Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Őrségváltás a laktanyáknál

Szentes - Civilek helyett önkéntes katonák védik januártól a magyarországi laktanyákat. Szentesen több nyugdíjazott katonát hívtak vissza, de azok a civilek is maradhattak szolgálatban, akik vállalták, hogy esküt tesznek angyalbőrben.
Őrségváltás történt: már nem civilek védik a katonákat Magyarországon. 57 katonai objektum bejáratát, így a szentesi és a hódmezővásárhelyi laktanya kapuját is fegyveres védelmi tartalékosok őrzik januártól. A változás szembetűnő, hiszen a fekete overallos biztonsági őrök helyett katonaruhába bújt önkéntesek fogadják az érkezőket, derekuknál gumibot és oldalfegyver, hajtókájukon pedig – beosztástól függően – egy, két vagy három csík díszeleg.

– Az első hívó szóra jöttünk – mondta lapunknak Rozsi Csaba, aki az őrség parancsnoki teendőit látta el tegnap Szentesen, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. A 39 éves férfi 18 évi hivatásos katonai szolgálat után, 2007 végén vonult nyugdíjba. Az elmúlt időszakban hobbijának, az olvasásnak és a horgászatnak élt. Először ősszel hallott a kormányzati tervekről, aztán meg is keresték korábbi munkaadói, hogy
Katasztrófánál is bevethetők

Ezek a katonák igénybe vehetők más jellegű feladatok ellátására, például katasztrófahelyzetben is bevethetők. Az önkéntes tartalékos rendszerbe jelentkezők szerződést kötöttek a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel és a honvédséggel is. A szerződések időtartama eltérő, a munkáltató és a munkavállaló megegyezésétől függ, de akár határozatlan idejű is lehet. Simicskó István honvédelmi államtitkár néhány napja azt nyilatkozta, a következő lépcsőfok – a műveleti tartalék – kiépítése 2012 elejétől indulhat, és a remények szerint 2014-re állhat fel a teljes, 6–8 ezer emberből álló önkéntes tartalékos rendszer.

legyen önkéntes tartalékos. A honvédségnél ugyanis szempont volt, hogy olyanokra bízzák az őrzésvédelmi feladatok irányítását, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal és helyismerettel. A szükséges létszám – amely a 24 óra szolgálat, 72 óra pihenő biztosításához kell – gyorsan összeállt Szentesen: a nyugállományba vonult katonák mellett azok jelentkezését is elfogadták, akik korábban civil biztonsági őrként dolgoztak a laktanyánál. Nekik kétnapos kiképzést tartottak, illetve – ha nem voltak katonák – esküt kellett tenniük.

A Magyar Honvédség sajtóosztályától megtudtuk, tegnaptól 2049 fővel bővült a szervezet létszáma. A követelményeknek megfelelő jelentkezők felkészítése általános katonai kiképzésből, szolgálatiszabályzat-ismeretből, alaki, híradó és egészségügyi, valamint lövészeti kiképzésből állt. Lapunk kíváncsi volt, a megyében mennyi önkéntes tartalékos katonára volt szükség a laktanyák őrzéséhez, de csak azt a választ kaptuk, hogy mind a vásárhelyi, mind a szentesi alakulatnál az őrszolgálat teljes létszámmal működik.

Olvasóink írták

 • 10. nsada75 2011. január 04. 21:26
  „Én nem hiszem, hogy személyeskedni kéne. Nem az a 36 éves, Magyarország több laktanyájában szolgált, épp ezért családi életet csak ritkán élő katona a felelős azért, hogy a rendszer a soron következő x-edik haderőreformnál megengedte neki, hogy nyugdíjas legyen. Az 1990-es évek elején 130 ezres haderőnk volt, ma meg lehet nézni a létszám a száz feletti résznél is jóval kisebb. Folyamatos fizikai és pszichés terhelés mellett a leépítés pallósa alatt éltek ezek a katonák, és mindig teljesítették a hazának tett esküjüket.”
 • 9. Teutatas 2011. január 04. 17:48
  „Pár kérdés:
  Ez az a R C$, aki parancsnoki sofőr volt, és szolgálat közelébe nem nagyon lehetett látni?
  Ha el lehet őket vinni katasztrófavédelmi feladatokra, úgy, hogy a laktanyát is őrizni tudják akkor valószínűleg többen vannak mint kellene. Persze veszélyhelyzetben más szabályok szerint működnek, de akkor is kell 2 váltás a szolgálatra, marad 2 váltás amelyet elvisznek a katasztrófahelyzetekben. Gyakorlatilag akkor most szükség esetén 1000 főt tudnak tartalékost egy katasztrófahelyzetben alkalmazni. Na most java részük nyugdíjas, a 72 óra pihenőben valami más kereső foglalkozást folytat, ha elviszik őket katasztrófahelyzetben, akkor a más kereső foglalkozásukat bukják. Ergo, a katasztrófa helyzetben lesz szerencsés aki marad és őrzi a laktanyát, meg lesz olyan aki lebetegszik és nem vihető sehová. Csak én érzem úgy, hogy ez az önkéntes tartalékos dolog egy olyan dolog amellyel a honvéd vezérkar megetette a politikát, és amúgy nagyobb a füstje meg a lángja?”
 • 8. zero 2011. január 04. 12:12
  „Evvel oszt ki vagyunk segitve 180 000 ezer ft os nyugdíjast .Munkába állitanak .Hamég tud dolgozni / 39/ évesen miért nyugdíjas ??”
 • 7. utazó81 2011. január 04. 11:25
  „39 éves férfi 18 év után teljes nyugdíjat kap.Ez nem szúrja az illetékesek szemét.Ismerősöm 56 éves 5 éve daganatos leszázalékolva.A bizottság elvette tőle a rokkantnyugdíjat,mert tünetmentes volt.két hónap múlva kiderült áttétes.”
 • 6. 620829 2011. január 04. 10:57
  „JOZKO úram-ebben most teljesen egyetértünk!
  Múltkor írtam a chf-ről....most 225.50-ről lefordult és tart szerintem 210-ig lefelé......onnan megint fel 220-AS RÉGIÓKBA.....nézni kell usa tözsde ha megy fel chf esik...ha az piros akkor emelkedik chf-yen-usd.”
 • 5. 620829 2011. január 04. 10:54
  „Robin...ejnye-ejnye....ezért a püspökös kérdésért engem meg aklartak feszíteni......PERSZE ÚGY HALNI MINT JÉZUS-MEGTISZTELTETÉS---Ő IGAZÁN MINŐSÉGI EMBER VOLT!!!
  Levették-mert a fundamentumai az egyházaknak remeg--és több erkölcstelenség és bűn terheli őket-mint az összes "bűnös" embert együtt........meg persze a félelemben tartás szépen is hoz a konyhára+

