Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Országos versenyt nyertek a pollákosok

Szentes - Az országban közel ötven csapat jelentkezett, az elődöntők után 8-at hívtak a végső megmérettetésre. Nyolc óra alatt egy olyan programot kellett készíteni, amelyben egy virtuális önvezető autó minél kevesebb érzékelő segítségével végigmegy egy pályán.
– Benedek valószínűleg már laptoppal a kezében jött világra, mi felső tagozatos korunk óta foglalkozunk programozással – hallottuk a szentesi Pollák-középiskola diákjaitól, Lázár Csanádtól és Takács Bencétől. A 10. osztályos fiúk, illetve a végzős Kiss Benedek Team Toir nevű csapatként nemrég megnyerték a veszprémi egyetem Bakonyi Bitfaragó Bajnokságát. Ez egy igen jelentős verseny, nagyon komoly eredmény, mondta a szentesi iskola igazgatója, Kovács Attila.

Az országban közel ötven csapat jelentkezett, az elődöntők után 8-at hívtak a végső megmérettetésre. Nyolc óra alatt egy olyan programot kellett készíteni, amelyben egy virtuális önvezető autó minél kevesebb érzékelő segítségével végigmegy egy pályán.
Pluszpoénként mozgó cicás háttérképpel sokkolták a veszprémi versenytársakat, nevettek a szentesi fiúk.
Pluszpoénként mozgó cicás háttérképpel sokkolták a veszprémi versenytársakat, nevettek a szentesi fiúk.

– Meglepetés volt, egy héttel előtte tudtuk meg, hogy bejutottunk a döntőbe. Valamiért végig azt hittük, hogy veszíteni fogunk. A verseny végén mindenki körénk gyűlt, nem akarták elhinni, hogy az utolsó, legnehezebb útvonalon is gond nélkül halad a jármű – nevettek a fiúk. Benedek programozott, Csanád és Bence felelt a dizájnért. Egy ilyen esemény nemcsak az izgalom, hanem a kapcsolatépítés miatt is lényeges: már a két fiatalabb diáknak is ajánlottak egyetemista korára gyakorlati helyet. Ha pályaválasztásról van szó, mindhárman a számítástechnika mellett teszik le a voksukat, bár Bencét a politológia is nagyon érdekli. Fontos terve lenne ezzel kapcsolatban, jó lenne az oktatásban meghonosítani a vitakultúrát, mondta.
Jó célért hackelni

Kiss Benedek a műszaki egyetemre készül, nyáron egy ötfős, egyetemistákból, illetve már végzett programozókból álló csapat tagjaként Kínában járt egy nemzetközi hackerversenyen. Életszerű feladatokat kellett végrehajtani: elrejtett adatok megtalálása, biztonsági rések felkutatása volt a cél. Az „etikus hackelés" a világcégek körében szinte elvárás, a legkiválóbb programozók segítségével így tökéletesítik a saját rendszereiket.
Pluszpoénként mozgó cicás háttérképpel sokkolták a veszprémi versenytársakat, nevettek a szentesi fiúk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen és Makón is dolgozik Aranyanyu

A szentesi ápolónő, Sebők Erika és a makói kórházban dolgozó aneszteziolóus szakasszisztens, Molnárné Gardi Katalin is Aranyanyu-díjat kapott. Mindketten azt mondják: újabb lökést kaptak a munkájukhoz. Tovább olvasom