Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyártól már működhet a felgyői hulladéklerakó

Felgyő - Ha hideg tél jön, május vége előtt nem lesz üzemképes a felgyői lerakó, pedig a beruházó homokhátsági társulás már 2008 első negyedévében beindította volna a hulladékkezelő központot. Továbbra sem dőlt el, ki működtetheti majd a 82 települést – köztük Csongrádot, Felgyőt és Tömörkényt – ellátó rendszert.
Már megérkezett az építési engedély, egyelőre mégsem lehet hozzákezdeni a Gátér határától a felgyői lerakóhoz vezető, közel négy kilométeres út felújításához és szélesítéséhez, az egyre hidegebb idő ugyanis nem teszi lehetővé az aszfaltozást. A létesítményen belüli munkák – az utóbb elrendelt régészeti feltárás okozta csúszástól eltekintve – jól haladnak: a válogatócsarnok, a kiszolgálóépület, a lerakó medence és a csurgalékvíz-tároló is elkészült, a telepet övező csatornagyűrű építése pedig folyamatban van. Hátravan még a belső utak aszfaltozása, a tereprendezés, illetve a kerítés felállítása.

A létesítményen belüli munkák jól haladnak, de a felgyői lerakóhoz vezető út csak tavasszal épülhet meg. Fotó: Bíró Dániel

Illés Tibor, a 82 település összefogásával létrejött Homokhátsági Regionális Szilárdhulladék Kezelési Konzorcionális Együttműködés csongrádi munkacsoportjának vezetője úgy véli, jelenleg az időjárás függvénye, hogy mikor kezdődhet meg a próbaüzem a felgyői telepen. Reményei szerint ez mihamarabb megtörténhet, és akkor 2008 első negyedévében fogadó kész lehet a lerakó.

Ennek ellentmond Czakó István, a kivitelező Mota-Engil Magyarország Zrt. projektmenedzsere lapunknak tett nyilatkozata, aki emlékeztetett, hogy öt fok alatt legfeljebb elő tudják készíteni a hulladékkezelő központhoz vezető út felújítását, az aszfaltréteg leterítését csak ennél melegebb időjárás esetén kezdhetik meg. Ezt figyelembe véve május végére lehet üzemképes a lerakó. Czakó István hozzátette, ők is úgy kalkuláltak, hogy év végéig elkészülhet a hiányzó útszakasz, de az elhúzódó régészeti munka, illetve az útfejlesztés körüli bonyodalmak keresztül húzták számításaikat. A késés jól jöhet a beruházó társulásnak, ahol még mindig nem döntötték el, ki fogja üzemeltetni a rendszert. A napokban arról határozott a gesztor csongrádi önkormányzat, hogy meghívásos pályázaton választja ki az üzemeltetésre kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolítóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett egy 62 éves férfi Szentesen

Szentes - Belehalt sérüléseibe az a férfi, aki tegnap délután ugrott le egy szentesi belvárosi ház hatodik emeleti függőfolyosójáról. A 62 éves K. Z. nem ebben a házban élt. Tovább olvasom