Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Olga filmje a szentesi moziban forog tovább

Szentes - Régi vágya teljesült Aradi Olgának azzal, hogy mozigépész lehetett. A korábban Pesten tudományos munkát végző fiatal szentesi nő a filmvetítéshez szükséges szakképzettséget is megszerezte az elmúlt években, s az Őze Lajos Filmszínházban főállásra váltotta egykori hobbiját.
Filmrajongó kívülállóknak misztikus hely belépni egy mozi gépházába. Miközben az igen meredek lépcsősoron felküzdi magát az ember, az jut eszébe, vajon hogyan jutnak ide fel a filmtekercsek. Aztán ez már nem is annyira lényeges, fontosabb, hogy befűzve már készen állnak a filmszalagok, így fogad Aradi Olga percekkel a délutáni vetítés előtt.

– Első éves egyetemista voltam, amikor láttam az Amerikai szépség című filmet, onnantól imádtam moziba járni – elevenítette fel emlékeit Olga. Később egy pályaválasztással foglalkozó könyvben talált rá egy moziüzem-vezetői tanfolyamra, amit el is végzett, de sokáig csak hobbi szinten gondolt arra, hogy a mozival foglalkozzon. A mozgókép-forgalmazó és üzemeltető képzés részeként gépészvizsgát is kellett tenni. A gépészgyakorlatát tölthette volna a budapesti Corvin-moziban is, de ő a szentesi filmszínházat választotta, s nem bánta meg: sokkal alaposabban, élesben leshette el az ismereteket a két gépésztől, Kis Nándortól és Szöllősi Tibortól. Olga egyébként azzal, hogy jelentkezett a mozigépész álláshirdetésre, éppen Nándi bácsi utódja lett, aki 25 év után nemrég vonult nyugdíjba a művelődési központból.

Aradi Olga példája bizonyítja: egy nő is lehet mozigépész.
Aradi Olga példája bizonyítja: egy nő is lehet mozigépész.

Olgának az előbb említett gyakorlati időszakban még egészen más kötötte le ideje nagy részét, ugyanis a Szent István Egyetemen alkalmazott zoológusként végzett, s három évet dolgozott az Állatorvostudományi Kutatóintézetben.

Húsz-egynéhányan jártak akkoriban a mozis képzésre. Olga elkezdte a tanfolyam emelt szintű folytatását, a filmforgalmazó képzést is, de ezt félbehagyta, mert nem tudta összeegyeztetni a munkájával. A tudományos munkától eltávolodva a Music TV-nél is dolgozott, a könnyűzenei csatornák nézettségi adatait elemezte másfél évig.
A köztudatban nem kifejezetten női szakmaként él a mozigépészet, s a tanfolyamon is csak kevesen voltak nők, de Olga szerint különösebb fizikai erőt nem igényel ez a munka, a műszaki részét pedig, aki akarja, meg tudja tanulni. Kollégájával váltják egymást, a pénztárba is beül, s a jegyet is ő kezeli, hallhattam tőle, miközben már a két jókora vetítőgépet nézegettem, és arra kértem Olgát, avasson bele munkájának részleteibe. Megtudtam tőle, egy film 5-7 tekercsben érkezik, ritkábban DVD-n, s az első előadási napon, csütörtökön a szalagokat össze kell ragasztani, az utolsó vetítéskor, hétfőn pedig szétválasztani. A gépeken lévő alsó és fölső orsóra kell befűznie a gépésznek a tekercseket, majd a vetítés végeztével az elejére tekerni. A tekercsváltásokra nagyon figyelni kell: a vászon jobb felső sarkában jelenik meg egymás után két váltójel, a másodiknál kell precízen indítani a következő tekercset. A fiatal mozigépész megmutatta, hol a filmszakadás jelző, s megjegyezte, olyankor nagyon gyorsan ragasztani kell.

Mivel váltottak jegyet, vetítés is volt ottjártamkor: felberregett a gép, és Olga elindította a nagyfilmet bevezető előzetest. Lesiettünk, belehallgatni az előzetesbe, jól működik-e az egyik hangszóró. Igen, jó lesz, konstatálta, s lépcsőzés vissza a gépterembe. A filmet egy keskeny résen keresztül lehet látni, s így föntről nézve minden más, a nézők reakcióit is figyelemmel lehet követni, amíg be nem sötétedik a nézőtér.
Kicsit sajnáljuk Olgát, hogy ezentúl csupán ezen a nyíláson keresztül nézheti a filmeket, de megjegyezte: a szabadnapjain beül ő is a nézőtérre, hogy a hangot és a képet is a megfelelő minőségben élvezhesse. A hölgy lát jövőt a moziban, ezzel is szeretne foglalkozni. A mozi erőssége szerinte a közösségi szerepe, hiszen étterembe is járnak az emberek, annak ellenére, hogy az ételt otthon is el lehet készíteni. Olga úgy gondolja, ez nem csak a filmeken múlik, aki szeret moziba járni, a hangulat miatt is szeret. Ő egyébként a kommersz filmeket, de azokból is a komolyabbakat nézi szívesen.

A mozigépész ebben a hónapban két filmet ajánl a szentesi műsorból, amelyeket ő is megnézne: a fiataloknak az Amerikai pite legújabb részét, és természetesen a Vaslady-t, Meryl Streep Oscar-díjas alakításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szebasztiánéknak nem telik a 20 ezer forintos szerre

Varga Szebasztiánnak génhiba okozza gyógyíthatatlan betegségét - egy izomfejlesztő segítene, ám az ötgyermekes családfő elveszítette a munkáját. Tovább olvasom