Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nincs pardon a lakbérhátralékosoknak

Szentes - Jogosulatlanul használták már évek óta, ezért múlt hét kedden kilakoltattak egy Petőfi utcai önkormányzati bérlakásból egy volt tűzoltót és családját. Hasonló kényszerintézkedésekre várhatóan még szükség lesz: a 21 millió forintot is meghaladja a lakbérhátralék, amit az önkormányzati lakások bérlői felhalmoztak.
Hat éve húzódó peres ügy zárult le kedden: a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogosulatlanul használ egy önkormányzat tulajdonában álló, tűzoltósági szolgálati lakást egy volt tűzoltó. Kilakoltatást rendeltek el, de a kényszerintézkedésre végül nem volt szükség, mert a hattagú család barátok segítségével hozzálátott a kiköltözéshez, és szerdán átadták a kiürített Petőfi utcai kétszintes lakást. Lakbér- és közüzemi tartozást sem hagytak maguk után.

Megkérdeztük az érintetteket, hol fognak lakni és mit szólnak a történtekhez, de csak azt felelték, véleményüket megtartják maguknak, nem kívánnak nyilatkozni.

21 millió forintot is meghaladja a lakbérhátralék, amit az önkormányzati lakások bérlői felhalmoztak.
21 millió forintot is meghaladja a lakbérhátralék, amit az önkormányzati lakások bérlői felhalmoztak.

Határozatlan időre szól

1994-ig határozatlan időre, később – a jogszabályi változások miatt – csak határozott időre, legfeljebb 5 évre adott bérbe lakást az önkormányzat. Jelenleg a bérlők felénél a bérleti szerződés határozatlan időre szól. A kiutalt otthonokat külön munkabizottság ellenőrzi. Az igénylők körülményeit vizsgálva a lakásbizottság minden évben sürgősségi listát állít föl, amin előnyt élveznek a többgyermekes családok. Egy 2008-as helyi felmérés szerint a lakók 40 százalékának nincs bérjövedelme. A hozzáértők szerint a szociális bérlakásba beutaltak zöménél előre lehet tudni, hogy hátralékos lesz.

Önkormányzati bérlakás esetében hasonló kényszerintézkedésre korábban nem volt példa, de nem kizárt, hogy lesz még kilakoltatás – tudtuk meg Csányiné Bakró-Nagy Verától. Az aljegyző asszony leszögezte, a keddi nem tipikus eset volt. Az sokkal jellemzőbb, hogy a bérlők jelentős közüzemi vagy lakbértartozást halmoznak föl, s emiatt kell elhagyniuk ideiglenes otthonukat. Jelenleg már a 21 millió forintot is meghaladja a lakbérhátralék, amit az önkormányzati lakások bérlői felhalmoztak. Az igazi probléma – ami nem szentesi, hanem országos jelenség –, hogy az adóst hiába szólítja fel fizetésre az ingatlan kezelője, a hátralékosok nagy többségénél nincs mit behajtani. Az önkormányzat szakbizottsága ezért erélyesebb fellépést szorgalmazott ezekben az ügyekben. – Mintegy 450 bérlakása van a városnak. Akik ezekben élhetnek, jelentős támogatást kapnak az önkormányzattól, hiszen a piaci ár feléért bérelhetnek lakást. Ennek fejében minimális elvárás, hogy rendszeresen fizessék a lakbért és a közüzemi díjakat, illetve tartsák be az együttélés legalapvetőbb szabályait. Mára annyit romlott a fizetési hajlandóság, hogy az önkormányzat elszánta magát arra, ezeket az ügyeket végig viszi – tette hozzá az aljegyző.

Idén eddig 8 lakásnál mondtak föl a bérlőknek, ők maguk költöztek ki a lakásokból. További 5-6 ügy folyamatban van. Fontos megjegyezni, az adósok hiába hagyták el önszántukból az ingatlant, a tartozásuk fennmarad. Ennél még rosszabb az a szituáció, amikor közműtartozását nem rendezi a kiköltözött bérlő, a szolgáltató pedig kiköti a gázt vagy a villanyt, és addig vissza sem köti, amíg az ingatlankezelő nem fizeti ki az adósságot. – Elsősorban nem a sokgyermekes családokkal szemben fogunk fellépni, hiszen ők a lakások kiutalásánál is előnyt élveznek, de meg kell említenem, néha úgy érezzük, vannak, akik gyermekeik mögé bújnak, amikor adósságrendezésre lenne szükség – mondta Csányiné Bakró-Nagy Vera. Az önkormányzati jóindulatával úgy is visszaéltek már, hogy egy szentesi családnak banki tartozása miatt elárverezték a házát, amit egy magánszemély meg is vásárolt volna, de hogy érintetteknek ne kelljen az utcára kerülniük, a város élt elővásárlási jogával. Az adósok maradhattak, de azóta egymillió forintnál több lakbérhátralékot halmoztak fel.