  a véleményem erről a témáról....hogy nevetséges-hogy SPÓROLÁSRÓL beszél a fityisz és közben.....száz számra nyilnak az értelmetlen új hivatali beosztások gondolom sok-sok pénzért......komolytalan.......de még 3,5 év van választásig.......addig ők is hancúrozhatnak!!!”
 • 4. jozko 2011. január 04. 10:53
  „39 éves férfi-18év szolgálati viszonnyal-nyugdíjas.
  Gazdag ország vagyunk.

  Egyébként is nagy árat fog fizetni az ország a korábban elbaltázott "haderőreformért"!
  Mindenféle másodlagos tevékenységnek álcázva "összegereblyéznek"pár ezer katonaviselt, kiképzett férfit-
  akik előbb utóbb - még jó pár ezerrel kiegészülve- egy hadsereg keretállományát fogják adni.

  A helyzet is nevetséges, a helyreállítási próbálkozás leple alól is kilóg a lóláb:
  De valamit tényleg csinálni kell!”
 • 3. robinhood46 2011. január 04. 09:00
  „Sajnálom, hogy eltűnt a tegnapi püspökös interjú. Az szerettem volna megkérdezni a püspöktől, hogy az emberek azért mennek-e a templomba, hogy politikai fröcsögést halljanak? Ez nem baj, de akkor nem kell elmenni papnak, hanem politikusnak, mert gondolom, hogy az emberek nem FIDESZ gyűlésre kíváncsiak. Ezek a papok, olyanok, mint anno a pénzváltók a zsinagógákban Jézus idején.
  Szerettem volna megkérdezni még a püspököt: melyek azok a Jézus által szabott tanok, amelyeket megtartanak? üdv. robin”
 • 2. robinhood46 2011. január 04. 08:47
  „Én azt szeretném kérdezni, hogy hol dolgoznak azok, akik eddig a laktanya védelemben voltak foglalkoztatva. Az is látszik, hogy a kormányhivatal nem más, mint az eddigi Huszár utcai hivatal. Ott is mindent helyben lehetett intézni. Marad minden, csak más emberekkel megy minden. Hol fognak azok melózni, akik onnan azonnali indoklás nélküli felmondással távoznak?
  Kellene néhány helyesírási hibát vétenem, hadd gondolják, hogy Schmitt Pál írta a bejegyzést. üdv. robin”
 • 1. KamuNeni 2011. január 04. 08:24
  „A z uj media torveny most meg a laktanyak. Nemtan erositik a poziciojukat? A szolas szabadsag megszunese es a laktanyak felkeszitese a szukseges esetekre. A civileket nem lehet ugy kontrollalni mint egy katonai alakulatot es mas torvenyek ala is esnek igy ahhoz hogy az "uj rendszer" erosodjon katonai eskut kellett tenni hogy katonai torvenyek es rendeletek ala essenek vagy el kellett hagyni allasukat.

  Az orszagban ahol egyre kevesebb a munka es kevesebb a penz. (a magas adozasok es idiota osszegu buntetesek miatt nincs forgo toke) Hatalom valtasra lehet szamitani. Vagy rendszer valtasra? Ez tipikus jele hogy arra fele megy az irany.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás Szentesnél

Csongrád megye - Lezárták a Szentest elkerülő 451-es főút és a Mindszent–Hódmezővásárhely… Tovább olvasom