Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Nem ígért támogatást a Négy Mancsnak Szili Katalin

Szentes - Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint Szili Katalin nem ígért támogatást az alapítványnak, csupán megtekintette a kormánynak címzett petíciót, és a tárgyalásokhoz kívánt sikert a Négy Mancsnak. Több, mint egy éve.
A Négy Mancs Alapítvány honlapján még tegnap is olvasható volt, hogy a liba- és kacsatömés betiltását célzó kampányuk részeként petíciót nyújtottak át Szili Katalinnak, a Parlament elnökének és Meruk Józsefnek, az agrártárca képviselőjének. Az állatvédők szerint az illetékesek támogatásukról biztosították őket, amelyet idéztünk lapunk július 28-ai számában. Mindezt cáfolta tegnap Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke, hozzátéve: Szili Katalinnak tavaly nyáron csak bemutatta a civilszervezet a kormánynak címzett petíciót, és a Ház elnöke a tárgyalásokhoz kívánt sikert a Négy Mancsnak.

Elsőként lapunk adott hírt július 28-ai számában arról, hogy az 1500 főt foglalkoztató szentesi Hungerit Zrt.-nél szeptembertől 200 dolgozót kell elbocsátani egyebek mellett azért, mert a Négy Mancs Alapítvány bojkottot indított a cég ellen, hogy hagyjon fel a kényszertömött libákból és kacsákból előállított termékek gyártásával. A bécsi székhelyű állatvédő szervezet honlapján közölt és a Szentesről származó információk alapján azt is megírtuk: az alapítvány akciójával azt szeretné elérni, hogy hazánkban is tiltsák be az úgynevezett zsírmáj előállítását. Az állatvédők honlapja szerint a kampányuk részeként több mint 15 ezer szimpatizáns aláírását tartalmazó petíciót nyújtottak át Szili Katalinnak, a Parlament elnökének, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékesének.

Egykor itt vágták a hízott kacsákat és libákat. Illusztráció: MTI
Egykor itt vágták a hízott kacsákat és libákat.
Illusztráció: MTI

A Négy Mancs internetes portálján még tegnap is ott volt ez a mondat: „Az illetékesek nyitottan fogadták az információkat és biztosították munkatársunkat támogatásukról." Lapunkban úgy fogalmaztunk, hogy az állatvédők szerint a petíciót átvevők támogatásukról biztosították őket.
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke lapunkhoz eljuttatott közleményében azt tudatta, hogy a Négy Mancs Alapítvány a petícióját – melyben a kacsa- és libatöméssel előállított zsírmájtermelés beszüntetésére irányuló jogi folyamat azonnali elindítását követelték – a kormányhoz címezte, nem az Országgyűlés elnökéhez, Szili Katalinhoz.

Altorjai Anita hozzátette: a Négy Mancs nem a közelmúltban, hanem egy évvel ezelőtt, 2007. június 21-én – az illetékes tárcával való tárgyalások megkezdésére hivatkozva – tájékoztatta Szili Katalint. Lapunk tegnap megkérdezte a sajtófőnököt, hogy a Ház elnöke jelen volt-e az akkori találkozón, azt mondta: „igen, a petíció bemutatása megtörtént." A tiltakozó ívet a kormány részéről Meruk József, az FVM illetékese vette át.

Az állatvédők holnapja. Gergely Zsófia azzal védekezett, még nem dolgozott a négy mancsnál, amikor a petíciót kirakták a weboldalra. Fotó: Frank Yvette
Az állatvédők holnapja. Gergely Zsófia azzal védekezett, még nem dolgozott a négy mancsnál, amikor a petíciót kirakták a weboldalra. Fotó: Frank Yvette

A sajtófőnök hangsúlyozta: Szili Katalin nem a petícióval kapcsolatban biztosította támogatásáról az állatvédőket, hanem az ügyben kezdeményezett tárgyalásokhoz kívánt sok sikert.

Miért írják a honlapon?

Tegnap telefonon sikerült beszélnünk a Négy Mancs Alapítvány magyarországi programvezetőjével. Gergely Zsófiát arról kérdeztük, miért írják azt a honlapjukon, hogy Szili Katalin támogatásáról biztosította az állatvédőket, miközben ez nem igaz. A programvezető hangsúlyozta: a petíció átadásával kapcsolatos hír honlapra kerülésekor még nem dolgozott a Négy Mancsnál. Azt azonban közölte, amikor tavaly nyáron átadták a petíciót az illetékeseknek, úgy tudja, azok támogatták, hogy kezdődjön meg az egyeztetés a felek között. Most jutottak el erre a pontra.