Így kerül az utcára az ingóság

Ha végrehajtóhoz kerül az ügy, akkor hónapokig eltarthat, mire kilakoltathatják az adóst. Először megadják a lehetőséget, hogy önszántából hagyja el a lakást. Ha nem teszi, a végrehajtó a bírósághoz fordul, amely bírságot szabhat ki, vagy rendőri közreműködéssel kikényszerítheti, hogy a hátralékos kiköltözzön. Lakásügyi végrehajtásnál, ha nincs jelen az adós, behatolnak az ingatlanba, leltárba veszik az ingóságokat, majd elviszik, és 30 napig tárolják a holmit. Amennyiben jelen van az adós, de nem együttműködő, az utcára pakolják ki ingóságait.

Olvasóink írták

 • 10. berlo 2012. július 15. 16:58
  „Egy példa arra, hogy adósságot nem csak a bérlők halmozzák fel.
  Évekkel ezelőtt megépítenek egy bérlakásokból álló lakóépületet állami pénzeken a szentesi városi tanács telkén. 1992-ben az állami tulajdonú épület - az 1990. évi LXV. törvény 107. §. alapján - a bérlők feje felett átkerül a szentesi önkormányzat tulajdonába.
  Az önkormányzati tulajdonú épületet ma több mint 100 millió forintos banki jelzálog terheli, mert az önkormányzat banki hiteleket vett fel a magántulajdonban lévő lakóépületek energiatakarékos felújítására.
  Ezt a képviselő-testület megszavazta.”
 • 9. Power 2012. július 13. 21:16
  „Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Csongrádon, Szentesen, Szarvason...sorolhatnám, mindenütt tartoznak a bérlők.

  Pénzszűkében a bérlakás-rendszer piacosításának soha nem volt realitása, ahogyan ma sincs.
  A tulajdonos önkormányzat még az ingatlan biztosítását sem tudja fizetni. A bérleti díjakon, a közüzemi díjakon, a felújítások és cserék költségein túl a bérlők fizetik a biztosítási díjakat, a kommunális adókat is.

  Az elmúlt években legnagyobb mértékben a lakásfenntartás költségei növekedtek, a bérlakások kiürítési díja azonban évek óta változatlanul alacsony.

