Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem adták még el az idei búzát - alacsonyak az árak

A pénzügyi válság miatt csökkent a kereslet, a hazai piaci viszonyok pedig nem kedveznek a termesztőknek.
Tízezer tonna búzát, az egész idei termését kénytelen raktározni a szentesi Árpád Agrár Zrt. A társaságnál úgy vélik, a búza a jelenlegi körülmények között eladhatatlan. Kovács György növénytermesztési igazgató azt mondta, csak az egyik fő gond az alacsony ár, a tonnánkénti 28-30 ezer forint az elmúlt évi árnak mindössze a fele. Gazdasági szakértők szerint a válság miatt csökkent a gabona iránti kereslet, ezzel szemben a növénytermesztési igazgató úgy fogalmazott: egész egyszerűen nincs is kereslet. Ennek nem lehet egyetlen kiváltó oka az, hogy idén valamivel több termett Magyarországon. Az Árpádnál abban bíznak, hogy rövid időn belül felértékelődik a gabona, különben nehéz lesz a következő esztendő.

Makón 4500 tonna búzát raktároznak egyelőre a Kossuth szövetkezetnél. A társaság elnöke, Forray Sándorné azt mondta, néhány hónap múlva akár az önköltségi ár alatt is kénytelenek lesznek eladni a gabonát, hiszen a dolgozóiknak fizetést kell adni.

A fábiánsebestyéni Kinizsi is raktárra teszi készleteit. Fotó: Tésik Attila
A fábiánsebestyéni Kinizsi is raktárra teszi készleteit. Fotó: Tésik Attila

Gémes László, a Fiatal Gazdák Országos Szövetségének alelnöke, Szegvár polgármestere szerint elsősorban nem a piac, hanem a kereskedői lobbi határozza meg az árat, a valódi gond az, hogy ezt a kormány beavatkozás nélkül tűri. A hazai kereskedők alacsony áron vásárolják fel és jelentős haszonnal adják tovább a gabonát külföldi partnereiknek. A kis gazdálkodók ezt a néhány hónapot valószínűleg nem tudják átvészelni, ellentétben a nagyobb társaságokkal, amelyeknek vannak tartalékaik, ezért egyelőre nem adnak el. A Nagymágocson gazdálkodó Horváth Gyula úgy véli, kritikus a helyzet. Szavai szerint a régi jó paraszti logikával nem lehet egyebet tenni, mint várni. Kétezer hektáron termesztett gabonát Horváth, aki eddig nem tudta eladni a búzát: nem talált érdemes vevőt.

Kivételes helyzetben van viszont a többi társasághoz képest a vásárhelyi Hód Mezőgazda Zrt., 5500 tonna étkezési búzát takarítottak be még a nagy esők előtt, és azt azonnal jó áron sikerült is értékesíteni. A takarmányüzletág igazgatója, Tóth Attila azt mondta, a kukoricaválságban sem érintettek, hiszen nagyon kis mennyiségben vetettek.

Hétmillió tonna felesleg

Az idei esztendő időjárása kedvező volt a gabonatermesztés szempontjából – véli Farkas Sándor, a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. elnöke. 16 millió tonna termett a hazai földeken, ebből 8 millió tonnára nincs szükség. Intervenciós támogatást mindössze 700 ezer tonna gabonára lehet kérni, így a fennmaradó 7,3 millió tonna egészen egyszerűen felesleges. A pénzügyi válság miatt ebben a termékben a befektetők nem látnak fantáziát, valószínű, hogy a következő aratáskor még mindig raktáron lesznek az idei készletek – akkor majd fillérekért lehet megvenni. A Kinizsinél a búza kilencven százaléka és az összes kukorica raktáron maradt.

Olvasóink írták

 • 5. kékcitrom 2008. november 20. 05:36
  „egyszeru polgar !
  Ahogy mondod!Kapzsik az emberek!
  Az a pár jószág,ami még van ebben az országban, nem sok takarmányt pusztít,de nemsokára még ennyi sem lesz.A közvetlen környezetemben is sokan felszámolták már az állatállamányukat,nem tartanak,mert a spekuláció miatt egekbe szökő gabonaárakkal nam lehet nyereségesen hízlalni,ha pedig megérné megvenni a takarmányt,akkor visszatartják.Ez így megy nagyon régen,csak az utóbbi időben hihetetlenül eldurvult.Nem véletlen foglalkozik a legtöbb "paraszt" növénytermesztéssel és az állattartók sorra mennek csődbe.
  Nemsokára csak a lengyel és kínai hús marad az országnak,nem lesz más választási lehetőség,de csak így tovább!”
 • 4. egyszeru polgar 2008. november 03. 14:58
  „Ha nem lennenek kapzsik az emberek, lehetne olcsobbert adni a termest. Kevesebb bevetel is jobb, mint a rafizetes. Es igy igaz, ha tamogatast kap a termelo, igen is kotelessege az arut a piacon a piaci arnak megfeleloen ertekesiteni.Vagy ki akarjak onteni a semmibe? Ezert doglodik a gazdasag. Mindenki kabzsi es onzo!”
 • 3. Bőregér 2008. november 03. 06:39
  „Arról nemszólnak a gazdák,támogatás szintjén mennyi pénzt kapnak ingyen az államtól !!! A fábiáni út mellett van egy gazda 30 000 000
  Ft támogatást kapot,az vólt a legmagyobb gondja,hogy mire költse!!!!”
 • 2. konszenzus 2008. november 03. 05:32
  „"Marad a nyugdíj, az biztos. Hozza a postás."
  Sajnos,már ez sem biztos!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. nagypappa 2008. november 03. 04:29
  „Mert az összes állattartót, takarmánykeverőt tönkretették a tavalyi magas gabona árakkal.
  Volt aki azt mondta, presztiskérdést csinál belőle, hogy 6.500 Ft alatt nem ad el gabonát.
  Most ő volt az első aki siránkozott. A búzát még 4.500-5.000 Ft-ért el tudtam adni, a kukoricát talpon hagyom, lehet, nem érdemes betakarítani. Az őzek, fácánok nagyon szeretik.
  Valamikor volt sok állatom, különösen disznóm. Most megint érdemes elgondolkodni rajta, hogy bőrben adja el az ember a gabonát. (feleteti az állatokkal és azt értékesíti. Sajnos az a tapasztalat, hogy az állatfelvásárlók is olyan tisztességtelenek amit valamikor elképzelni sem lehetett. Nem, vagy sokára fizetnek.
  Marad a nyugdíj, az biztos. Hozza a postás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EB Felügyelethez fordultak a torz arcú kislány szülei

Szentes - Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordultak panasszal annak a másfél éves szentesi… Tovább olvasom