Szakszervezeti levél

Altorjai Anita tájékoztatása szerint a témában érintett szakszervezetek levelet juttattak el Szirbik Imre szentesi országgyűlési képviselővel a parlament elnökének. Ebben azt kérik Szili Katalintól: minden tekintélyét vesse latba a libamáj hungarikummá minősítése érdekében, valamint az iparág megmaradásáért, mert véleményük szerint a magyar gazdaság hagyományos ágazatát nem szabad civilszervezetek játékszerévé tenni. Kérdésünkre, mit válaszolt erre az elnök asszony, azt felelte a sajtófőnök, hogy még csak néhány napja kapta meg a levelet. A válaszról tájékoztatják majd lapunkat is.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Nagy Károly 2008. szeptember 15. 18:03
  „A konkurens nyugati cégeket miért nem támadják az állatvédők ???
  Azért mert nem is igazi állatvédésről van szó hanem konkurencia megfizetett manipulációjáról !!!
  Ez hasonló ahhoz amikor áll környeztvédők tiltakoznak a szélturbinák ellen madarak védelmére hivatkozva holott valójában gázlobbysták..(azzal akarnak áramot termeltetni..)
  Úgyan ez van libamájjal is, ettől nem lesz kevesebb a fogyasztás csak mások lesznek a termelők (a Franciák) mint ahogy cukornál is csinálták!!
  Akkor zárják be itthon ha bezárják mindenhol máshol is Európai unioban !!!”
 • 44. Vargánénak 2008. szeptember 07. 19:37
  „Van megoldás! Létre kell hozni az embereket a Gyurcsány-kormánytól védő szervezetet.”
 • 43. Vargáné Németh Mária 2008. szeptember 06. 22:20
  „Lassan eljutunk oda, hogy az állatokat jobban védik mint az embereket.Kapjatok már a fejetekhez!!!Azokat a családokat ki fogja megvédeni???Szégyen, ami történik. Üzenem a négy mancsnak,hogy inkább szedjék össze a kóbor kutyákat az hasznosabb lenne mint amit most csinálnak.”
 • 42. fiser imre 2008. szeptember 05. 14:23
  „Tudjátok ez a tömés is olyan mint a foliázás 100 liba eltartott simán egy családot 20 éve az akinek 2db 50m foliája volt vigan megélt .A jelenlegi gazdasági viszonyok között már 10 is kevés és nem foliás tehet róla.Ez a tömés is ilyen ,komfotosabb körülményeket probálunk biztositani a joszágnak,ez egy haszon álat természetben szabadon elpusztulna.Lehetne tömés nélkül is meghizlalni de nagyon drága lene senki nem venné meg. Amikor madárinfulenza volt ,kiraktuk az álatokat a tömőből hát lás csodát a májuk 5 nap mulva eredeti méretű lett . Amikor levágták őket értékelhetetlen lett a májuk.Ez is azt bizonyitja ,hogy az elzsirosodás nem egy koros folyamat, és nem egy betegség .Azok akik álatvédelem cimén kampányolnak nagyon buták minden téren .Senkitől nem kértek tanácsot semilyen szakemberrel nem beszéltek különben nem hintenék a hülyeséget.”
 • 41. Nem Tom 2008. szeptember 05. 09:08
  „40.
  Én magáról a libatömésről írtam!
  Tisztában vagyok, hogy a gépitömést az iparág "fejlődése" hozta magával.”
 • 40. De Tod 2008. szeptember 04. 21:24
  „Ha hallgattad volna ma a rádiót, akkor tudnád, hogy a gépi libatömés nem "évszázadok" produktuma, nem hagyomány. Kézzel tömték a libát, kacsát!”
 • 39. Nem Tom 2008. szeptember 04. 20:26
  „29. Hozzászóláshoz:
  Nem kellett volna ez az egész EU!
  Akiben Igaz Magyar vér folyik, az ismeri a történelmünket mezőgazdaságostól, mindenestől. Ezt nem most találták ki!
  A libákat mindig is azért tartották, hogy tömjék őket. Semmi nem változott.
  Illetve csak annyi, hogy lett 200 munkanélküli, akinek nem sok esélye van arra, hogy találjon magának városunkban munkát.
  Ő velük ki törődik!? Talán a négy mancs? Ők fognak a családoknak enni adni, számlákat, részleteket fizetni?
  A következő mi lesz? Jön egy másik alapítvány, aki meg a Magyar Búzát fogja védeni? Gondolván arra, hogy szegénynek milyen kegyetlen a feldolgozása, mikorra asztalunkra kerül kenyér formájában. Tudom, ez kicsit abszúrd, de ez az egész az már.
  Felbukkannak különböző állati betegségek, aztán eltűnnek.
  Hogy is van ez? Évszázadokon keresztül mezőgazdasági ország voltunk, most meg egyszerre minden rossz, amit csinálunk?”
 • 38. Tudatlan 2008. szeptember 03. 19:37
  „"A párizsi törvényhozás szerint "védendő és megőrzendő" a francia hagyomány - a magyar libatömést Brüsszel erőteljesen kifogásolta.
  A hétfő esti szavazás eredményeként a honatyák ilyen értelmű kiegészítést csatoltak a mezőgazdaságról szóló törvényhez. A főként Franciaország délnyugati vidékén elterjedt liba- és kacsatömés révén fellépő megnagyobbodott máj "védendő és megőrzendő" hagyomány - hangzik az összes frakció által támogatott törvénykiegészítés.
  Egyhangú szavazással a francia nemzeti és gasztronómiai örökség részévé nyilvánította a párizsi törvényhozás a libatömést és az így "előállított" libamájat.
  Igen elégedetten fogadta a parlament döntését a libatömők szövetségének elnöke. Philippe Baron szerint a libák és kacsák tömése ugyanolyan nemzeti hagyomány, mint a Dél-Franciaország városaiban rendezett (a spanyolországiakhoz hasonlóan véres) bikaviadalok.

