Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nyugatra viszik a szegvári struccokat

Nyugatra viszik a szegvári struccokatA fiókák szelídek és félősek, tolluk, akár a kis sündisznóké – mutatja gazdájuk, Gyömbér Ferenc. Fotó: Salánki Zsófia
Szegvár - Több mint negyven strucc szaladgál Gyömbér Ferenc házánál, mely a szegvári temető tőszomszédságában áll. A kíváncsian kémlelő madarak mellett több tucat tojás várakozik a keltetőben. A tenyésztő nem vágóhídra, hanem eladásra neveli a struccokat. Olaszországba és Németországba is szállítják őket.
Tudta?

A fiókák megvásárlása egy tenyésztőnek nagyjából 15–25 ezer forintjába kerül, a madarak pedig akár 30-40 évig is elélnek. Ferenc legidősebb madara 9-10 éves. Egy strucctojás másfél kilogramm körül van, de a szegvári tenyésztő már talált majdnem két kilogrammot nyomót is. Az afrikai madarak hatalmas rúgásukról is hírhedtek, a néhány hetes fiókák azonban még egyáltalán nem csípnek, nem is rúgnak, egy kisgyereket is közéjük lehet engedni, akár a tyúkok közé.
– A tapintásuk olyan, mint egy kis sündisznóé, nem bántanak – mutatta a háromhetes struccfióka tollazatát Gyömbér Ferenc szegvári strucctenyésztő, aki nem vágóhídra, hanem eladásra kelteti és neveli a nem mindennapi madarakat. A Balatonnál nyaralt szüleivel a kilencvenes években, egy esős napon nem tudtak fürdeni, így Kővágóörsön megnézték a struccfarmot. Ekkor babonázták meg a hosszú nyakú állatok.

– 14 éves voltam, mikor vettünk három struccot. Az állatszeretet mindig megvolt, a végzettségem agrármérnök, kertészkedem is, akár a szüleim – mondta Gyömbér Ferenc, aki a strucctenyésztés mellett az önkormányzati céget is vezeti.

Nagyjából 45 különböző korú strucc szaladgál most a lelkes tenyésztő tanyáján és házának udvarán, mely épp a temető tőszomszédságában található, de már senki nem lepődik meg a szemlélődő afrikai madarakon. A tenyészegyedeknél egy kakasra két tojó jut, a megtermékenyített tojások pedig a keltetőgépbe kerülnek.

– Az előkeltetőben 5 hétig tartom a tojásokat 36,5 fokon, a gép háromóránként forgatja őket. Ide akár 120 darab is befér. A hatodik héten átteszem a keltetőbe – osztotta meg velünk a szakmai titkokat Ferenc. Mikor látja, hogy repednek a tojások, kicsit megtöri őket, hogy a fiókák ne fárasszák ki magukat. Kikelés után három napig a keltetőben maradnak, utána tanulnak meg enni és inni.

– A kétezres évek elején megnőtt a kereslet a struccokra, de vágóállatot nem értékesítek, kizárólag fiókát. Háromhetes korukban viszik el őket más struccfarmokra. Ott egyéves korukig hizlalják – mesélte a tenyésztő, aki maga is szereti a strucc húsát. Azt mondja, a pulyka- és a marhahús között helyezné el az ízét, színe vörös, szinte bármit el lehet belőle készíteni.

– Intenzíven kell fűszerezni, mert vadíze van, de pörköltnek és brassóinak is kiváló – árulta el Gyömbér Ferenc. Hozzátette: változó a kereslet a madarakra, míg a tavalyi év jól ment, idén lassabban kelnek el a fiókák. Főként Olaszországba és Németországba viszik a struccokat, Ferenc szerint Magyarországon még nagyon drága a húsa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek is beszálltak a játszótér felújításába

A gyerekek is beszálltak a játszótér felújításába
Kapásfaluban az önkormányzat kitüntette azokat a gyerekeket, akik részt vettek a játszótér felújításában. Az aprónép hatalmas tempót diktált a felnőtteknek. Tovább olvasom