Tűzoltóknak rendeztek lépcsőfutó versenyt a fővárosban, ahol teljes felszerelésben kellett… Tovább olvasom