  "Ez a döntés alátámasztja Párizs álláspontját az Európai Unióban, és megvéd bennünket minden olyan kísérlettel szemben, amelynek célja a liba- és kacsatömés betiltása" - hangoztatta Baron."

  Minden elismerésem a francia politikusoké!
  Szanyi elvtárs érvelése sajnos nem hatotta meg az állatvédőket!”
 • 37. Patyi 2008. szeptember 03. 18:38
  „33-asnak!Gratulálok!Nagyon igazad van !Egyetértek veled.és osztozok minden véleményedben!”
 • 36. Röhej 2008. szeptember 03. 18:20
  „"Szanyi Tibor azonban hatásos érvelésével levette a lábukról a brüsszeli bürokratákat"
  Amit a franciák törvénybe foglaltak, azt az MSZP-és Szanyi egy mondattal "lerendezte".”
 • 35. sanyóca 2008. szeptember 03. 18:13
  „ami ebben az országba van ez szégyen.jön 1 szervezet és munkanélkülivé tesz nagyon sok családot.Természetesen joggal kérdezve hogy milyen jogon teszi ezt a négy mancs és ki adott ekkora hatalmat nekik?az biztos hogy ha a politikusok haggyák hogy eggy szervezet ezt tegye az is szégyen.De ha a libatömést megszüntetik annak több ágazatra is hatással lessz.a politikusoknak nem szabadna megengedni hisz a népet kéne hogy támogassa nem pedig eggy ismeretlen szervezetet.Szégyellem hogy magyar vagyok mert ebben az országba nincs összetartás és a népet semmibe veszik.Csak azon vannak hogy a zsebüket megtömjék ez szomorú.”
 • 34. libatömés 2008. szeptember 03. 17:49
  „Forduljanak a libatömők Szanyi Tiborhoz!

  "Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a magyar-EU csatlakozási tárgyalások során Brüsszel erőteljesen kifogásolta a magyarországi libatömés gyakorlatát, állatkínzásnak minősítve azt. (Ezt az álláspontot vallják brit állatvédők is, akik évek óta kampányt folytatnak a tömés EU-szintű betiltásáért.)

  A budapesti agrártárca akkori államtitkára, Szanyi Tibor azonban hatásos érvelésével levette a lábukról a brüsszeli bürokratákat. Szanyi képes volt meggyőzni utóbbiakat arról, hogy a magyar liba olyannyira hozzászokott már a töméshez, hogy anélkül valósággal szenved, nem eszik rendesen, és végül elpusztul... Ezt elfogadva Brüsszel belement abba, hogy a magyar libatenyésztők az EU-belépés után is tömhessék szárnyasaikat."”
 • 33. gágá 2008. szeptember 03. 17:10
  „Átolvasva a hozzászólásokat nagyon szép magyar kép rajzolódik ki. Van egy magyar tulajdonú, Európában jegyzett erős cég, amit egy állatvédőszervezetet felhasználva a német és osztrák konkurrensek ki akarnak szorítani a piacról eléggé mocskos módon. Erre a magyar mit csinál: ahelyett hogy összefogva mindent elkövetve ez ellen tenne, elkezdi egymást mocskolni mert hatalmat akar bármi áron és mindent kiforgatva próbál belerúgni a másikba. lassan az az érzésem, ezt a négy mancs ügyet nem is a külföldi, hanem a magyar konkurrensek csinálják. Furcsa magyar az, aki árpadsávos vagy nemzet zászlóval rohangálva teszitönkre a hazáját csak azért, mert pillanatnyi poltikai előnyt sejt belőle! Ha segíteni nem tudsz vagy nem akarsz, legalább ne tegyél mocskolódással keresztbe azoknak, akik akarnak tenni az emberekért s az országért”
 • 32. Davide 2008. szeptember 03. 15:46
  „Megnéztem a magyar vonatkozású rendeleteket.

