Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem volt vita: Szentes kéri a légi bázist

A légimentő-bázis Szentesen legyen, a megye igényt tart a Tisza Volán Zrt. részvényeire – többek között erről döntött a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén tegnap. Szirbik Imre ragaszkodott a szentesi középiskolák önállóságához, de a többség leszavazta a polgármestert.
A légimentő-bázis Szentesre telepítését kéri a miniszterelnöktől Csongrád megye – vita nélkül döntöttek így a képviselők a tegnapi rendkívüli megyei közgyűlésen. A megyei önkormányzat négy, az ellátásban érintett megyével (Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest) közösen kíván fellépni a szentesi helyszín érdekében.

Igényt tart a Tisza Volán Zrt. részvényeire – kivéve a munkavállalói részvényhányadot – a megye. A térítés nélküli vagyonátadásra törvényi lehetőség van. A települések, beleértve a megyei jogú városokat, lélekszám arányában részesülnének a vállalatban. A tulajdonba adásról az ÁPV Rt. igazgatóságának javaslatára a kormány dönt.

Malőr

Elírás történt, ezért nem szerepelt az újonnan létrejövő Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola feladatainak felsorolásában az irodalmi-drámai képzés. Természetesen nem szüntetik meg a tagozatot.

 
A legnagyobb vitát a közoktatási intézmények összevonása váltotta ki. Szirbik Imre polgármester ragaszkodott a szentesi középiskolák önállóságához. Közölte: a városi önkormányzat megváltja az intézmények függetlenségét 8 millió forinttal. Számításaik szerint ennyibe kerül a megyének a négy iskola. Magyar Anna, a közgyűlés elnöke közölte: az összeg ennek sokszorosa. Nógrádi Zoltán azt kérdezte a polgármestertől: miért nem veszi vissza a város az iskolákat? Mórahalom polgármestere meg is válaszolta saját kérdését: mert nem tudná fenntartani. Szirbik így reagált: visszavennék, de csak „csomagban", azaz az illetékbevételeikkel együtt.

A közgyűlés végül megszavazta az eredeti előterjesztést, vagyis a középiskolai integráció eredményeként Csongrádon egy, Szentesen kettő, Makón két intézmény lesz (azzal, hogy a makói József Attila Gimnáziumot az összevonás nem érinti). A gyógypedagógiai intézmények összevonása után egy-egy intézmény működik Hódmezővásárhelyen, Makón és Ásotthalmon.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a megyei intézmények az eddigi 72 helyett ezentúl összesen 61 gépkocsit használnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbikék harcolnak a szentesi középiskolákért

Nem ért egyet a középiskolák összevonásával a szentesi önkormányzat, mert szerinte a gazdasági… Tovább olvasom