Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nyártól lehet új múzeumigazgató

Szentes - Júliustól lehet új igazgatója a Koszta József Múzeumnak, amelynek működéséhez 26 millió forinttal járul hozzá a város 2013-ban. Az év derekától lesz önálló az intézmény, ahol megmarad a 12 fős dolgozói létszám.
Az elmúlt év végén még úgy döntött a képviselő-testület, hogy a művelődési központ tagintézményeként működjön a múzeum, amelynek fenntartásáról részben lemondott az állam. Az önkormányzat azonban januárban felülírta korábbi határozatát. Egy olyan önálló intézményi státusz felállítása mellett szavazott a többség, amelynél a gazdasági ügyeket a művelődési központban intézik majd, vagyis a szakmai önállóságát megtarthatja a közgyűjtemény, pénzügyeit viszont egy másik, gazdálkodási apparátussal rendelkező közművelődési intézmény felügyeli a jövőben. Mivel Türk Attila, akit a megyei múzeumvezetés szeptemberben nevezett ki a Koszta József Múzeum élére, január 31-gyel lemondott a tisztségről, új vezetőt kell választani. Sztantics Csaba jegyző lapunknak elmondta, a soron következő városházi ülésen döntenek majd a városatyák a múzeumigazgató pályázat kiírásáról, a leendő vezetővel szemben támasztott követelményekről. Több nyilatkozat is arról szólt a napokban, az intézményt kiválóan menedzselő direktorra lesz szükség, aki látogatókat vonzó rendezvényeket képes szervezni.

Nyártól lehet új múzeumigazgató Szentesen.
Nyártól lehet új múzeumigazgató Szentesen.

Mód László nem pályázik

– A múzeumpedagógiai foglalkozásokat és a helytörténeti vetélkedőket megrendezzük, de új tárlat berendezése bizonytalan – mondta az év első feléről Mód László igazgatóhelyettes. Folytatódnak a hagyományos programok: február 19-én, Zsuzsanna napján id. Vidovics Ferenc ismét megszólaltatja a múzeum zenegépét, Susannát. Március 15-én pedig kézműveskedéssel egybekötött családi napot rendeznek. Mód László megerősítette, hogy nem kíván pályázni az igazgatói tisztségre, inkább egyetemi oktatóként és kutatóként dolgozik tovább. 

 
Többletbevételekre azért lesz szükség, mert a tavaly még teljes egészében az állami költségvetésből finanszírozott közgyűjtemény idén csupán 22 millió forint központi támogatásra számíthat, 26 milliót pedig saját zsebből kell hozzátennie az önkormányzatnak. – Hivatalos értesítést még mindig nem kaptunk az állami szerepvállalásról, csak informális csatornán közölte a szakminisztérium, mekkora összegre számíthatunk – fogalmazott lapunknak Szűcs Lajos. Az alpolgármester érdeklődésünkre hozzátette, a 12 fős szakmai stáb – amelynek felét eddig is csak részmunkaidőben foglalkoztatták – megmaradhat, senkit sem fognak elküldeni.

Az ésszerűség azt diktálja, hogy az önálló intézmény megalakítása és az új igazgató kinevezése egybe essen. Ugyanakkor meg kell jegyezni, utóbbi időigényesebb, mint az előbbi, mert a pályáztatás során a szakminiszternek is meg kell küldeni az aspiránsok vezetői programját, hogy véleményezze azokat. Várhatóan július elsejétől foglalhatja el székét az új direktor. Addig – az év végi döntésnek megfelelően – a művelődési központ koordinálja a szakmai munkát. Arra a kérdésünkre, hogy az átmeneti időszakra megbíznak-e valakit a múzeum irányításával, Szűcs Lajos azt felelte, a művelődési központ igazgatójára bízza, hogy kinevez vagy felvesz-e valakit a feladat ellátására.

Varróné Szabó Ildikó csak annyit mondott ezzel kapcsolatban lapunknak, nem kíván beleszólni a múzeum munkájába, ha pedig olyan kérdés merül fel, amiben neki kell határoznia, mindenképpen kikéri a közgyűjtemény dolgozóinak véleményét. A művelődési központ igazgatójának megbízatása is lejár június 30-án, ezért erre a posztra is pályázatot kell kiírni tavasszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a kutya a lépcsőházban végzi a dolgát

Lehet kutyát tartani a nagyobb lakóközösségekben, de az nem zavarhatja az embereket. Ugatással sem, „végtermékkel" sem. Tovább olvasom