  A 32/1999. (III. 31.) FVM rendeletet (,,A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályai" ) módosították a 20/2002. (III. 14.) FVM rendelettel, aztán módosították még a 72/2004. (IV. 29.) FVM rendelettel és azt írják benne, hogy az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:

  Felsorolás....

  ,,d) a Tanács 98/58/EK irányelve az állatok védelméről a mezőgazdasági haszonállattartás során,"

  A ,,88/306 EK irányelv (direktíva) a gazdasági célból tartott állatok védelméről" nem szerepel a magyar FVM rendeletben.
  Ezt nagyon elqrták!”
 • 31. Pati 2008. szeptember 03. 15:26
  „Ez is afféle ,hogy Bécsben lehet akár cukrászdát nyitni....
  Körmére nézni ennek ,,mancsnak ,, nevezett szutyok pártnak ,hogy is áll az adó bevallással, miből telik helikopteren furikázni,kik is a szpozorálói,kiknek az érdekeiket szolgálják,??,elszámoltatni, biztos akad jó vehemes jobboldali ügyvéd aki felvállalja, ......kiknek a védő szárnyai alatt rombolják az országot??,,,,mert eddig csak a rosszat lehetett hallani róluk,,,,,,összefogni,,,,,,,”
 • 30. PATI 2008. szeptember 03. 15:14
  „Mezőgazdasággal-állattenyésztéssel foglalkozó munkásoknak,talán össze kellene fogni ,,LÚD DISZNÓT GYŐZ,,Ha csak síránkoznak annak nem lesz jó vége,
  Az tudott ,hogy a kormány a nép ellen dolgozik ,mire vártok még??
  Mindenféle kis szutyok szervezet eltud jutni az EU-hoz ,és tönkre tudja tenni az országot,nem tudnak összefogni több mint egy millió állattenyésztésből,,mezőgazdaságból megélő emberek?? Hihetetlen gyáva nép........
  AZ ilyen esetekben mint a libásoké,kötelezni az állatvédő egyesületet ,hogy uj munka-helyeket biztosítson az elküldött munkásoknak, nem számít ,hogy nyomorba,éhségbe sodorja több száz családot,...
  Ma már több becsülete van egy állatnak mint egy embernek ,kutyába se veszik..........összefogni és kimenni az utcára, mégis türhetetlen állapot........követelni uj munkahelyeket!!!!!!!!!!!”
 • 29. Tudatlan 2008. szeptember 03. 14:33
  „Hányszor álltak ki Magyar úr, vagy a helyi kormánypárti politikusok a libatenyésztők elé? Nem kellett volna felhívniuk a libatenyésztők figyelmét az EU-s irányelvekre?
  Vagy netán figyelmeztetni őket, hogy : "Ámberek! Ne ferceljenek sok pénzt a libatömésbe, mert lehet hogy megszűntetik és nem vesszük át a libákat!"
  Ennyit joggal elvárható lenne vezetőinktől! Jól gondolom?”
 • 28. volt libás 2008. szeptember 03. 14:11
  „cumi az egész bajnai gordon felszámolta a Hajdú Bét-et sok ember tönkrement. Következő lépés
  bajnai gordon tanítványa most számolja fel az orosházi baromfi-feldolgozót.
  Sok ember tönkre megy
  Következő lépés
  Szentesi baromfi-feldolgozó felszámolása
  e-hez csak mumus a mancs alapítvány
  Sok ember fog tönkre menni
  A nagytőke a globalizációt szereti Tedd tönkre a nálad kisebbeket és lépj a helyére. Lásd cukoripar, húsipar egy része ha nem ég le akkor csődbe megy Lásd Kaposvár Nagykanizsa Lásd gázszolgáltató Lásd Áramszolgáltatók Melyik magyar tulajdon”
 • 27. szkíta 2008. szeptember 03. 14:05
  „Úgy tudom ez az alapítvány nálunk még nem tett semmi hasznosat,pl. nincs egyetlen kutyamenhelye stb. Ezek az alapítványok politikai megrendelésre dolgoznak,semmi közük az állatvédelemhez,amelyik cég támogatja őket,azokhoz nem nyúlnak,bármit megcsinálhatnak .A francia "barátaink" továbbra is tömhetnek, az nem számít állatkínzásnak,ezt megint egyedül a magyarokkal tudják eljátszani.Majd a csődközeli Hungeritet jövőre felvásárolja egy külföldi jótevő pici pénzért,és újraindítja a libamájgyártást,mert neki már megengedett lesz.”
 • 26. lacibá02 2008. szeptember 03. 13:36
  „Ez az EU felér nekünk egy kis Trianonnal.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankok nyílnak a szentesi főutcán

Szenetes - Két újabb pénzintézet nyit fiókot a szentesi belvárosban a meglévő négy közelében, egy… Tovább olvasom