Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Nem jön Szentesre 300 kínai

Szentes - Háromszáz kínai jön Szentesre, egy kötszergyárban fognak dolgozni, és Csíky László lesz az üzemorvosuk: ez a pletyka terjedt hetekig a városban. Most viszont kiderült, a város tényleg vár kínaiakat, de nem munkát kereső családokat, hanem befektetőket.
Háromszáz kínai jön Szentesre, egy kötszergyárban fognak dolgozni, és Csíky László lesz az üzemorvosuk: ez a pletyka terjedt hetekig a városban. A képviselő-testületi ülésen még százötven kínairól kérdezte a polgármestert az ellenzék. Most viszont kiderült, a város tényleg vár kínaiakat, de nem munkát kereső családokat, hanem befektetőket. Egy távközlésben érdekelt üzemről van szó, amely szentesieknek adna munkát.

A június végi testületi ülésen vetette fel a témát Kálmán János , a Fidesz képviselője. Lapunknak is elmondta, hogy konkrét információja ugyan nincsen a százötven kínai család betelepítéséről, csak hallomásból tud róla, ezért is volt kíváncsi Szirbik Imre polgármester válaszára. Mint mondta, év elején röppent fel a hír egymillió kínai munkavállaló betelepítéséről az országba, azóta pedig sok minden történt. Szerinte a tárgyalásokról a belső információkat úgysem hozzák nyilvánosságra, valószínűbb, hogy a lakosságot felkészítik a várható folyamatokra. Ám a polgármester egyértelműen leszögezte, semmilyen formában nincs napirenden, hogy Szentes térségébe kínai munkavállalókat telepítenének.
Csíky doktor, mint üzemorvos?

Csíky László háziorvosként dolgozik Szentesen a Nagyörvény utcai rendelőben. Sokan őt elsősorban karikatúraszobrairól ismerik, számos alkotását láthatták világszerte. A karikatúra-szobrász többször szerepelt Kínában kiállításon. Talán ezért terjedt el a pletyka Szentesen arról, hogy a kínaiak gyárában ő lesz az üzemorvos. A doktor lapunknak elmondta, alig egy hónapja járt a lakásán egy kínai delegáció, de tagjai elsősorban az alkotásaira voltak kíváncsiak. Hogy üzemorvos lenne egy új gyárban, szerinte ez puszta fantazmagória.
Július elején aztán az országgyűlési képviselő parlamenti delegáció tagjaként utazott Kínába. A látogatás egyik célja volt a magyar gazdaság bemutatása kínai befektetők számára. Ezután járt Szentesen a kínai könnyűipari miniszter, Chen Shineng, magas rangú delegáció kíséretében, különböző terméktanácsok vezetőivel, hogy megismerkedjen a lehetséges tőkebefektetések színhelyeivel. A múlt hét végén megrendezett lecsófesztiválnak is volt hivatalos kínai vendége – a nagykövetség részéről.

Szirbik Imre polgármester lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, a kínai gazdaság tőkét fektet be a világban, a nagyarányú kiáramlásból Magyarország is részesedni akar. Szentes is szeretné elérni, hogy kínai üzem települjön a városba, hiszen ez munkahelyet jelent a helybelieknek. Ideális esetben elképzelhető, hogy három- vagy ötszáz szentesinek tud munkát biztosítani egy ilyen vállalkozás az ipari parkban.

A kínai Huwei cég képviselői a szentesi MetalCom-R Kft.-vel, és az üzlet, ha megköttetik, a mobiltelefon-szolgáltatáshoz kötődik – tájékoztatta lapunkat a kft. ügyvezető igazgatója. Bozó Zoltán lapunknak elmondta, a távol-keleti partnernek 64 ezer alkalmazottja van, közülük sokan kutatással és fejlesztéssel foglalkoznak. Tárgyalnak egy közös üzem létrehozásáról is az ipari parkban, mely professzionális távközlés-technikai termékek gyártásával foglalkozna. Bozó Zoltán hangsúlyozta, hogy a folyamat az elején tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmillió mínusz a szentesi kórházban

Szentes - A szentesi kórház vezetői és az érdekvédelmi szervezetek képviselői még nem állapodtak meg… Tovább olvasom