  Elgondolkodtató, hogy az elmúlt 20 évben az energiaszektortól kezdve mindent eladtak a külföldieknek, vagy multiknak (Szentes sem kivétel, lásd Pini-ügy és a 81 millióért értékesített telek), de a fizetőképes magyar állampolgárok nem vásárolhatják meg az általuk 20-30 éve bérelt ingatlanokat. Nem csodálkozom, hogy egyre csak fogy Szentes lakossága.”
 • 8. Linka11 2012. július 13. 18:22
  „Ez mind szép de a leg több ember saját hibáján kívül került ebe a helyzetbe .Persze akik vissza élnek a helyzettel
  azok ellen jogos a drákói szigor ! - Minden esetre az ,hogy utcára lehet tenni embereket és utána üldözni,hogy az utcán van, az "vicces" és szomorú. Szerintem a többség nagyon szeretné, hogy ilyen gondja ne lehessen.-Sajnos kis hazánkban minden, szolgáltató ,bank,vagy hatalmi szervezet előrébb való az EMBERNÉL ! Az úgynevezett állam nem az állampolgárait ,hanem egyéb más érdekeket védelmez és ebben a harcban mi vagyunk a leg gyengébb lánc szem .”
 • 7. sombrero 2012. július 12. 19:02
  „A 21 millió forintot sajnálja szentesi önkormányzat? Az adófizetők pénzéből kifizetett ilyen-olyan juttatásokra, vagy bírságokra kifizetett milliókat vajon miért nem sajnálta?
  http://szentes.blog.hu/2009/12/25/boldog_karacsony_kivanjon_neked_a_dr_mikecz_miklosne_es_lenin”
 • 6. Bellaciao 2012. július 12. 14:41
  „Az a Fideszes képviselő lakoltat ki embereket, aki miatt nincs munkájuk, aki elvette a nyugdíjukat a rokkant nyugdíjukat, aki csökkentette a dolgozók bérét, összefogva a szélsőjobbikkal a szegények további megalázása érdekében. Ez a szép magyar jövő.”
 • 5. Jacq 2012. július 11. 18:17
  „Igazat adok az előttem hozzászólónak.
  Amit itt leírnak, az csak az érem egyik oldala, amely az önkormányzat és a szolgáltató öntömjénezéséről szól.
  A bérlőkre általánosan "ráhúzzák", hogy a bérlők nem mutatnak semmilyen együttműködést, hogy a bérlők nem tanúsítanak tőlük elvárható elvárható magatartást, a bérlők nem megbecsülik a helyzetüket, a bérlők leszerelték és eladták a radiátorokat, a bérlők részére alacsonyabb komfortfokozatú, olcsóbb bérű és rezsijű csereingatlanokat kellene felajánlani, a bérlők nem fizetik a közüzemi díjakat, a bérlő minden lehetséges szociális és lakásfenntartási támogatást igénybe vesz, a kiköltözött bérlő közműtartozását nem rendezi, a bérlő nem fogadta el a város által felajánlott közcélú munkát sem, egyes bérlők olykor hetekig nem tartózkodnak a várostól használatra kapott lakásaikban, visszaélnek az önkormányzat jóindulatával, stb, stb ugyanakkor az önkormányzat méltányos, komoly segítséget nyújt, humánus módon jár el, csak akkor mondja fel a szerződést, ha nincs méltányolható körülmény, elsősorban nem a sokgyermekes családokkal szemben fognak fellépni stb, stb....

  Az érem másik oldalát még nem láttuk nyilvánosan, mert ezekről az eseményekről nagy a hallgatás a hivatalban.”
 • 4. Puttony 2012. július 11. 16:57
  „A bérlők többségének nincs hátraléka ezt is le kellene írni. A hátralékosok csoportja jól meghatározható (alacsony iskolázottság, alacsony jövedelem, sok eltartott stb.) Komplex programra lenne szükség, ami speciálisan is kezelné a a különböző bérlőcsoportok problémáit!
  Ez ami most a médiában megy egyszerűen csak kampány, parasztvakítás. Nem értem, hogy a nem tartozó bérlők, és az önhibájukon kívül hátralékosok miért tűrik, hogy összemossák őket a lumpen elemekkel.
  Sajnálatos, hogy egy társadalmi probléma meglovagolása permanens kampányolást tesz lehetővé néhány helyi politikusnak. A Civil Tv is attól hangos, hogy mennyi dolguk van a helyszínelésekkel a bizottsági tagoknak, a korábbi ciklusokban is elvégezték ezt a munkát a bizottság tagjai mégsem harsogták tele vele a médiát. A huszonötödik cikk tán is csak a kilakoltatásig jutott el a bizottság... ez elgondolkodtató. Néhány problémakezelési javaslatról is szeretnék már olvasni.”
 • 3. Jacq 2012. július 11. 11:56
  „Miközben a szocialista párt "Panelprolikon élősködő fideszesek"-ről írogat a szentesi szocialista városvezetés olyan bérlőkön élősködik, akik már több mint 25 éve fizetik a lakbért, határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkeznek és szerették volna megvásárolni a helyi rendelet szerinti piaci értékhez viszonyított áron a bérleményüket.
  Bérlakás eladás azonban Szentesen nincs, újak sem épülnek. A bérlők sorban adják le a lakásokat, az üzleteiket és sokan el is hagyják Szentest. Tűzoltó, vagy katona egyik sem önként jött a szentesi szolgálati bérlakásba. Lassan egy könyvet lehet írni erről.”
 • 2. nádiposzáta 2012. július 11. 10:06
  „És a Kossuth utca 25 szám alatt van lakó aki évek óta tartozik lakbérrel, ezt miért nézi el az önkormányzat,vagy azért mert kisebbség ,azok védelmet élvez???????”
 • 1. rózsakert 2012. július 11. 09:42
  „ADÓS FIZESS!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bútorfestő legújabb büszkeségei

Újabb és újabb minősített tárgyak kerülnek ki Kovács Ivánné szentesi népi bútorfestő műhelyéből. Tovább olvasom